Jump to content

Biçimlendirmeden Sonra Scandisk Yapıldığında..


temmuz

Recommended Posts

Son zamanlarda 500GB sata hdd'im den acronis image larını ilk hdd'e restore (Toplam 3 hdd var. Diğerleri ata..) ederken milyonlu bir rakam ve o bölümde no read(galiba okuma olmadığı) hata raporu alıyordum; dolayısıyla restore tamamlanmıyordu. Problemimi başka alternatiflerle (probleme yol açan hdd dışında alternatiflerle) çözdüm ama bu hdd'yi de düzeltmeliydim. HDD'yi yedekledim ve vista(..kullanıyorum) disk yönetiminden kaldırarak yeniden oluşturdum ve elbette sonra biçimledim. Ama içime kurt düştüğünden(çünkü ileride yeniden çıkabilecek bir image restore problemi çok fena baş ağrıtabilir) birde scandisk yapma ihtiyacı duydum. Ve bence çok ilginçtirki yeni biçimlenmiş hddde(hatta içine daha birşey koymamışken) scandisk hata buluyor ve düzeltiyor.

Şimdi ben bu duruma güvenebilirmiyim?

Not: 2 ata bir sata hdd var ama bilgisayarım hdd özelliklerinde 3 hhd'de ata görülüyor. Neden böyle oluyor ve problemimin kaynağında bu olabilirmi? Bios ayarlarım default şeklinde.. Anakartım Asus p4p800..

Not2:.....AS ATA Device, ayrılmış yazılsada yine sata ifadesimi acaba?

ekranalntso.jpg

ekranalnts2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bad Sector Bulunmuş...

Cevabın için teşekkür ederim ama bu hükme nereden vardın ve ne yapmamı öneriyorsun?

Vista içinden yeni bir scandisk yapıyorum. Bu defa ikinci kutuyuda işaretliyerek.. Yani tam ve uzun olanından.. Bu yeterlimidir yoksa vista haricinde bir programmı kullanmalıyım? Örneğin hiren's boot cd(v9.9) gibi boottan çalışan bir şeylemi onarım yapsam? Eğer önerirseniz, hiren's boot cd içerisinde hangi program?

Link to comment
Share on other sites

Bahsi geçen bad sector yazılımsal bir bad sector değil. fiziksel bir bad sector. kısaca HDD içerisinde bir çizik veya veri okuma sorunu var... bunu program falan kullanarak çözemezsin. genelde bu tarz bad sectorlar giderek büyür. kitlenme ,sürücüyü görememe gibi sorunlar yaratır... en basit yöntem bad sectorün bulunduğu alanı tesbit edip bu alanı işletim sistemi yüklerken ayırman ve kullanmaman olacaktır.

Link to comment
Share on other sites

... en basit yöntem bad sectorün bulunduğu alanı tesbit edip bu alanı işletim sistemi yüklerken ayırman ve kullanmaman olacaktır.

Alan tesbiti en sağlıklı şekilde hangi yöntem yada program ile olabilir? Hiren's boot cd içerisindeki HDD Regenerator 1.61 çözüm olabilirmi?

Bu arada ayrıntılı scan disk bitti. Sonuç:

ekranalntsm.jpg

Partiton boş durumda ama scandisk yine etkilenen dosyalar buluyor ve bunları "Found" klasörüne taşıyor. Ama ben bunları göremiyorum. Gizli dosyaları göster diyorum. Gizli dosyalar:

ekranalnts2.jpg

Görüldüğü gibi "Found" klasörü yok. System volume açılmıyor. Bunlar normalmi bilemiyorum.

Yeni kısa scandisk yapıyorum. Sonuç:

10210435.jpg

Ama ben yine güvenmiyorum ve yukarıdaki sorularım geçerli.

Link to comment
Share on other sites

Norton disck doctor, smartmontools, HDD healt adlı programlar yardımıyla diskinizi gözden geçirebilir ve hatalı kısımları tesbit edebilirsiniz... eğer fiziksel bir hata söz konusu değilse diski yavaş biçimlendiriniz...

eğer HDD de bir hata saptarsa ... örneğin 500 GB lik bir diskte %11-%12 arasında bad sector uyarısı verdiyse. hesap makinasını eline alıp (500x11)/100=55 GB ve (500x12)/100=60 GB arasında kalan bölümü kullanmaman gerekir buna +/- 5 GB eklersen ne olur ne olmaz diye . işletim sistemi kurarken... "C" sürücüsünü 50 GB olarak ayarla, "D" sürücüsünü (bozuk alan) 15 GB olarak ayarla ... geri kalanını da kafana göre ayırabilirsin... daha sonra partition magic programı yardımıyla "D" sürücüsünün adını "T" sürücüsü yapıp sonra gizleyebilirsin. (diğer ayırmış olduğun sürücüyü D sürücüsü adı verirsin).

Link to comment
Share on other sites

1 Saat kadar oldu, hdd regenerator v1.61 programını başlattım. Önce bunu denemeyi tercih ettim. İlk %1 de 12 bed sektör buldu ve bunları recovery yaptı. Şu anda %40 dayız ve 1 saat 40 dakikamız kaldı. Oldukça hızlı gidiyoruz. Çünkü hdd nin belleği 32 mb.

Elektrikler kesilirse 6-7 dakika ayakta tutabilecek güç kaynağım var. Bu sırada esc ile sakıncasız programdan çıkabilirmiyim yoksa hdd miz güme gidermi?

Tarama ve recovery bittikten sonra hddyi bir süre normal ve tam kullanacağım. Ama eğer ileride sorun tekrarlarsa hiç düşünmeden ve beklemeden hdd nin ilk 10-20 mb sini devre dışı bırakarak geri kalanını kullanacağım(herhalde 450 mb kadar kullanmama kalacakki bu durumdada kayıp sayılmaz.

Janavara ve diğer ilgi gösterenlere teşekkürler.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...