Jump to content

Seo Dersleri


Recommended Posts

Keyword

Pagerank

Description

Backlink

Sef

Spam

Spider

Tag

Title

Ban

Bomb

Sandb0x

Evet arkadaşlar genel olarak SEO çalışmalarımızda en çok rastladığımız terimleri yazdım.Şimdi açıklamaları;

Keyword ; Sitenizin konusu ile ilgili Arama motor’larına bilgiler verdiğiniz alandır.Sitenizin Anahtar kelimeleri bu alana yazılır.Keyword’ler , Tİtle’dan sonra websitesinden en hayati önem taşıyıcı unsurlardan biridir.Kullanılmaması sonucu içerik arama motorları tarafından doğru olarak tanımlanmaz.Yazdığınız keyword içeriğiniz ile alakalı değilse önemsenmez ya sadece içerik yada sadece keyword etkili olur.Ancak hem içerik hem keyword birbiriyle uyuşan kelimeler içeriyorsa 100%100 dönüş sağlanır. (255 karakterden az olmalı) Örnek kullanım;

<meta name="keywords" content="seo,seo dersleri,keyword,keyword nedir,anahtar kelime" />[/CODE]

[b]Pagerank ;[/b] Google tarafından üretilen algortima’nın sonucu olarak ortaya çıkmış bir terimdir.Şimdilerde değişiyor olsada 2008 yılı ve öncesinde pagerank dışarıdan aldığınız link’lerle orantılı yükselen,kullanıcısına pek yararı olmayan toolbar’daki yeşil çubuk idi.Google sitelere 0 ve 10 arasında pagerank dağıtır.Başka sitelerden size verilen bağlantılar toplanır,size link veren sitenin kalitesi,dışarıya çıkan link sayısı,sitenizin geçmişi,sitenizin içeriği gibi konular karşılaştırılarak ortak bir pagerank verilir.

Örneği X sitesinde backlink aldınız.

X sitesi kaç zamandır yayında?

X sitesinin pagerank’ı kaç ?

X sitesi güncel bir sitemi?

X sitesinin kaç index sayısı var?

X sitesinin günlük hiti?

X sitesinin içeriği ne kadar özgün?

X sitesinin içeriği sizin siteniz ile uyuşuyormu?

Gibi konular backlink almayı düşündüğünüz sitelerde sorulmalıdır.Eğer soruların tamamının cevabı olumlu ise bu site sizin için biçilmiş kaftandır.

[b]Description ;[/b] Siteniz ile ilgili açıklama kısmı’na verilen addır. KEYWORD’de olduğu gibi descriptionda arama motorları tarafından dikkate alınır.Bu alanda olabildiğince özgün,ve sitenizi tanımlayan içeriker girmelisiniz. (255 karakterden az olmalı)

[CODE]<meta name="description" content="seo ve seo üzerine sürekli dersler veren paylaşım grubu." />[/CODE]

Description alanına girdiğiniz gereksiz,hit amaçlı kelimeler kısa süre içerisinde google botları tarafından algılanabilir.Google içeriğiniz ile description uyuştuğu sürece size dokunmaz,ama farklı türden sadece hit ve gelir amaçlı yaptığınız değişiklikler yüzünden sizi banlayabilir.

[b]Backlink ;[/b] 2001 yılından önce herhangi bir geçerliliği olmayan,sadece dost sitelerin birbirlerine verdiği bağlantılar’a verilen addır.Ancak 2001 yılından sonra Google Pagerank sistem’ini devreye soktu ve pagerank sistemine göre (son 2 yıldır pagerank sistemi kalkacak dedikoduları yayıldı,kalkmadı ancak büyük bir değişikliğe gidildi.) daha fazla siteden link’i olan site kalitelidir.(düz mantığa göre gerçekten öyle,eğer 3 site size link veriyorsa değeriniz o kadardır,300 site link veriyorsa değeriniz daha fazladır.) Google Pagerank algoritmasının bu şekilde aptal çalışması,kısa süre sonra webmasterlar tarafından fark edildi ve Link Borsası dediğimiz alanlar türedi.Dünya genelinde yapılan genel bir araştırmaya göre Link satış-alış Pazar’ında 2006-2007 yılında dönen para 30 Milyon $ civarında.İş bu kadar büyüyünce google genel olarak bir temizliğe ve önlem almaya başladı.Zaman zaman yaptığı değişiklikler ile webmaster’ların link alımının önüne geçmeye, engellemeye çalıştı.Aşırı link alan sitelere,satan sitelere ban,sandb0x,bomb adını verdiğimiz ceza’lar verdi.

