Jump to content

Görünmezlik Pelerini Gerçek Oluyor


Recommended Posts

Görünmezlik pelerini gerçek oluyor

invisibleman.jpg

invisiblemanHarry Potter adlı hokkabaz müsvettesi arkadaşın da olur olmaz yerde kah dünyayı “İsmi Lazım Değil”‘den kurtarmak, kah mitolojik mahlukatı yemlemek bahanesiyle sinsilik yapmakta kullandığı, bilgisayar oyunlarında da arada sırada güzellik olarak karşımıza çıkan Cloak modu (kisvesi), bilim insanlarını da uzun süredir meşgul ediyordu. Associated Press’in haberine göre insanları ve cisimleri görünmez hale getirebilecek bu teknolojinin tamamlanmasına bir adım daha yaklaştıklarını söyleyen bilim insanları, 3 boyutlu nesneler etrafındaki ışığın yönünü nano ölçekte değiştirerek yapay bir optik biçimlendirme yapabiliyorlar.

İnsanlar, çevrelerindeki nesneleri çarpıp geri dönen veya dağılan ışık yardımı ile görüyorlar. Yeni teknoloji, negatif kırılma özelliklerine sahip bir malzeme sayesinde cismin üzerine düşen veya cisim tarafından yansıtılan ışığı yutuyor ve yalnızca arkasından gelen ışığın görülmesini sağlıyor. Temelde bu sistem, -aynı suyun bir taş etrafını sarıp dökülmesi gibi- ışığın cismin etrafından dolaşmasını, böylece gölge ve yansımaların yok edilmesini amaçlıyor.

Berkeley’deki California Üniversitesi’nden Xiang Zhang önderliğinde yürütülen proje, bu hafta içinde içinde Nature and Science dergisinde yer alacak. Araştırmanın masrafları, ABD Ordu Araştırma Ofisi ve Amerikan Ulusal Bilim Kurumu’na bağlı Nano ölçekli Bilim ve Mühendislik Merkezi tarafından karşılanıyor. Çalışma bilimsel ve askeri alanda birçok gelişmeye öncü olabilecek. Diğer taraftan projeyi yürütenler yakın gelecekte görünmezlik peleriniyle dolaşan insanlarla karşılaşacağımız fikrine katılmıyorlar, ayrıca geliştirme sürecindeki malzemelerin sınırlı dalga boylarında işe yaradıklarını, binaları ve büyük cisimleri uydulardan gizlemekte kullanılamayacağını da söylüyorlar.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...