Jump to content

Windows'un Taklit Edemediği Özellikler


4ChaosAnarchic

Recommended Posts

Diğer işletim sistemlerinde bulunan ancak Windows'ta bulunmayan en önemli 14 özellik karşınızda.

Hayatı boyunca Windows işletim sistemi kullanmış birisi büyük ihtimalle Windows'u yeterli görüyordur. Ancak Mac OS ya da Linux kullanan insan adeta bir daha Windows'a el sürmemeye tövbe eder."Peki niye Windows?" sorusunun en genel cevabı "oyun"dur.

Oyunlar dışında "bu kadar fark yaratan şey nedir acaba?" diye Mac OS'te ve diğer işletim sistemlerinde olan ancak Windows'ta olmayan özelliklere bakmaya başlayınca ben de oldukça şaşırdım. Bu yazıyı okuduktan sonra büyük ihtimalle emektar Windows'tan soğuyacaksınız...

Expose

Görünüşte oldukça basit bir fikir gibi algılanan Expose, alışılınca oldukça büyük bir zaman tasarrufu sağlıyor. Mac işletim sisteminde 2003'ten beri bulunan Expose özelliği ile Windows'un eksiklikleri listemize başlıyoruz. F9 tuşuna basıldığı anda açık olan bütün uygulama pencerelerini küçülterek bir ekrana sığdıran ve aralarında geçiş yapmayı sağlayan Expose, büyük bir zaman kazancı sağlıyor.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Çoklu çalışma alanı: Virtual Workspace

Mac'teki Expose özelliğine benzeyen bir başka uygulama da Virtual Workspaces. Uzun süredir Linux'te bulunan bu özellik ile standart bir yükleme ile 4 ayrı çalışma alanına sahip olabiliyorsunuz. Bir çalışma alanında rapor hazırlarken karşınıza farklı uygulamaların çıkmasını engelleyerek başka bir çalışma alanında da CD yazabilirsiniz. Çalışma pencereleri arasında gezinmek için yapmanız gereken Virtual Workspace kısayol butonuna basmak ya da Shift + Sağ ok kombinasyonunu kullanmak.

Apple da 2007'de çıkardığı Leopard'a bu özelliği ekledi. Birçok işletim sisteminde bulunmasının yanında Windows kullanıcıları böyle bir kolaylıktan faydalanmak isterse başka programlara muhtaçlar. Bu özelliğe sahip olmak isteyen kullanıcılar için önerebileceğim 2 program ise Microsoft Virtual Desktop Manager veya Dexpot.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac, Linux, PC-BSD

Scottie, beni eve ışınla

Bir an için gözlerinizi kapatıp şöyle bir durum düşünün. Patronunuz sizden çok önemli bir rapor istedi, siz de sabaha kadar uğraşıp raporu hazırladınız. Uykusuzluğun getirdiği dikkatsizlikle işe giderken hazırladığınız dosyaları evde unuttunuz.

İş yerindeki bilgisayarın karşısında oturduğunuzda arkanızdan gelen "Raporları masama bekliyorum" sesini duyduğunuz anda eğer bilgisayarınızda Windows yüklü ise bir iş bulma sitesine girip yeni bir iş arayabilirsiniz. Eğer bilgisayarlarınızda Mac işletim sistemi varsa "Back to my Mac" ile hemen evdeki bilgisayarınıza bağlanabilir, önünüzdeki bilgisayar evinizdeki bilgisayarmış gibi kullanabilirsiniz.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Uzaktan meslek sırrı: Screen Sharing

Eğer geniş bir sülaleye sahipseniz ve bilgisayardan en iyi anlayan aile ferdi siz iseniz mutlaka hayatınızda telefon üzerinden birilerine yardımcı olmaya çalışmış ve bunun da ne kadar zor ve işlevsiz olduğunu anlamışsınız demektir.

Bu sorundan kökünden kurtulmak isteyenler için Mac harika bir çözüm. Geçtiğimiz sene çıkan Leopard işletim sistemindeki Screen Sharing özelliği ile ekranınızı internet üzerinden paylaşabiliyorsunuz. Hatta ekran görüntünüzü paylaştığınız kişi mouse ve klavye kontrolünü de alarak sorununuzu uzaktan çözebiliyor.

