Jump to content

Usb 3.0


emin_gs05

Recommended Posts

usb30.jpg

Kah yeni çıkan daha hızlı işlemciler, kah yeni ekran kartları derken bazen unutulan çok önemli bir teknoloji var: USB.

Universal Serial Bus bilgisayarımıza hemen hemen her aygıtı bağladığımız standart bağlantı haline geldi. Sadece çevre birimlerini de değil, cep telefonumuzu, dijital fotoğraf makinemizi, masaüstü lambamızı bile taktığımız çok kullanışlı bir teknoloji. Hayatı daha standart ve konforlu hale getiren bu teknolojinin üçüncü sürümü geliyor.

USB 3.0 bekleneceği üzere atası USB 2.0'dan çok daha hızlı. 5Gb/s veri aktarımı ile inanılmaz bir rakama, USB 2.0'ın 10 katından da fazlasına ulaşıyor. Zaten diğer adı da Superspeed USB. Bu inanılmaz hız sayesinde özellikle yeni standartla çalışan USB bellekler ve harici USB sabit diskler çok daha hızlı çalışacak. Günlük hayatta sık sık yaptığımız bu tip veri transferlerinin süresi inanılmaz kısalacak. Zamandan karlı çıkacağız. Yeni HD kameralarla yaptığımız çekimlerin kapladığı alan düşünülürse zaten artık çoktan böyle bir hıza ihtiyacımız var.

USB 3.0'ın avantajlarından biri de daha fazla cihaz bağlanabilinecek olması. Tam 127 tane! Gücü çok daha idareli kullanabildiği için bu mümkün. Peki bunu nasıl yapıyor? Paketleri asenkron yolluyor. Veri paketleri karşı tarafta birleştiriliyor. Yönlendirme zincirinde bağlantılar ancak ihtiyaç duyulduğunda kullanılıyor. USB 3.0'da hublar, routerlara benziyor.

USB Flash belleğe dosya yollandığında artık paketler araçtan araca, veri paketinin başlığında kodlanmış yolu takip ederek gidecek. Yolculuk baştan planlanmış anlayacağınız. Böylece hangi paket nereden geliyor, nereye gidilecek belli oluyor. Host, zincirin daimi bir parçası olduğu için mesela bağlı bir kameradan Flash belleğe giden veri önce buraya, sonra belleğe gidiyor.

Paketler her hub tarafından tutuluyor. Bunlar artık port çoğaltıcı gibi değil, network router gibi çalışıyor. Her hub depola ve ilet şeklinde çalışıyor ve kullanmadığı bağlantıları kapıyor. Tabii ki sırada bir paket beklemiyorsa. USB 3.0 düşük frekans bir sinyal ile bunları gerekince uyandırıyor. Kullanılmayan araçların gücü kapatması sistemi verimli hale getiriyor. Bunu da cihazların tamamen kapanmasına izin vermeden önce kullanılmayan devre bölümlerini kapatarak, adım adım yapıyor.

Chip.com.tr

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...