Ancak Pagerank sistemi günümüzde çok daha detaylandırılmıştır.Tam olarak mantığı çözülmemiş olsada artık Google’un benzeri bulunmayan,yani özgün içerik’lere daha fazla önem verdiğini anlayabiliyoruz.Tabi bununla beraber sitenin,domainin belirli bir geçmişi olmalı,belirli miktar takip edeni,yine uygun sayıda backlink’i gibi konularda dikkate alınıyor.

[b]Sef ;[/b] Site içinde tuttuğunuz tüm linklerin,Hem kullanıcılar tarafından daha kolay anlaşılması hemde arama motorları gözünde artı bir puan daha kazanmak için konu adları,içerikleri ile alakalı şekilde oluşturulmasına denir.

SEF Uygulaması’nı Google’da önerir.

Örneğin Cloaking Nedir diye bir konu’muz var.URL’mizde bununla alakadar olmalı.

Örnek linkiniz;(SEF kullanılmayan hali)

kurtefendy.gov/kurtefendy.php?cloaking=1

Örnek linkiniz;(SEF uygulanmış hali)

kurtefendy.gov/cloaking-nedir-1.html

SEF uygulanmış halinde görüldüğü gibi bu şekilde bir URL’nin herkesin işine geleceği aşikar.Ancak İlk link hem bot’lar tarafından anlaşılması zor,hemde kullanıcı için.

[b]Spam ;[/b]

Hacking ile alakalı olan herkes bu terime aşinadır aslında.Ancak SEO konusunda yapılan spam farklıdır.Kısacası sahte içerikler ile sitelerine ziyaretçi çekip para kazanma esaslıdır.Günümüzde birçok spam tekniği vardır,Ancak arama motor’larının algoritmalarının gelişmesi spam uygulamalarının ömrünü kısaltmıştır.

SEO Konusunu yeni öğrenen kişiler daha çok ziyaretçi ve daha çok para rehavetine kapılarak basit yöntemler ile Spam yapmaya çalışır.

Misal keyword&description ve sayfa içindeki içerikleri tekrarlatarak yani 23- defa aynı içeriği sayfada kullanarak arama motorları’nda üst sıraya geleceğini sanar.Aslında kısmen bu yöntem işe yarar ancak aşırı kullanımı zarar verir.

Örnek title ;

CW

Title arama motorları gözünde en belirleyici unsurlardan biridir.

Bu title’ı tekrarlatarak sitesindeki bu içeriğin çok fazla anlatıldığı izlenimini arama robotlarına yutturulup ilk sıralarda çıkılmaya çalışılır.Basit bir yöntemdir,belki çok kısa süre iyi hit alabilirsiniz ama sonra köklü banlanırsınız.

[b]Spider ;[/b]Arama motor’larının robotlarına SEO’da verilen addır.Türkçe Örümcek anlamına gelir.

[b]Tag ;[/b] Yine Web 2.0 devrimi öncesinde çok az kullanılan,Ancak Web 2.0 dünya genelinde yayılmaya başladığı anda kullanılmaya başlanan, konuyu değişik kelimelerle hem kullanıcılar’a hem’de Arama motorlarına sunmaya verilen addır.Türkçe karşılığı Etiket’tir.

Sitenize yazdığınız içeriklere birden fazla etiket girmenizde fayda vardır.

Örnek konu’muz;

Seo Dersleri

Bu konuya şu şekilde etiket üretebilirsiniz,

SEO,Seo dersleri,seo terimleri,seo öğren,seo anlatımı,seo nedir, Arama Motoru Optimizasyonu, Arama Motoru Optimizasyonu nedir

Bu şekilde kullanıldığında hem kullanıcı için hemde spider’lar için oldukça faydalıdır.Ancak yine işin hile’sinede gitmek mümkündür.

Seo Dersleri adlı konumuza içerikte olmadığı halde ;

videolu seo dersleri,özel seo yöntemleri gibi başlıklar atanabilir,Bu sayede yine bu kelimeler’dende hit sağlayabilirsiniz ancak içeriğinizde video olmadığı halde videolu ders izlemek isteyen birisi geldiğinde geri dönecektir buda yine kullanıcı’ya zarar verir.Zaten bu tür sahte uygulamalar kısa süre tarafından arama motorları tarafından algılanmakta olduğundan ömürleri kısadır.

[b]Title;[/b] Title tüm arama motorlarının algoritmalarında(astalavista,google,yahoo,msn search,hakia) en önemli yere sahip olan etmenlerden biridir.Doğru title düzeni ve seçimi sitenize en çok faydayı sağlar.

Örnek bir title sitenin anahtar kelimelerinden oluşur.Bununla beraber alt sayfalarında alt sayfalarda bulunan içerikte title’da yazmalıdır.

Anasayfa Title şu şekilde olabilir;

Site.com – Özgün-Kaliteli Türkçe Seo Dersleri,Seo,Arama Motoru Optimizasyonu,Nedir

Gibi.