Vista ile birlikte gelen Windows uygulaması olan Windows Meeting Space de benzer bir program olsa da uzaktan kullanımı mümkün deil. Sadece yerel ağ'da kullanılabilir olmasıyla pek mantıklı bir çözüm sunamayan Windows Meeting Space, Mac'teki rakibinin hayli gerisinde kalıyor.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Çöktü mü? Kolayı var: Time Machine

Leopard'ın en kullanışlı özelliklerinden birisi de yedekleme aparatı olan Time Machine, yani zaman makinası. Bu uygulama ile dosyalarınızın yedeğini bir harici disk'e almak adeta çocuk oyuncağı. Bunun yanısıra bir hata yaptığınızda dosyalarınızın daha önceki haline kolaylıkla almanızı sağlayan bu zaman makinası ile ölümcül hatalar yapma ihtimalini de oldukça aza indirmiş olacaksınız. XP'de ya da Vista'da birebir bu özelliklere sahip olan bir program mevcut deil. Ancak Vista'daki Shadow Copy ile bilgisayarınızdaki dosyaların daha önceki versiyonlarına ulaşabiliyorsunuz.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Windows, CD'ye ISO yazamaz

İşte Windows'un en ilginç eksiklerinden bir tanesi. Windows dışındaki bütün işletim sistemlerinde olan bu özelliğin Windows'ta neden olmadığını anlamak ise oldukça zor. Diğer bütün işletim sistemlerinde bir ISO dosyasını CD'ye yazabiliyorken Windows'ta bunun için başka bir program daha kullanmak zorundasınız. Bu programlardan en kullanışlı olanlarından bir tanesi ISO Recorder. Bu program ile bir sağ tıklama ile ISO dosyalarını CD'ye yazabileceksiniz. Windows XP (32-bit ve 64-bit) ve Vista uyumlu programın yaptığı işi diğer işletim sistemleri ise programa ihtiyaç duymadan yapıyor.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac, Linux, PC-BSD

Masaüstü Post-it'leri

Ofislerde unutkanların en değerli eşyaları post-it'lerdir. Mac'te uzun süredir bulunan Stickies adlı programla ya da Linux'teki TomBoy Notes ile bu durumu bilgisayar ortamına da taşıyabilirsiniz. Masaüstünüze notlar yapıştırarak "yapılacaklar listesi" ya da diğer önemli şeyleri daha sonra hatırlayabilirsiniz. Hatta eklediğiniz bu notların arkaplan rengini değiştirerek notlarınızı bir önem sırasına göre de düzenleyebilirsiniz. Hayli basit bir program olan bu yapışkan notlar da Windows'ta bulunmamakta, fakat bu uygulamayı Windows'ta kullanmak istiyosanız Stickies for Windows adlı programla bir nebze bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac, Linux

Bilgisayardan anında canlı yayın

Apple'ın Leopard'ıyla karşımıza çıkan bir diğer kullanışlı program ise Sopcast Capture. İnternetten müzik yayını yapmaya yarayan Sopcast Capture, Podcast'i hayli kolaylaştırıyor. Windows'la birlikte hiç böyle bir program gelmemiş de olsa piyasadaki birçok ücretsiz program ile kolaylıkla bu programın yaptığı şeyleri yapabiliyorsunuz.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Tek bir dev yazılım deposu

Öyle bir dünya düşünün ki indireceğiniz programı internet üzerinde saatlerce aramak zorunda kalmayacaksınız. Eğer bu size bir rüya gibi geliyorsa, birçok Linux kullanıcısı rüyada yaşıyor demektir. Bir Linux işletim sistemi olan Ubuntu'da bulunan Synaptic Package Manager internetin büyük yazılım klasörlerini gezebiliyorsunuz. Linux'te böyle bir uygulamanın kolaylıkla yapılabilmesinin en önemli sebepleri ise bu listelerde bulunan yazılımların açık kaynak kodlu ve ücretsiz olması.

Bulunduğu işletim sistemleri: Linux, PC-BSD

Kübik masaüstü

Bazı uygulamalar vardır ki bilgisayarın performansına pek birşey katmaz ya da kullanıcının işlerini kolaylaştırmaz, ama yine de onlarsız da olmaz. İşte Linux'un Compiz Desktop Effects'i de tam böyle bir program. Masaüstünü döndürülebilir bir kübe çevirip, bu kübü döndürerek her yüzüne başka pencereler koyarak çalışma alanlarınızı genişletir ve rahatlatabilirsiniz. Bunun dışında ekrana yağmur tanesi efektleri gibi göze hoş gelen bazı efektler de koyabiliyorsunuz. 2007 Ekim ayında yayınlanan Ubuntu 7.10 ile Desktop Effects, standart bir özellik haline geldi.

