Jump to content

Yaratıcı Programcılardan Öğrenmenin 14 Yolu


wmismail

Recommended Posts

Yaratıcı Programcılardan Öğrenmenin 14 Yolu

Programcılar için genellikle "inek", "asosyal" ve "çok çok sıkıcı" denir. Yaratıcı bireyler olarak düsünülmezler. Fakat bunun gerçekle uzaktan yakından alakası yok. Kod yazmak, dünyanın en yaratıcı islerinden bir tanesidir.

Programcılık gerçek kontrol demektir. Sıfırdan bir sey yaratmak muhtemelen yaratcılıgın en iyi örnegidir. Bir yazılım veya web sitesi, programcı nereye isterse oraya gider.

Bir seyi yapmanın bir çok yolu vardır. Bir web sitesi için programcının bir framework yazması gerekir. Ve bu noktaya ulasmak için elinde olan tek sey bir fikirdir.

Programcılar yaratıcı çözümler bulmak zorundalar, yoksa yaratamazlar.

Programcılar sıradısı düsünmenin harika örneklerini sergilerler, çünkü sırayı onlar yaratır. Bakın yaratcılıgımızı doruga çıkarmak için programcılardan neler ögrenebiliriz:

1. Yeni Bir Dil Ögrenin

Programcılar sürekli yeni diller ögrenirler, bazen gerektigi için, bazen eglenmek için. Kendinizi bildiklerinizle ve rahat kullandıklarınızla sınırlamayın, gidin ve yeni bir yetenek edinin.

2. Sıfırdan Baslayın

Eger yazılım üretiyorsanız, ise yarı yoldan baslayamazsınız. Önce ilk adımı atmak zorundasınız. Bazen bir probleme yaratıcı bir çözüm bulmanın yolu en basa gidip tekrar ileri bakmaktır.

3. Her Seyi Sorgulayın

Her seyi sorgulamak, her kabullenmeyi yeniden ele alıp dogrulugundan emin olmak demektir. Programcılık tamamen, en temel varsayımları ele alıp bunların üzerine insa etmektir. Eger temelde bir yanlıs varsa, yazılım düzgün çalısmaz.

Yaratıcılık bazen kabullenmelerle sınırlıdır. Yeni çözümler varsayımları tekrar ele alıp yeni bakıs açılarıyla yeniden baslayarak ortaya çıkar.

4. Keyif Için Yapın

Eger bir programcı tanıyorsanız bilirsiniz ki sürekli bir seyler üretiyor. O günkü isini bitirse bile sırf zevk için daha saatlerce kod yazıyor. Isi aynı zamanda hobisi.

Sürekli yeni fikirler ve çözümlerle ugrasmak angarya olmamalı. Bunu bir refleks olarak sürekli yapmalısınız. Ve bu sizi heyecanlandırmalı.

5. Denemenin Yollarını Arayın, Hiç Durmadan

Programcılar, yazdıkları kodun mümkün olan en etkili kod olduguna emin olmak için onu sürekli degerlendirirler. En ufak bir degisiklik bile bir yazılıma diz çöktürebilir. Sürekli test etmek ve gelistirmek, yazılımın her parçası için çok önemlidir.

Fikirler sürekli olarak titizlikle denenmeli ve ara ara gözden geçilirilmeli. Fikirleriniz zamanla degisir, az ya da çok. Onları sürekli denemek ve sadece üzerlerinde düsünmek, fikirlerinizi degerlendirmenin en iyi yoludur.

6. Tutkuyla Baglanacagınız Bir Sey Bulun

Eger bir programcıyla iki dakikadan fazla konusma fırsatınız olmussa farketmissinizdir ki programcılar islerine tutkuyla baglıdırlar. Programcılıgı yerler, içerler ve solurlar.

Kendi fikirlerinize ve projelerinize tutkuyla baglı mısınız?

7. Araçlarınızda Uzmanlasın

Programcılar kullandıkları araçlar hakkında sürekli bir seyler ögrenir ve sürekli onları kullanmak konusunda uzmanlasırlar. Iyi bir programcı sürekli olarak ihtiyacı olan yazılımları daha etkili kullanmanın yollarını arar. Araç kutusunu sürekl i gelistirmeyen bir programcıya zor rastlarsınız.

