Jump to content

Doğu Türkistan'daki Katlİamin Görüntüleri


BeyazEylem

Recommended Posts

Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de dün akşam meydana gelen olaylarda ölenlerin sayısı 140'a çıktı. Bölgeden öyle görüntüler kaydedildi ki.

Resmi ajanslara göre 140 kişinin hayatını kaybettiği, 816 kişinin de yaralandığı olaylarda bölgeden gelen haberlerde resmi olmayan ölü sayısının yüzlerle ifade edildiği belirtiliyor. Sincan Üniversitesi ile şehrin banliyölerinin yakınlarındaki bazı yolların halen ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Bazı yollarda enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor ve çok sayıda dükkan da kapalı durumda. Sincan'da 8 milyon Müslüman Uygur Türkü yaşıyor.

OLAYIN GELİŞİMİ

26.06.2009 Günü Çin iç eyaletlerinden Guandongda zorunlu işçi olarak ******ürülen Doğu Türkistanlı Uygurlar ile Çinliler arasında vukuu bulan tartışma Çinli Uygur kavgasına dönüşmüş kavgada binlerce Çinli tarafından dövülerek öldürülen masum Doğu Türkistanlı Uygur vatandaşların ölümlerini protesto etmek amacı ile URÜMÇİ şehrinde dört bölgede toplanan çoğunluğu aydınlardan ve halktan oluşan gurubları dağıtmak için Çin polisi gaz bombası ve gerçek mermiler kullanarak halkı dağıtmak istemiş alınan haberlerde ölü sayısının 100'lerin üzerinde olduğu bir o kadar da yaralıdan bahsedilmektedir. Çin polisini önüne gelen Uygur Türk’ünü suçlu suçsuz tutukladığı bildirilmektedir.

Ulusal basın ve medyasından dünyaya duyurulan haberlerde olayların sabah başladığı akşam saatlerinde devam etmekte olduğu haberi verilmekte. Çin olayları kanlı şekilde bastırmanın yoluna giderek halka gözdağı vermektedir. Olayların gerçek ne kadar küçümsenmeyecek olduğu alınan resimlerde açıkça ortaya çıkmaktadır. Burada Çin protesto yapan halkın üzerine gaz bombası atarak gerçek mermiler kullanarak masum insanları katlederek Uygur halkını kendi ayaklandırmıştır.

Bütün Dünya devletlerine İnsan hakları Örgütlerine sivil toplum örgütlerine seslenen yetkililer "Çin’in işlediği devlet terörüne İnsan hakları ihlallerine dur demelerini bekliyoruz" diyor.

1.jpg

2.jpg

4.jpg

6.jpg

11.jpg

15.jpg

kaynak: samanyoluhaber

Link to comment
Share on other sites

Doğu Türkistan

Nüfus 35 milyon

240px-Flag_of_Eastern_Turkistan.svg.png

...

Doğu Türkistan daha sonra Karahoca Uygur Hanlığı (846 – 1218) ve Türk-Moğol İmparatorlu hâkimiyeti altında kalmıştır (1218 – 1759). 1750 yılında Çin işgali başlamış ve 1862 tarihine kadar sürmüştür. Bu süre içinde Doğu Türkistan’da 42 isyan hareketi olmuştur. 1863 yılında Mehmed Yakup Bey, Kaşgar merkez olmak üzere devlet kurmayı başarmıştır. Bu devlet Abdülaziz’den yardım isteyiş ve istedikleri yardımı almaya muvaffak olmuştur[11]. Mehmed Yakup Bey, en büyük desteği ise II. Abdulhamid tarafından görmüştür[12]. Bu desteğe rağmen kurulan devlet uzun ömürlü olamamıştır. Osmanlı Devleti’nin bu dönemde sıkıntılı günler geçiriyor olması bölgeye yeterli desteği vermesini engellemiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun gücünü yitirdiğini fırsat bilen Ruslar Batı Türkistan'ı, Çinliler'de Doğu Türkistan'ı aralarında paylaşmışlardır.

Yakup Bey’in 1877 yılı Mayıs ayında vefat etmesi üzerine Çin hiç vakit kaybetmeden Doğu Türkistan’a saldırmıştır. 18 Mayıs 1878 yılında Doğu Türkistan’ın tamamını işgal etmiştir. 1876 yılında Doğu Türkistan tekrar Çin işgaline uğramıştır. 18 Kasım 1884 yılında Çin imparatorunun emriyle 19. eyalet olarak Şin-cang (Xīnjiāng "Yeni Topraklar") adıyla doğrudan İmparatorluğa bağlanmıştır[13].

12 Kasım 1933 tarihinde ilan edilen Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti 6 Şubat, 1934 yılında Ma Chnagying ordusu Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti ordusunu imha etmiş ve yeni kurulan Cumhuriyeti yıkmıştır.

12 Kasım, 1944 yılında tekrar oluşan Doğu Türkistan Cumhuriyeti beş yıl sonra 20 Ekim, 1949 yılında tekrar yıkılmış ve Aralık 1949'da Çin Halk Kurtuluş Ordusu bölgeye girerek konuşlandırılmış ve Doğu Türkistan, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlanmıştır. Doğu Türkistan halkı da o zamandan beri Çin işgaline karşı direnmektedir. (kaynak: wikipedia)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...