Bulunduğu işletim sistemleri: Linux, PC-BSD

Hızlı erişim: Application Dock

Application Dock da Mac işletim sistemli bilgisayarlarının masaüstü kısımlarının vazgeçilmezlerinden. En çok kullanılan uygulamaların eklenebileceği bir kısayol alanı olarak kullanılan Application Dock'a eklenecek uygulama sayısı da sınırsız. Tek tıklamayla uygulamalarınıza ulaşabileceğiniz Application Dock'un da Windowsta bir karşılığı yok. Bu uygulamanın da Windows için yapılmış bir benzeri bulunmakta. Stardock's ObjectDock'un standart versiyonu ücretsiz ancak plus versiyonuna sahip olmak için 20$ gibi bir meblayı gözden çıkarmanız gerekiyor.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Tek hamlede ekran görüntüsü

İnternette sık sık gezen birisiyseniz ya da bilgisayarın karşınıza çıkardığı bir hatanın göründüğü ekranın bir kaydını alıp acilen birine yollamanız gerekebilir. Eğer bir Windows kullanıcısı iseniz yapmanız gerekenleri anlatayım. İlk olarak klavyeden "Print Screen" tuşuna basıp, sonra da Paint ya da başka bir resim editörü açıp sağ tıklıyıp yapıştır dedikten sonra gerekli kısmı seçip uzantısını belirleyip kaydetmeniz gerekmekte. Eğer bir Mac kullanıyorsanız, tüm ekranın görüntüsünü kaydetmek için Command + Shift + 3'e belirli bir kısmını kaydetmen için de Command + Shift + 4'e basıp gerekli kısmı taramanız yeterli. Bu eksiklik Microsoft yetkilileri hariç birçok kişinin dikkatini çekmiş olmalı ki Windows için kolay screenshot almak ile ilgili hayli fazla program bulunmakta.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Akıllı dokunuş: Multitouch Touchpad

Yeni nesil MacBook'ların piyasaya çıkmasıyla birçok Apple notebook, Multitouch Touchpad'ler ile piyasada. İsminden de anlaşılabileceği gibi bu laptopların Touchpad'leri birden fazla dokunuşu algılayabiliyor. Tek bir parmak ile yapabildiklerinizi düşününce 2 parmakla ne kadar çok kısayolu 2 parmağınızla gerçekleştirebileceğinizi hayal bile edemezsiniz. Ekrandaki objelerin boyutunu değiştirmek, sayfayı aşağı yukarı hareket ettirmek, hızlı menülere erişmek, 2 parmağınızla yapabileceğiniz şeylerden sadece birkaçı.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Web sunucusu

Artık neredeyse herkesin bir web sitesi sahibi olduğu bu dönemde işletim sistemiyle birlikte gelen bir server oldukça faydalı bir özellik olurdu. Ve bu özellik de Windows dışında birçok işletim sisteminde bulunmakta. Bu da internet sayfası sahibi birçok insanın Mac ya da Linux tercih etmesinin en geçerli sebeplerinden biri, çünkü bu 2 işletim sistemi de birer entegre web sunucusu ile geliyor.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac, Linux, PC-BSD

Umarım Yararlı Olmuştur... :Q

Link to comment
Share on other sites

yazıda daha başta demişsin ki

Oyunlar dışında "bu kadar fark yaratan şey nedir acaba?

türk kullanıcısının belki %90 oyun amaçlı kullanıyor pcyi o yüzden bence her daim windows tabi o işletim sistemleri oyunda windowsu geçene kadar...

Ve düşününce windows driverleri daha rahat bulunuyor programların çok azında uyum problemi var ve artık 7 var linuxu düşünürüm ama daha yaygın olmalı oyunda iyi olmalı...