Yeteneginiz ne olursa olsun, yaratıcılıgınız kullandıgınız araçlarla sınırlı. Onları kullanmak konusunda ne kadar uzmanlasırsanız o kadar yaratıcı olursunuz.

8. Soyut Iliskiler Kurun

Bilgisayarı telefon olarak kullansaydınız ne olurdu?

Bir web sitesini kelime islemci olarak kullansaydınız?

Insanlar digerlerinin tam su anda ne yaptıgıyla ilgilenirler miydi?

Skype, Google Docs ve Twitter gibi projeleri yaratan insanların ortak bir özelligi var: Görünüste soyut olan kavramları iliskilendirebiliyorlar. "Söyle bir sey olsa?"'ları alıp denemek, farklı ve yaratıcı düsünmek için mükemmel bir yol.

9. Yapıyı Bir Araç Gibi Düsünün, Bir Kısıt Gibi Degil

Insanlar yaratıcılıgı büyük bir boslukla iliskilendirip fikirlerini sınırlardan bagımsız olusturmaya çalısırlar. Ancak bu, yaratıcılık konusunda büyük bir aldatma.

Sınırlar her yerde. Onları görmezden gelemezsiniz, ancak onlarla çalısmayı umabilirsiniz. Programcı, kullanıdıgı dilin ve araçların sınırlarını bilir ve onların etrafından dolasır. Bu sınırlar onun, sınırlar etrafında dolasan yapılar kurmasını saglar. Bir seyin etrafından nasıl dolanılacagını bulmak, bazen daha büyük bir fikir dogurur. Gereklilik, icadın yaratıcısıdır.

10. Hiç Bir Seyi Denemeden Silip Atmayın

Anaokulu ögretmeniniz haklıydı: Aptalca soru diye bir sey yoktur. Eger üçüncü kurala uyup tüm varsayımlarınızı sorguluyorsanız, bir seyi denemeden çalısmayacagına emin olamazsınız. Çalısmasa bile, yeni bir fikir üretmenizi saglayabilir.

Bazen bir prototiple baslayıp onu denemek en iyisidir. Eger çalısmazsa çöpe atın. Çalısırsa tebrikler: bir sonraki harika fikrinizi buldunuz.

11. Her Zaman Daha Basit ve Zarif Çözümler Arayın

Iyi bir programcı en basit çözümün her zaman en iyisi oldugunu bilir. Karmasık çözümler tek bir sey ortaya çıkarır: karmasa. Pratik çözümler her zaman uzun vadede daha iyi çalısırlar.

Fikirlerinizin yeniliginin büyüsüne kapılıp pratikligini unutmayın. Bir problemi çözmenin en iyi yolu, en basit olandır.

12. Baskalarının Isleri Üzerinde Çalısmaktan Çekinmeyin

Internet'in güzelligi, her zaman aradıgınız çözümü bir baskasının zaten bulmus olmasıdır. Yeni bir yazılım üretirken her zaman mevcut kodları kullanmak iyidir. Tekrlegi tekrar icad etmenin manası yok.

Yeni bir fikri uygularken her parçasını bastan yapmak zorunda degilsiniz. Zaten bulunmus fikirleri kullanın ve onları daha iyi bir seye dönüstürün. Mükemmel bir fikir bazen yalnızca baska bir fikri degistirmekten ibarettir. Gmail harika bir örnek. Klasik e - postaya yeni özellikler ekleyerek e - postayı bastan yarattılar.

13. Isbirliginden Çekinmeyin

En iyi projeler, tek bir programcı tarafından degil, aynı amaç etrafında toplanmıs bir çok harika programcıların ellerinden çıkmıstır. Müthis bir ekip kurun, en iyi fikirleri kimden gelirse gelsin kullanın, ve herkesin katılmasını saglayın.

14. En Basitten En Güzeli Çıkarın

Programcılar en basit kodları tekrar tekrar kullanırlar ve bu kod parçaları tek baslarına basit de olsa bir araya geldiklerinde harika bir ürüne dönüsürler. Hangi yaratıcı projede çalısırsanız çalısın, detaylara önem verin ancak en önemlisi, o detayların tüm resim üzerindeki etkisine dikkat edin.

Kaynak:bildirgec.org

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...