Jump to content

2009 Model 11 Adet Güvenlik Paketi Performans Test


heysen

Recommended Posts

2009 Model 11 Adet Güvenlik Paketi Performans Testinde

Isınma Turları

Günümüzde internetin gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte internet üzerinden yayılan zararlı sayısı da arttı. Bugün bilgisayarlarımıza bulaşan zararlıların çoğunun internet ortamından geldiğini düşünürsek internet ortamında gezinirken güvenlik önlemlerini almanın önemini anlamış oluruz. Güvenlik önlemi dediğimiz zaman aklımıza hemen antivirüs programları gelebilir. Fakat günümüzde antivirüs paketleri yeterli gelmemkte; dolayısıyla antispyware, antimalware, güvenlik duvarı gibi modülleri içeren tam donanımlı internet güvenlik programlarına ihtiyaç duyuluyor. Windwos’un güvenlik duvarı bir yere kadar bizi güvende tutabilir, daha iyi bir güvenlik için güvenlik duvarı içeren ve gelişmiş güvenlik modüllerine sahip güvenlik paketlerini kullanmamız gerekiyor. Piyasada birçok güvenlik paketi mevcut, bu paketlerin sağladığı koruma pek çok yerli ve yabancı gruplar tarafından test ediliyor. Biz ise kendini kanıtlamış güvenlik paketlerini performans testlerine sokacağız. Sistem kaynaklarını nasıl kullandıklarını ve kullanım açısından zorluklarını kolaylıklarını ele alacağız. Değerlendirme yaparken sağladıkları koruma hizmetini de göz önünde bulunduracağız tabii ki. Kısaca güvenlik paketlerini yarıştırdığımız sistemin özelliklerini belirtip konuya geçelim.

Test Sistemi

Intel Core 2 Duo T7700 (2.4GHz) işlemci

512 MB ATI Mobility Radeon HD2600 XT grafik kartı

2 GB DDR2 667 MHz bellek

Western Digital 250 GB 7200 rpm sabit disk

Windows Vista Home Premium işletim sistemi

Panda Internet Security 2009

İlk değerlendireceğimiz güvenlik paketi Panda Internet Security 2009. İlk önce yeni sürümün özelliklerinden biraz bahsedelim. Tarama motoru güçlendirilmiş, daha derin taramalar yapabiliyor. Yeni pakete bilgisayarınızın performansını iyileştirebilmeniz için küçük optimizasyon araçları eklenmiş. Bu araçlar çerezleri, geçici dosyaları, çöp kutusundaki dosyaları temizliyor. Yeni yedekleme sistemi ile dosyalarınızı güvenle yedekleyebilirsiniz. Tabii yedekleme işlemi için çok daha iyi programlar var. Ebeveyn denetimi, Anti-spam, Anti-rootkit, Anti-phishing ve Anti-spyware gibi güvenliğiniz için gereken her türlü donanım mevcut. Ayrıca TruPrevent teknolojisi ile akıllı/sezgisel koruma da eklenmiş. Bunların bir internet güvenlik paketinde olması gayet normal; yedekleme ve optimizasyon araçları hariç. Önceki sürümlere göre görünümünde ve kullanıcı arabiriminde de bazı değişiklikler var. Panda Internet Security 2009’u geliştirenlerin ne amaçladığını bilmiyorum ama genel kontrollere daha kolay ulaşmak hedeflenmiş olmalı. Fakat programın genelinde bir hantallık söz konusu. Yavaş açılıyor ve programın menüleri arasında gezerken anlık donmalar yaşanıyor. Tabii ki her menü hızlı açılamaz ama tüm menülerin yavaş açılması ve komut linklerinin gecikmeli cevap vermesi kullanıcının canını sıkıyor.

1-Panda%20IS%209.jpg

Kontrol paneli bu şekilde, renklerle kodlanmış uyarı seviyelerini fark etmişsinizdir. Tehlikeli durum kırmızı ile güvenli durum ise yeşil ile kodlanmış. Bu tür kodlamaların çok daha iyilerini yazımızın ilerleyen sayfalarında okuyacaksınız.