Ve ben grafikerim mac kullanış bakımından o kadar kolay değil rahat değil en azından klavyesinde bile bakarsak eksik tuş var windowsa göre

ve yazdığın iso yazma desteği 7 de var sonra çöktümü sistem geri yükleme veya kurtarma konsolu mevcut windowsda ayrıca scoti de karşı pc kapalıyken nasıl ışınlasın bi tarafındanmı uydursun windowsda uzaktan yardım seçenekleri ağ özellikleriyle veya çeşitli programlarla başka pc ye girmek mümkün artık

screen sharing de webcam max programıyla elde edilebilir.

windosdada prin screen özelliği var ekran yakalama aletide eklendi şimdi ekran görüntüsü diyorsan...

multitouch demişsin 400 veya 700 dolar verip bir dokunmatik lcd al windows 7 dede yap...

Ha bilen birisi varsa diğer özellikler baksın ben bunları buldum windowsda var diye belki diğerleride vardır zaten söylediğin bazı özellikler mac pc veya notbook lar için geçerli yani pahalı sistemler 2000 ila 4000 5000 6000 tl para verdikten sonra dediğin özelliklerde gelir burda windowsun bir özelliğini söyliyim sana en dandik bilgisayarda bile çalışır linux veya mac bunu başarabilirmi maci sanmıyorum...

Link to comment
Share on other sites

Microsoft belirttiğin eksikerin farkında ve bu yüzden Windows 7'ye Time Machine gibi bir özellik eklendi (bkz: Previous Versions).

Ayrıca Windows 7yle gelen SuberBar da ilerde çok kullanılacak bir yenilik gibi duruyor :Q

DİPNOT: Pek yakında DirectX-OpenGL destekleyen bir Ubuntu sürümü çıkacak ve ben sonsuza kadar Windows kullanmaktan vazgeçicem :D

Link to comment
Share on other sites

bir çok uygulama için ayrı yazılımlar kullanmak aslında kötü bir şey değil sonuçta bir firma herşeyin en iyisini yapamaz örnek olarak windows xp iso yazdıramıyor bu doğru ama nero veya benzeri bir uygulama ile hem iso yazdırabiliyoruz hemde video ve müzik cdleri oluşturabiliyoruz aslında hem microsofta kızıyoruz bazı uygulamaları neden gömülü olarak veriyo diye veren işletim sistemlerini seviyoruz buda ilginç

Link to comment
Share on other sites

Cümleler Microsoft düşmanları tarafından yazılmış ama kişilerin Windows dünyasını iyi bilmedikleri belli.

Ben de Windows'a bayılmıyorum ama bazı maddeler biraz asılsız olmuş.

1. Expose'a çok benzeyen bir özellik Windows'ta var. Hatta MacOS'tan da önce.Görev çubuğuna sağ tıklayıp ulaşıyorsunuz (Pencereleri yatay döşe,dikey döşe vs.) tek fark bu.

2. Windows 7 ISO'ları yazabiliyor.

3. Windows 7'de post-it yazılımı var.Windows Vista'da da kenar çubuğuna not alabilirsiniz.

4. MacOs'un Application Dock'ı varsa Windows 7'nin Superbar'ı var, XP'de,2000'de hızlı başlat var vs.

5. Windows Server sürümleri sunucu değil de ne? Standart kullanıcıya zaten web sunucu yaramaz. Sunucu kullanacak adam Windows kullanacaksa Server kullanabilir.

6. Scottie için, Windows yüklü ise bir iş bulma sitesine girip yeni bir iş arayabilirsiniz maddesi yanlış. Bu işi yapan yazılımlar var.

7. Time Machine özelliğini işletim sistemi açılmadığı zaman nasıl kullanmayı düşünüyorsunuz? Windows'un kendi kurtarma ve yedekleme yazılımları var ayrıca.

8. Ancak Mac OS ya da Linux kullanan insan adeta bir daha Windows'a el sürmemeye tövbe eder.

Bu da yanlış. Birçok Linux sürümü denedim. Bazılarını birkaç hafta kullandım.Güzel özellikleri olsa da Windows kadar iyi uyumluluk gösteremiyorlar.Ses kartım çalışmıyor çoğu Linux sürümünde.Modemim de öyle.Müzik dinlenmiyor, internete girilmiyor, oyun oynanmıyor. Eee,n'apayım ben? Cevap da basit, Windows'a döneyim.

Link to comment
Share on other sites

Microsoft belirttiğin eksikerin farkında ve bu yüzden Windows 7'ye Time Machine gibi bir özellik eklendi (bkz: Previous Versions).

