Jump to content

25 Yıldır Bu Oyunun Hastasıyız!


Kænuni

Recommended Posts

20090603090740_tetris.jpg

Her ne kadar artık yerini daha teknolojik oyunlara bıraksa da, 25. yılında hâlâ fanatiklerinin olduğu bir zeka oyunu, tetris.

1985 yılından bu yana özellikle de 90'larda popülerliğini kazanan oyun, geride bıraktığı onca yıldan sonra önce küçük bir cihazla, şimdiyse bilgisayarda yerini koruyor.

Yukarıdan gelen birbirinden farklı şekilleri doğru yerlere yerleştirerek puanlar kazanılan zeka oyunu tetris, bu hafta 25'inci yaşını kutluyor.

Tetrisin üreticisi 29 yaşındaki Rus bilgisayar programcısı Alexey Pajitnov, oyunun, çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de ilgisini çektiğine dikkat çekerek 1984 yılında, işi gereği sanal zeka ve dil algılama problemleriyle uğraşırken, beyni çalıştıran bir bilgisayar oyun programı yazmaya karar verdiğini söylüyor.

Oyunun, ilk başta klasik Pentomino Puzzle'ın gelişmiş versiyonu olarak yazılması düşünülse de, o dönemin teknolojisiyle bu yeni versiyonun gerçek zamanlı oynanması imkansız görüldü.

Dünya çapında yaklaşık 70 milyon satan tetrisin gün geçtikçe daha çok kişi tarafından talep göreceğini de sözlerine ekleyen Pajitnov, "İlk olarak Nintendo gibi elde taşınılabilen bir konsol olarak ürettik. Daha sonra bu programı geliştirerek bilgiyar ortamına koymayı başardık" diyor.

Gün geçtikçe tetrisin diğer oyunlar gibi pek çok çeşidini çıkardıklarını da ifade eden Rus programcı, "Şekilleri değiştirdik, oyunu daha da zorlaştırdık ve günümüzdeki konumuna getirdik" ifadeleriyle 2000'lerin tetrisini anlatıyor.

Alexey Pajitnov’un Moskova’daki SSCB Bilimler Akademisi Bilişim Merkezi'nde çalışırken geliştirdiği oyunun adı, Latince'de 4 anlamına gelen 'tetra-' ön ekinden ve oyunun yaratıcısının en sevdiği spor dalı 'tenis'ten geliyor.

Tetrisi 1985 yılı haziran ayında hayata sokan Aleksey Pajitnov, oyun dünyasında yaptığı hizmetlerin karşılığı olarak 2007 yılında "Game Developers Choice Awards First Penguin Award" ödülünü kazandı.

Özellikle 90’lı yıllarda oldukça popüler hale gelen oyun günümüzde bütün platformlar ve bilgisayar iletişim sistemlerinde oynanabiliyor.

Link to comment
Share on other sites

satrançtan sonra en iyi zeka oyunu bence :) hem şekil-resim zekasının gelişiminde hem de reflekslerin hızlanmasında dolayısıyla hızlı karar vermede çok büyük payı olduğunu düşünüyorum ben :)

ister inanın ister inanmayın formasttan sonra ilk kurduğum program WinRaR 2. kurduğum tetris :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...