2-Panda%20IS%209.jpg

Kontrol panelinde en üst sekmeleri fark ettiyseniz “Tercihler” sekmesi dikkatinizi çekmiştir. Tercihler aslında ayarların olduğu bölüm. Default olarak gelen ayarları beğenmezseniz biraz değişiklik yaparak kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz. Tek ayarlar bölümü burada yok, kontrol panelinde “Koruma” bölümünde en altta komut linkleri mevcut. Burada yapılandır seçeneğini tıklayarak gelişmiş ayarlara ulaşabilirsiniz. Tabii beklemekten sıkılmazsanız.

Kullanım Deneyimleri Ve Performans Testleri

3-Panda%20IS%209.jpg

Panda Internet Security 2009’u ilk kurduğum zaman daha ilk açılışta çökme yaşadı. Bilgisayarı yeniden başlatarak tekrar denedim ve kontrol paneline ulaşma şansını yakaladım. Kırmızı renkli uyarı ile güvende olmadığımı gösteriyor ve bu durumu düzeltmem için bilgisayarı yeniden başlatmam gerektiğini belirtiyordu. Tek sorun güvenlik duvarı açılmamıştı. Sevgili Panda'ya güvendim ve bilgisayarı yeniden başlattım ama nafile sorun çözülmedi. Neyse dedik ve diğer kriterlere göz atmaya başladık. Bir güvenlik programından bekleyebileceğimiz en önemli şeylerden biri de rapordur. Bir tarama sonrasında veya tespit edilen bir zararlı sonrasında kullanıcının rahatlıkla anlayabileceği raporlama olmazsa olmazdır. Panda bu konuda ne yazıkki sınıfta kalıyor. Raporlar içerik bakımından çok zayıf ve anlamak için güvenlik uzmanlarına danışmak gerekiyor. Panda’yı ağırlarken bir can sıkıcı durum ile daha karşılaştık. Panda Internet Security antimalware modülü sistemi taramaya başladı. Birkaç dakika süreceğini sanarak önemsemedim fakat süre uzayınca durdurmak istedim. Panda kullanıcı arabiriminin altını üstüne getirdim ama nafile. Son çare görev yöneticisinden geçerli olan işlemi durdurmak kaldı fakat orada da sonuç alamadım. Erişim engellendi uyarısı çıkıyordu. Bu durum karşısında bir eksi puan daha aldı Panda. Bu sıkıcı durumlardan sonra testlere geçtik. Görev yöneticisindeki Panda Internet Security ile ilgili işlem sayısına bakınca şok oldum. Tam 10 tane ayrı işlem çalıştırıyordu Panda. Neyse dedik ve testlere başladık. İlk testimizde bekleme konumunda sistem kaynaklarını ne kadar kullandığına bakacağız. Panda Internet Security 2009 bekleme konumunda yüzde bir işlemci ve 45 MB bellek kullanıyor. İkinci testimiz isteğe bağlı tarama performansı. Karışık içerikten oluşan 3,7 GB boyutundaki test klasörümüzü taratıyoruz. Klasörde aklınıza gelebilecek her türden dosya mevcut. Panda test klasörümüzü 333 sn’de taradı. Tarama esnasındaki ortalama işlemci kullanımı yüzde 26 ve bellek kullanımı ise 80 MB. Üçüncü testimiz ise hızlı sistem taraması. Yani sisteminizdeki en önemli bölümlerin hızlı bir şekilde gözden geçirilmesi prensibine dayanıyor. Bu kriterde programların ortak noktaları az. Bazıları hızlı tarama için ön belleği tararken bazıları başlangıç öğelerini, Windows dizinini tarıyor. Panda Internet Security hızlı sistem taraması olarak ön belleği tarıyor. Kaydettiğimiz değerler şöyle. Ortalama işlemci kullanımı yüzde 45, bellek kullanımı 80 MB ve süre ise 58 saniye. Değerler gayet güzel fakat kullanıcı arabirimi ve diğer sorunlar ne yazık ki kendisine eksi puan getiriyor.