Ayrıca Windows 7yle gelen SuberBar da ilerde çok kullanılacak bir yenilik gibi duruyor :D

DİPNOT: Pek yakında DirectX-OpenGL destekleyen bir Ubuntu sürümü çıkacak ve ben sonsuza kadar Windows kullanmaktan vazgeçicem :lol:

Bizim bilgisayarımız armut toplamıyorya bizde geçeriz :Q

Link to comment
Share on other sites

DİPNOT: Pek yakında DirectX-OpenGL destekleyen bir Ubuntu sürümü çıkacak ve ben sonsuza kadar Windows kullanmaktan vazgeçicem :Q

İşallah çıkarda şu Windows sevdasını bırakırım.Valla böyle bi sürüm çıksa çıktığı gün vazgeçeceğim Windows'dan.

Cümleler Microsoft düşmanları tarafından yazılmış ama kişilerin Windows dünyasını iyi bilmedikleri belli.

Ben de Windows'a bayılmıyorum ama bazı maddeler biraz asılsız olmuş.

1. Expose'a çok benzeyen bir özellik Windows'ta var. Hatta MacOS'tan da önce.Görev çubuğuna sağ tıklayıp ulaşıyorsunuz (Pencereleri yatay döşe,dikey döşe vs.) tek fark bu.

2. Windows 7 ISO'ları yazabiliyor.

3. Windows 7'de post-it yazılımı var.Windows Vista'da da kenar çubuğuna not alabilirsiniz.

4. MacOs'un Application Dock'ı varsa Windows 7'nin Superbar'ı var, XP'de,2000'de hızlı başlat var vs.

5. Windows Server sürümleri sunucu değil de ne? Standart kullanıcıya zaten web sunucu yaramaz. Sunucu kullanacak adam Windows kullanacaksa Server kullanabilir.

6. Scottie için, Windows yüklü ise bir iş bulma sitesine girip yeni bir iş arayabilirsiniz maddesi yanlış. Bu işi yapan yazılımlar var.

7. Time Machine özelliğini işletim sistemi açılmadığı zaman nasıl kullanmayı düşünüyorsunuz? Windows'un kendi kurtarma ve yedekleme yazılımları var ayrıca.

8. Ancak Mac OS ya da Linux kullanan insan adeta bir daha Windows'a el sürmemeye tövbe eder.

Bu da yanlış. Birçok Linux sürümü denedim. Bazılarını birkaç hafta kullandım.Güzel özellikleri olsa da Windows kadar iyi uyumluluk gösteremiyorlar.Ses kartım çalışmıyor çoğu Linux sürümünde.Modemim de öyle.Müzik dinlenmiyor, internete girilmiyor, oyun oynanmıyor. Eee,n'apayım ben? Cevap da basit, Windows'a döneyim.

Morningciğim biz Windows'da olmayan şeylerden basediyoruz.6. ve 7. maddeni düzelt lütfen ve ayrıca donanımların bulunması güç ve eski donanımlar ise Linux'un bulamaması normal.Linux 1985'de kurulmadı yani.O yüzden tarih öncesi donanımları bulamıyabilir.Ayrıca Mac yada Linuxdaki özellikler daha yeni yeni Windows'a kazandırılmış.Windows 7 çıkalı 3-5 sene olmadı yani.Daha çıkacak.

Link to comment
Share on other sites

6.maddede sıkıntı yok ama yazılımın adını unuttum.Başka bir bilgisayara bağlanıp dosya çekebiliyorsunuz. Tabii Scottie gibi değil.Sanırım Scottie direk eve bağlanıyor, bunu da TeamViewer yapıyor ama evde biri olmadığı zaman :Q gerçekten yandınız :D

Ayrıca 1985 yapımı değil 2005 yapımı bilgisayarım var. O zamanın da, bugünün de Linux dağıtımlarında mutlaka uyumluluk problemi çıkıyor.Açık kaynak olması güzel ama bu yüzbinlerce dağıtım olmasını gerektirmez. Zaten uyumluluk sorunu da bu yüzden çıkmıyor mu? Ubuntu'da ses kartım tanınıyor ama Pardus'te tanınmıyor.

Biliyorum çoğu donanım üreticisi Linux için sürücü üretmiyor, genellikle özel sürücü yazılıyor Windows için.

Bunun da sebebi Windows'un tekelleşmesi.Ama adamlar n'apsın? Yüzlerce Linux dağıtımının hangi birine sürücü yazacak ki?