Herhangi bir Alt Sayfamız için ise;

Alt Sayfada Misal Backlink Nedir içeriği olsun title şu şekilde olmalıdır.

Backlink Nedir?,Backlink – Site.com Özgün-Kaliteli Türkçe Seo Dersleri,Seo,Arama Motoru Optimizasyonu,Nedir.

Title düzenlerkende belirli bir sınır vardır.Aşırı’ya kaçmanız kötü sonuçlar doğurabilir.

[b]Ban ;[/b] Arama motoru yönergelerine uymayan,sahte içerikler kullanan,Arama motorlarını yanıltıcı yöntemler ile hit çekmeye çalışan sitelere uygulanan en ağır ceza’ya verilen addır.

Google dışında yahoo search,astalavista,msn search,ask.com gibi sitelerde bu tür uygulamalara pek rastlanmaz ancak Google’da ban uygulamalarıyla yaptığınız ufak hileler bile karşılaşabilirsiniz.Ban’dan geri dönüş yokmu,çok küçük bir ihtimalle sitenizin içeriğini,tasarımını baştan aşağı değiştirip,kaliteli güncel içerikler ile oluşturup google webmasters tools’dan tekrar incelenme talebinde bulunursanız ban’ınız açılabilir.

Ban’ın 3 alt kolu daha vardır.Bunlar daha hafif ceza’lardır.kısa süre sıralamaladan düşürme,sitenin ana kelimesinin sırlamalarda görünmemesi,kayıtlı indexlerin silinmesi gibi konulardır.

[b]Bomb ;[/b] Ban uygulamasının biraz daha hafifletilmiş türüdür.Bomb yiyen sitenin indexlerine vs genelde bir şey olmaz ancak anahtar kelimesinde daha önce olduğu yerden çok çok aşağı sıralamalarda yer alır,buda hit kaybına neden olur.Bomb’dan kurtulmak için çeşitli yöntemler var siteyi sürekli güncel ve özgün içeriklerle beslemek,direk anahtar kelimenize değilde alakasız kelimeler ile kendinize backlink alır iseniz siteniz bomb’dan kurtulur ve eski halinden daha iyi yerlerede gelebilir.

[b]

Sandb0x ;[/b] Sandb0x Türkçe karşılığı olarak değersiz,çöp konumunda anlamına gelir.Eğer Google size Sandb0x cezası verdi ise indexleriniz silinmeye başlar,anlık pagerank düşüşü yaşanır(var ise),ziyaretçileriniz 100%90 gibi büyük bir ivmeyle düşmeye başlar.

Sandb0x genellikle spam ve aşırı backlink alan sitelere, sitelerinden zararlı içerik,exe yayan sitelere verilen cezalardır.Sandb0x’a düştüğünüzü site:www.siteniz.com şeklinde yaptığınız google araması sonucu anlayabilirsiniz.Eğer bu arama sonucu sitenizin indexleri silindiyse sandb0x’a düşmüşsünüzdür. Veya Siteadi.com şeklinde google’da arattığınızda sizden önce başka siteler çıkıyorsa yine sandb0x’a düşmüşsünüzdür.

Not;Yeni siteler genellikle index silinmesi,sıralamalardan düşme gibi konularla karşı karşıya kalabilir hemen heyecana kapılmayın,bu sizin sandb0x yediğiniz anlamına gelmez sadece yeni sitelere google tarafından uygulanan bir politikadır.İlk başta hızlıca yükselir sonra aynı hızla düşersiniz,ancak içeriklerinizi aynı kalitede aynı şekilde yayınlamaya devam ederseniz bu durumdanda kurtulabilirsiniz.

Karargah'tan alıntıdır.

Link to comment
Share on other sites

eywallah hajım werdıgın bılgıler ıcın cok Allah razı olsun

Teşekkür ederim de.

Türkçe'yi biras daha güzel kullansanız ?

eywallah , werdiğin, hajım gibi kelimeler yerine eyvallah, verdiğin vs yazabilirsin.

+ Teşekkür etmek için teşekkür butonunu kullanabilirsin.

Kolay gelsin kardeşim.

Link to comment
Share on other sites

Dediğin doğru bir noktada sana hak weriyorum ama sen insaların nasıl konusmasını söyliyemezsin.Çünkü doğulunun şibesi başka batılının kide başka illa burda tek noktada mı toplanıp herkesin zarif ince konuşma şeklini kullanalım? yada biz ne isek omu olalım? Şimdiden kusuruma bakma ama herkesin düşüncesi aynı deil hajım eger tüm forum üyelerinden de özür dileyeceksem şimdiden hepinizden özür dilerim.Lakin son hatrlatmam ilim ilim bilmektir ilim kendini bilmektir sen kendini bilmeszen daha bu nice okumaktr.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...