G-Data Internet Security 2009

4-G-Data%20IS9.jpg

İkinci konuğumuz Almanyalı G-Data Internet Security 2009 oldu. Program şık bir kullanıcı arabirimine sahip ve Türkçe dil desteği içeriyor. Kullanıcı arabirimine ulaşabilmek için kullanıcı hesapları denetimini aşmanız gerekiyor.(Eğer kullanıcı hesapları denetimi açıksa.) İlk açılan kontrol panelinden güvenliğinizin durumunu hemen anlayabiliyorsunuz. Kritik durumlar kırmızı renkle normal durumlar yeşil renkle temsil ediliyor. G-Data Internet Security 2009 internet güvenlik paketinde bulunması gereken anti virüs programı, güvenlik duvarı, anti spam modülü ve internet filtresi mevcut. Özellikle internet filtresinin oldukça gelişmiş olduğunu belirtelim. Tarayıcılarınıza gelen eklentilerle internet sitelerinde rahatsız olduğunuz tüm içerikleri engelleyebilirsiniz. Bu filtre yardımı ile sayfalardan fırlayan reklam bannerlarını, resimleri, javascript kodlarını vs. engelleyebilirsiniz. Güvenlik duvarı ise beklentilerinizi karşılayacak şekilde yapılandırılmış fakat istediklerinizi yapılandırabilmeniz için biraz uğraşmanız gerekiyor. Unutmadan ebeveyn denetimlerinin de bulunduğunu ekleyelim, kurulum esnasında bu durum ile ilgili seçeneği etkinleştirmelisiniz.

5-G-Data%20IS9.jpg

G-Data Internet Security 2009’da tarayıcılara filtre ile ilgili eklentiler geliyor. Bu araç çubukları üzerinden kolaylıkla filtreyi yönetebiliyorsunuz. İnternet trafiğiniz G-Data ile izleniyor, bilgisayarınıza indirmek istediğiniz dosyalar indirme esnasında özenle taranıyor. Bu durum birçok programda var fakat G-Data’da bu durumdan sistem tepsisinden yükselen balon sayesinde haberiniz oluyor. Kullanım deneyimi olarak filtremenin arasıra sorun çıkardığını şahit olduk. Rapor istediğimiz zaman ise az ve öz bir rapor sunduğunu gördük. Performans testlerine geçtiğimiz zaman madalyonun diğer yüzünün bu kadar hoş olmadığını fark ettik.

Performans Testleri

Bekleme konumunda G-Data en fazla yüzde bir oranında işlemci kullanırken bellekte 140 MB dev bir yeri kaplıyor. Şaşkınlığı üzerimizden atar atmaz ikinci testimize geçiyoruz. 3.7 GB boyutundaki test klasörümüzü yüzde üç işlemci kullanımı, 200 MB bellek kullanımı ile 590 saniyede tarıyor. İşlemci kullanımının bu kadar düşük olması düşündürücü, o sırada sistemdeki bir hatadan dolayı işlemci kullanımı yüzde 80’lerdeydi. Bu durumu sonradan fark ettiğimiz için G-Data’nın performansını sağlıklı bir şekilde değerlendiremeyeceğiz. Fakat bellek kullanım oranlarını düşündüğümüz zaman işlemci kullanımını düşünmeye gerek kalmıyor. Tavsiye edemeyeceğimiz bir güvenlik paketi.

Avast Anti-Virüs Home Edition 4.8

Üçüncü konuğumuz Avast’ın Anti-Virüs Home Edition 4.8’i oldu. Avast’ın internet güvenlik kategorisinde bir ürünü yok. İncelediğimiz sürümün ismi anti virüs yazılımı fakat aynı zamanda anti spyware ve anti rootkit. İnternetteki tehlikelerden korunmanız için güvenlik duvarına benzer web kalkanı ve ağ kalkanı gibi yerleşik koruma modülleri var. Bunların yanında kötücül yazılımların kendisini devre dışı bırakmasını engelleme özelliği var. Yani bir internet güvenlik paketinden beklenenleri yerine getirebilecek kadar güçlü. Geçelim deneyimlere.