Link to comment
Share on other sites

Ayrıca 1985 yapımı değil 2005 yapımı bilgisayarım var. O zamanın da, bugünün de Linux dağıtımlarında mutlaka uyumluluk problemi çıkıyor.Açık kaynak olması güzel ama bu yüzbinlerce dağıtım olmasını gerektirmez. Zaten uyumluluk sorunu da bu yüzden çıkmıyor mu? Ubuntu'da ses kartım tanınıyor ama Pardus'te tanınmıyor.

Biliyorum çoğu donanım üreticisi Linux için sürücü üretmiyor, genellikle özel sürücü yazılıyor Windows için.

Bunun da sebebi Windows'un tekelleşmesi.Ama adamlar n'apsın? Yüzlerce Linux dağıtımının hangi birine sürücü yazacak ki?

Tamamda Pardus'un kendi deposunda dahi olmasa Pardusun standart deposu dışında bir çok depo var.O depoları kullanarak ses kartınıza uygun paketi indirebilirsiniz.

Ben 1985 derken Windows o tarihden bu güne çıkan yazılımları tanır ama Pardus 2006'da kuruldu.2006'dan öncekileri tanımaz anlamında söylemiştim.(Galiba bu konuda ağır konuştum kusurama bakma.Windows'u sevmiyorum; ama ayrılamıyorum.İşin kötü yanıda bu.)

Link to comment
Share on other sites

Tamamda Pardus'un kendi deposunda dahi olmasa Pardusun standart deposu dışında bir çok depo var.O depoları kullanarak ses kartınıza uygun paketi indirebilirsiniz.

Ben 1985 derken Windows o tarihden bu güne çıkan yazılımları tanır ama Pardus 2006'da kuruldu.2006'dan öncekileri tanımaz anlamında söylemiştim.

2006'dan sonrakileri tanıyacak hali yok ya :Q Tabii ki 2006'dan öncekileri tanıyacak.

Pardus ile nete girebilseydim o yazılım depolarını arayacaktım.

Ama mesele bir Pardus değil ki.

Pardus'te sorun çözülse başka Linux dağıtımında sorun çıkıyor.

Açık kaynak iyi güzel ama dediğim gibi onlarca farklı Linux dağıtımı olunca sürücüler konusunda sıkıntı çekmek çok doğal. Ama bunda asıl suçlu Linux dağıtımı üreticileri değil bunu anlatmaya çalışıyorum.

Konuyu Linux'tan çıkaralım.

Ayrıca Mac yada Linuxdaki özellikler daha yeni yeni Windows'a kazandırılmış.Windows 7 çıkalı 3-5 sene olmadı yani.Daha çıkacak.

Bu arada burada doğru söylemişsin, MS yeni yeni akıllandı ama zararın neresinden dönsen kardır sözüne Windows 7 güzel bir örnek...

Link to comment
Share on other sites

1-Nerden biliyorsun windowsun taklit edemediğini :)koskoca microsoft bunlarimi taklit edemicek.Belki taklit etmek istemiyor düşüncesi gelmedimi aklınıza.

2-Peki diğer işletim sistemlerinin windowsu taklit edemediği özellikler neler?Oyun oynuyamiyorsun.(oynamak için ek yazilim gerekli).Çoğu yazilimlar çalışmıyor.Sürücüleri görmüyor.Ben linux mac kullanmak için onun tanıyacaği donanim mi almam gerekiyor.Windowsun tanimadiği sürücü yok be.

3-Windows Microsofta ait.Sadece windows olarak düşünmessek.Microsoftun sağladiği ek bir çok desteği var.Bunlardan biri Visual Studio.

4-Bir linux kurdum bilgisayara internete giremedim.Ağ bağlantısı yapilandirilcakmişda bilmem neymişde.Windowsu kuruyorum driver yüklemeden internet explorer açıyorum tak giriyor.

5-Linux ve diğer işletim sismlerini Kullanmam.Bir kere kurdum tövbe ettim.

