Jump to content

Iis Search Engine Optimization Toolkit


wmismail

Recommended Posts

Arama Motoru Optimizasyonu konusu bazı durumlarda çok önemli bir hal alabiliyor. Bu konuya ciddi yatırım yapan kişiler / kurumsal bulmak hiç de zor değil. İşte tam da bu konuda Microsoft tarafından IIS7 için Search Engine Optimization Toolkit yayınlandı. Söz konusu Toolkit'i IIS7 üzerine aşağıdaki adresten indirerek bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Search Engine Optimization Toolkit (X86)

( http://daron.yondem.com/tr/ct.ashx?id=4294ed70-c96c-45ed-b50a-66e330a1ae95&url=http%3a%2f%2fgo.microsoft.com%2f%3flinkid%3d9668966 )

Search Engine Optimization Toolkit (X64)

( http://daron.yondem.com/tr/ct.ashx?id=4294ed70-c96c-45ed-b50a-66e330a1ae95&url=http%3a%2f%2fgo.microsoft.com%2f%3flinkid%3d9668967 )

Peki neler var içinde?

Toolkit içerisinde araçlara hızlı olarak ulaşmak için hemen IIS Manager'a açarak çalışan bir sitenizin özelliklerinin vs ayarlandığı ana sayfayı açabilirsiniz. Artık ASP.NET ve IIS gibi tabların yanı sıra bir de "Search Engine Optimization" adında tab ile karşılaşıyor olmanız gerekir. Söz konusu tab altında üç farklı komut göreceksiniz.

03062009_1.jpg

IIS Manager içerisinde yeni seçenekler.

Gelin şimdi bu bölümlerin ne işe yaradıklarını tek tek inceleyerek bu yeni Toolkit ile neler yapabileceğimize bir göz atalım. İlk olarak "Site Analysis" adındaki kısım ile başlayalım ve hali hazırdaki bir sitemizin analizini yaptıralım.

Site Analysis

Bu bölüme girdiğinizde karşınıza boş bir ekran gelecek. Burada önemli olan IIS Manager'ın en sağında menüde nasıl komutlar ile karşılaşıyor olmamız. Komutların ilki hemen dikkati çekiyor "New Analysis" diyor. Hemen yeni bir analiz yaratmak için düğmeye basarak devam ediyoruz. Analiz için yeni bir isim verdikten sonra hemen analizi başlatabilirsiniz fakat unutmayın; IIS hemen sitenizdeki tüm linkleri takip ederek tüm sayfaları incelemeye başlayacak. Bu süreç sitenizdeki link yoğunluğuna göre çok uzun sürebilir ve bilgisayarınız tüm işlemci gücünü kullanacaktır. Yeni bir analiz yaratırken karşınıza çıkan ekranda "Maximum Number Of Links" ayarı ile kaç adet linkin incelenebileceğini ve "Maximum Download Size per Link" ile de link başına analiz için söz konusu adreslerden ne kadar verinin alınabileceğini sınırlayabilirsiniz.

03062009_2.gif

SEO Toolkit'ten ilk rapor.

Analiz bittiğinde ilk karşılaştığınız rapor en sık karşılaşılan hataların bir listesini oluşturuyor. Bu hataların bazıların sadece performans kaybına neden olurken bazıları ise doğrudan arama motorlarına ait optimizasyon ayarları ile ilgili. Taradığım siteyi itiraf etmeyeceğim :rolleyes: fakat 3000 tane hedefi bozuk link olmasına şaşırmadım desem yalan olur.

Tabi eğer amacınız hataları düzeltmek ise yukarıdaki rapor pek anlamlı değil. Bu raporun haricinde Toolkit isterseniz en çok hata olan sayfaların bir listesini de verebiliyor. Sayfa sayfa tek tek raporu inceleyebilir ve her sayfada en çok kullanılan kelimelerin listelerini dahi alabilirsiniz. Performans noktasında ise en yavaş açılan sayfalarınızı listeleyen Toolkit belki de projenize hangi noktalarda sorun olduğunu bulmanıza da yardımcı olabilir.

Robots Exlusion

Robots.txt dosyası arama motoru optimizasyonu ile ilgilenen herkesin aşina olduğu dosyalardan biri. Bu dosya içerisinde kabaca arama motorunun web sitenizde hangi adreslere gitmesini istediğini istediğinizi veya aynı şekilde hangi adreslere gitmemesini istediğiniz belirtebilirsiniz. İşte bu dosyaya IIS Manager içerisinde de artık pratik bir şekilde yaratabilirsiniz. Hatta en güzel de bir önceki adımda oluşturduğumuz Web Analizi'nde yakalanan adresler üzerinden de bu ayarları yapabiliyor olmamız.

03062009_3.gif

Robots.txt dosyasını IIS Manager üzerinden yaratalım.

Sitemaps and SiteMap Indexes

SiteMap mantığı zaten bildiğimiz bir mantık. Normal şartlarda benim kişisel tavsiyem SiteMap dosyalarının özellikle veritabanına bağlı projelerde doğrudan veritabanından bilgi alınarak oluşturulması hatta bu bilginin yine otomatik olarak Robots.txt içerisine de eklenmesi. Böylece robots.txt içerisinde SiteMap'in adresi bulunursa arama motoru da SiteMap üzerinden ilerleyebilecektir. Tabi tüm bu yapıyı kodlamak yerine veya belki de farklı teknolojiler ile hazırlanmış sitelerle uğraşmak yerine IIS Manager üzerinden de yapabilirsiniz. Yine Robots.txt tarafında olduğu gibi burada da bir SiteMap yaratırken bir önceki adımda sitenin analizinde bulunan URL'leri kullanma şansınız oluyor. Son olarak söz konusu SiteMap'i de Robots'a eklediğiniz düşünürsek herşey tamamdır.

Sonuç

Aslına bakarsanız hem SiteMap hem de Robots.txt kısmı aslında çok da öne çıkan özellikler değiller. Zaten bu özellikler site analizine de bağlı olmasa neredeyse hiçbir anlamı kalmayacak. Fakat Site Analyse özelliği gerçekten güzel. Bu gibi analiz yapan ücretsiz araçlar bulmak mümkün fakat benim gördüğüm kadarı ile Toolkit'in kalitesini yakalayan araçlar genelde ücretli olarak satılıyor. Bu kapsam Toolkit hemen çalışmakta olan herhangi bir IIS'e yüklenerek optimizasyonu girişebilir bir ortam sağlıyor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...