Jump to content

Vdsl2 Geldi, Sabit Hatsız Adsl Yolda Mı ?


candemiruzun

Recommended Posts

20090223024526_fft17_mf186358.jpg

ADSL’i hızda 8’e katlayan VDSL2 satışta. Bu servis yeni bir dönemi başlatacak. Sabit hatsız internetle ilgili çalışmalar da hızlandı

Türkiye’de internet alanında son dönemde yaşanan iki gelişme kullanıcılar tarafında ciddi değişimi de beraberinde getiriyor. İlk olarak Türk Telekom grubunun internet kolu TTNet, hızlı internet hizmeti ADSL’i hızda 8’e katlayan VDSL2 servisini abonelerine sunmaya başladı. Türk Telekom bu servisin sunulması amacıyla başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm Türkiye’de fiber altyapı alanında ciddi yatırım yapıyor. Henüz başlangıç döneminde olan VDSL2, tüm bölgelerde verilmiyor olsa da, sağladığı avantajlarla özellikle işletmeler için önemli avantajları içinde barındırıyor.

Hız sınırı aşılıyor

700MB büyüklüğündeki bir filmi 4 Mbps hızla (ADSL) bilgisayara indirmek yaklaşık 23 dakikalık süre alırken, 32 Mbps hızındaki VDSL2 servisiyle bu işlem 4 dakikada bitiyor. Bu hizmet, internet televizyonu, bir başka ifadeyle bilgisayar sistemleri (IP) üzerinden TV izleme imkânının da önünü açıyor.

TTNet, 32 Mbps’in yanı sıra 16 Mbps hızında da bu servisi abonelerine sunuyor. Bu iki paketin aylık ücreti 119 TL ve 149 TL olarak sıralanıyor. ADSL tarafında ise en yüksek 4 Mbps’lik kapasitenin abonelere satışı yapılıyor.

İnternet kullanıcıları cephesinde yaşanan ikinci önemli gelişme Rekabet Kurumu’nun (RK) ‘sabit hat’ olmaksızın, internet aboneliği alınması konusunda verdiği karar oldu.

Rekabet Kurulu’na konuyla ilgili soruşturma talebiyle başvuru yapıldı. Soruşturma açılmadı ama Kurul, aldığı kararla tüketiciler için adeta yeni bir dönemin kapılarını araladı.

BTK’ya ciddi çalım!

Karar gereğince, “Türk Telekom’un 3 ay içinde bu konuyla ilgili olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) başvurması” gerekiyor. Sektör temsilcileri BTK’nın yapamadığını sonunda RK’nın yaptığının altını çiziyor.

Bu kararın ardından ‘sabit hatsız’ ADSL satışı için henüz bir tarih ortaya çıkmasa da, konuyla ilgili ciddi girişimler olacağının sinyalleri ortaya çıkmış oldu.

Bu uygulama basit anlatımla, abonenin herhangi bir sabit hatlı telefon numarasına sahip olmasına gerek kalmadan internet abonesi olmasının önünü açıyor.

Şu anki uygulamada, ‘ADSL aboneliği için telefon hattı satın alınması’ şartı aranıyor. Dolayısıyla sadece internet hizmetine sahip olmak isteyen aboneler, aldıkları telefon hattı için de ücret ödemek zorunda kalıyor.

Hat satın almaksızın internet abonesi olunması, alternatif telekom operatörlerinin de ciddi şekilde önünü açmış olacak.

veteknoloji.com

Link to comment
Share on other sites

  • 5 ay sonra...