Link to comment
Share on other sites

sonuçda kullanımı kolay olan işletim sistemi hangisi ? hayatımda bir defa başka bir işlerim sistemi denedim linux ubuntu..ilk defa linux format atmama rağmen xp kadar kolay geldi fakat kurulum bitipde masa üstüne gelince kendimi birden treni izleyen o canlı sandım. bilgisayarım nerde belgelerim nerde vs :rolleyes2: başka bir aleme uçmuş gibiydim tabi döndük yine xp ye

Link to comment
Share on other sites

DİPNOT: Pek yakında DirectX-OpenGL destekleyen bir Ubuntu sürümü çıkacak ve ben sonsuza kadar Windows kullanmaktan vazgeçicem :)

Yakın Zamanda Herkese ubuntu Yetecek Gibi Duruyor zira özellikle son 2 sürüm olsun birçok eksik yönünü tamamladılar birde sis667 driver yazsalar 3d li o zaman compizi de yukleyeceğim :D

sonuçda kullanımı kolay olan işletim sistemi hangisi ? hayatımda bir defa başka bir işlerim sistemi denedim linux ubuntu..ilk defa linux format atmama rağmen xp kadar kolay geldi fakat kurulum bitipde masa üstüne gelince kendimi birden treni izleyen o canlı sandım. bilgisayarım nerde belgelerim nerde vs :) başka bir aleme uçmuş gibiydim tabi döndük yine xp ye

ilk kurulumda aynen tren hesabı kalıyor insan heleki 2 yada 3 defa da çökünce sistem yapamadiklarında cabası ama daha sonra bütün bunları aşınca windowsmu diyorsun :D

bilgisayarı internete girip film izlemek gibi etkinlikler için kullanıyorsanız tavsiyem ubuntuyu deneyin fakat iş yerinde falan iş için kullanıyorsanız mecburen windows :rolleyes2:

Link to comment
Share on other sites

@morning

donanım uyunluluk pğroblemi yeni sürümlerde %98 gibi çok yüksek bir oranla çözülmüş. Ubuntu'nun 8 ve 7 versiyonlarında ses kartımla ilgili sorunlar vardı (yüksek seste cızırtı gibi) ama 9 sürümünde hiçbir donanım sorunu kaldığını sanmıyorum :D

Ubuntudan şaşmam abicim, *nerde beleş orya yerleş :rolleyes2:

Link to comment
Share on other sites

İyide hepsini taklit edipte bi sürümde kullanıcılara sundugunda Windows bir sonraki sürüme ne bırakacak.

Veya bu özellikleri çıkarttıgı zaman Extra yazılım üreten firmalar nerden ekmek yiyecek.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

aslında konuıyu acan arkadaş bir yerde kendisi de soyluyor windows işletim sistemi kendi başına birşeyler yapmasa dahi windows platform u üzerinde soylediklerini ve soyleyebileceklerinden daha fazlasını yapan ucretli ucretsiz onlarca yazılım var. ama mac ve linux larda bu yazılımların sayısı iki elin parmaklarını gecmiyor. windows için onlarca yazılım bulabileceğimn bir konuda linux için tüm interneti tarasan bir halt bulamıyorsun bulsan yukleyemiyorsun. dogal olarak adamlar yazılım kutuphanesi yapıp kullanıcıyı rahatlatıyor.

ayrıca microsoft u ve windows u küçümsememek gerekir diye düşünüyorum.. dünyada açık kaynak hakim olmaya çalışıyor ne guzel ne ala ama microsoft un yatığını da unutmamak lazım. dunya piyasasının %90 dan fazlası elinde iyi dusunun microsoft boyle gelişirken linuxçular nerdeydi. mac ciler nerdeydi. yok şimdi alışkanlık olmuş. alışkanlık yaratmak ta bir başarıdır. neden dogru durusut hiçbir firma linux driver ı yada linux surumu cıkarmıyor. neden oyunlar linux içinde çıkmıoyr. xbox için ps için wii için cıkıyorda neden sadece win için çıkıyor bi düşünün bakalım. ayrıca bunları konusmak için bile çok geç. artık platformdan bagımsız uygulamaların devri geliyor. java ile başladı buy süreç çok yakında işletim sistemlerinin bi anlamı da kalmaz gibime geliyor. araştırmak isteyen mono projesi diye google da aratabilirler.

Link to comment
Share on other sites

mac işletim sistemini kullanmadım ama pardusu kullandım.çok narin bişey.en ufak bişeyde kararsızlaşıyor.bazen dosya deposundan hiçbişey indirilmiyor.webten arayıp indiriyorum,hiçbiri kurulmuyor.kurulumla gelen programlar hiç kullanışlı değil.open office.bimp vs..msn programları tüm özellikleri desteklemiyor.oyunlar zaten problem.yinede bedava bir sistem için idare eder.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...