6-Avast-4.jpg

Avast’ın bu versiyonu küçük ofislere ve evlere yönelik. Basit (!) kullanıcı arabirimi var. Basit derken görünümü basit sanırım. Kullanıcı arabiriminden bir şeye ulaşmak biraz uğraş istiyor. Öncelikle görünümünü değerlendirecek olursak gerçekten basit ama hiç de çekici değil. Panelin görünümü değiştirilebiliyor ama nedense göze hitap eden bir kılıf yok. Bu konuda bizden eksi notu aldıktan sonra yapılandırma bölümüne göz atıyoruz.

7-Avast-4.jpg

Yapılandırma bölümü güzel tasarlanmış. Bir çubuk ile güvenlik ayarlarınızı hızlıca düzenleyebilirsiniz. Anlık mesajlaşma yazılımlarından gelebilecek olan tehlikelere karşı güvenlik ayarlarınızı buradan düzenleyebilirsiniz.

Uyarı Seçenekeleri ve Performans Testleri

8-Avast-4.jpg

Avast!’ta ilginç olan diğer bir durum ise bir tehlike algılandığında verilen alarm. Normal zamanlarda hoş olabilir ama bir konuya odaklanmış onun üzerinde düşünürken birden bu nükleer tehlike alarm sesi ile oturduğunuz yerden fırlamanız düşünüldüğünde durum değişiyor. Neyseki ayarlar bölümüne sesleri kapatmak için bir seçenek koymuşlar. Avast!’ı diğerlerinden ayıran diğer bir özellik ise uyarıları başka ortamlara bildirebilmesi. Eğer SMTP ayarlarını tanımlarsanız belirttiğiniz e-posta adreslerine algılanan tehditler e-posta aracılığı ile bildiriliyor. E-posta dışında, ağ üzerindeki birbilgisara pop-up penceresi aracılığı ile veya sisteme bağlı bir yazıcı ile uyarıları dış ortama aktarabilirsiniz. Avast!’ın performans değerlerine bakalım. İlk testimizin sonuçları yüzde bir işlemci kullanımı ve 30 MB bellek kullanımı. Birinci test sonuçları yüz güldürüyor. İkinci testimizde test klasörümüzü yüzde 25 işlemci, 45 MB bellek kullanımı ile 66 saniyede tamamladı. İkinci test sonunda kaydedilen değer çok güzel bir sonuç. Hızlıca sisteminizi taramak isterseniz 60 saniyede yüzde 12 işlemci kullanımı ve 62 MB bellek kullanımı ile sonuca ulaşıyorsunuz. Avast! İçin yaptığımız performans testlerinin sonuçları yüz güldüren cinsten. Tek sorun kullanıcı arabiriminin geliştirilmesi. Bir sonraki sürümlerde bu yönde adımlar atılacağını umuyoruz.

F-Secure Internet Security 2009

9-F-Secure%20IS9.jpg

Finlandiyalı konuğumuz F-Secure’ı internet güvenlik paketi 2009 ile sistemimizde ağırladık. Bütün güvenlik önlemleri için tek bir paket sloganı ile yola çıkan F-Secure, Internet Security 2009’da kullanıcıya gerekli olan tüm modülleri sağlıyor. Saymak istersek; anti virüs, anti spyware, anti rootkit, anti phishing, anti spam, ebeveyn denetimleri ve güvenlik duvarı. Bir de DeepGuard isimli modülü var ki bu da bilinmeyen tehditlere karşı korunma için kullanıcı tabanlı izinsiz girişi engelleme işlemlerini gerçekleştiriyor.

10-AVG%208.jpg

İlk başta kulanıcı arabirminin kötü olduğunu düşünüyoruz, F-Secure kullanıcı arabirimi biraz daha geliştirlmeli. Görünüm itibarı ile basit, kullanışlı mı diye sorarsanız cevabım kısmen evet olcaktır. Çünkü bu kadar servise bu kadar küçük bir kontrol paneli koymak fazla mantıklı değil. Norton Internet Security 2009’u gördükten sonra F-Secure’in kendini daha da geliştirmesi gerektiğini düşüneceksiniz. Kullanım deneyimlerinden bahsedecek olursak, kulanım esnasında sorun çıkarmayacak sade hoş bir program olduğunu söyleyebilirim ama testlere geçtiğimizde bu kadar servisin ne anlama geldiğini ve sadeliğin altında neler yattığını göreceğiz.