vallaha başkası desen inanırdım ama telekom o paradan vaz geçmez arkasıda sağlam adamların dünya

umurunda değil isterse 1000 mahkeme kararı olsun takmıyolar bu ülkede denetim diye bişey olmadığı için

pardon kağıt üzerinde bi denetim var hak yememek lazım bana hayal geliyo telekom daha bana 4 mb adsl

doğru düzgün veremiyo

Link to comment
Share on other sites

Tüketici Mahkemesinin 14 Mayıs 2009 tarihinde aldığı 2009/76 nolu kararına bağlı olarak "''Tüketicinin dilediği hizmeti alma özgürlüğünün bulunduğu, yani sabit telefon hizmetinden faydalanmadan internet hizmetinden faydalanılabileceği, yine telefon ve internet hizmetlerinin ayrı ayrı verilmesinin maliyeti yükselteceği iddia edilmiş ise de kurum tarafından sabit telefon ve internet seçeneklerinin ayrı ayrı ve birlikte tarifeleri belirlenerek tüketiciye sunulması ve tüketicinin istediği paketi seçme özgürlüğünün sağlanması gerektiği ve Telekomünikasyon kurumunca da ayrı ayrı hizmet verilmesi paketlerinin reddedilmeyeceği gelen yazı cevaplarından anlaşıldığından, sonuç ve içerik olarak doğru olan TSHH kararının iptali talebinin reddine karar vermek gerekmiştir.'"

Kararına göre türktelekoma sabit faturadan dolayı yapmış oldugum itiraz mailinin cevabı....

Değerli Müşterimiz,

ADSL hizmetinden faydalanabilmeniz için sabit telefon aboneliğinizin bulunması gerekmektedir.

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'nın verdiği karara göre;

“Türk Telekom Şirketi tarafından gelişen teknoloji ile birlikte şirketin ses hizmeti için çektiği bakır kablolar üzerinden geniş bant internet hizmeti

(ADSL) verdiği, ADSL hizmetinin ise, Telekomünikasyon Kurumu'ndan lisans almış internet servis sağlayıcı şirketler tarafından Türk Telekom şirketinin altyapısı kullanılarak verildiği, ADSL hizmetinin tüketicilere birlikte sunulmasında tüketiciye maddi bir ek yükümlülüğü getirmediği, ADSL hizmetleri mevcut tarifede yazan ücret üzerinden ödemeleri, telefon abonelerinin olmalarının bir sonucu olup, telefon ve ADSL maliyet açısından birbirine bağlı iki ürün olduğu ile, mevzuata aykırı herhangi bir durumun bulunmadığı, Telekomünikasyon Kurumu'nun sektör üzerindeki düzenleme ve denetleme yetkisinin bulunduğundan ve ayrıca tüketici ile sağlayıcı arasında müracaat esnasında sözleşme düzenlendiği ve tüketicinin de bu durumu kabul ettiği, telefonunun sabit hattına alınan ücretin tüketicinin telefonu kullanma ücreti olarak alındığı nedeniyle yapılan işlemde herhangi bir mevzuata aykırılığın bulunmadığı kanaatine varılarak, bu durumda; 4077 sayılı Tüketicin Korunması Hakkındaki Kanunun 4/A maddesi gereğince sunulan hizmet ayıplı hizmet değildir.”

Saygılarımızla

Link to comment
Share on other sites

nu mail herşeyi anlatıyor adamlar her gücü arkalarına almışlar onlara ne yaparsanız yapın fayda etmez...lanet olsun telekoma başka bir internet sağlayıcısı yokki sağlam olarak ona geçelim.neyse mesele uzun fazla uzatmayalım..

Link to comment
Share on other sites

cep operatörlerinin 3g tarifelerini sabırsızlıkla bekleyenlerdenim. eger ki; atıyorum sınırsız ya da 8-10 gb kotalı internet erişimini 25-30 tl civarında versinler, o dakika telekoma güle güle diyecem. yıllardır 1 kez bile alo demediğim halde sabit soygun yaptı !!!

Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar VDSL2 yi tavsiye Etmiyorum Ben yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum sürekli bağlantı kesilmesinden bıktım daha alt yapı tam hazır değil eğer ttnet kullanıyorsanız şimdilik 8 mbit bağlantıyı tavsiye ederim 16mbit vdslden daha sorunsuz ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...
524320206.png

16 mbit bağlantım var vdsl2

daha ne istiyorsun ben sna söyleyim benimkileri

Download:84 KB/S

Upload:25 KB /S

:D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...