Performans Testleri

İlk testimizin sonuçları bekleme konumundaki sistem kaynakları kullanımı. İşlemci kullanımı yüzde 2 ve kullanılan bellek miktarı ise 100 MB seviyelerinde. İlk testten itibaren bellek canavarı yakıştırmasını yapıyoruz F-Secure için. İkinci testimize baktığımızda G-Data’ya nazaran sistem kaynaklarını daha insaflı kullandığını düşünüyoruz. Bizi bu düşünceye iten sonuçlar ise şöyle. 3.7 GB’lık test klasörümüzü 155 saniyede ortalama yüzde 45 işlemci ve 140 MB bellek kullanımı ile taradı. Üçüncü testimizi gerçekleştirmedik çünkü F-Secure bize hızlıca sistemimize göz atma imkanı sağlayacak bir seçenek sunmamış. İki testi değerlendirecek olursak G-Data’ya göre daha fazla işlem çalıştıran F-Secure 100 MB’lık alanı boşuna kaplamıyor. Görev yöneticisinin işlemler sekmesine göz attığımızda F-Secure ile ilgili 14 adet işlem görüyoruz. Tabii sadece iş işlemleri saymakla bitmiyor. F-Secure tarama esnasında dört ayrı tarama motoru kullanıyor. Bu onun en önemli özelliğinden birisi, diğeri ise yazılımın üç adet çekirdeği mevcut. F-Secure bunlar sayesinde sisteminizi gerçekten en iyi şekilde koruyor. F-Secure, eğer sisteminiz kaldırabilecekse kullanmanızı tavsiye edebileceğim güvenlik paketlerinden birisi, sisteminiz yavaşsa aklınızın ucundan bile geçirmeyin.

AVG Anti-Virus Plus Firewall 8.0

11-AVG%208.jpg

Test sistemimizde Grisoft’un AVG Anti-Virus Plus Firewall 8.0 versiyonunu ele aldık. Bu sürüm ev kullanıcılarına ve küçük ofislere yönelik olarak hazırlanmış. İsminden internet güvenlik paketi olmadığı anlaşılsa da internet güvenlik paketlerinden beklediklerimizi karşılıyor. Yukarıdaki resimden de anlayacağını üzere gerekli olan modüllere sahip. Link Scanner adlı modülü yeni görüyor olabilirsiniz. Bu modül internet tarayıcılarınızda aktif olarak çalışıyor ve sayfalardaki linkleri tarayıp güvenli olup olmadıklarını tespit ediyor. Bu sayede olumsuz içerikli veya bilgisayarınızda zararlı kod çalıştırabilecek sitelere girmeniz engellenmiş oluyor.

12-%20AVG%208.jpg

Güvenlik duvarı ayarları oldukça geniş. Profiller ile hızlı bir şekilde güvenlik duvarınızı yönetebilirsiniz. Gerekli tanımlamaları yapmalısınız yoksa zaman zaman çıkan pencereler canınızı sıkabilir.

Kullanım Deneyimleri ve Performans Testleri

AVG kullanıcı arabirimi gelişmiş, kolay yönetilebilen bir program ama eksikleri yok değil. Sistem taramalarını zamanlıyoruz, zamanlama seçenekleri geniş fakat tarama zamanı bilgisayarı yoğun bir şekilde kullandığımız vakte denk gelirse sıkıntılar başlıyor. Bu durumdan sistem tepsisinde bulunan AVG sistem ikonuna tıklayıp bütün taramaları durdur diyerek kurtulabiliyoruz ama sistem taranmamış oluyor. Bu sistemin alternatifi, yani bu sorun için etkili bir çözümü Norton Internet Security 2009’u ele aldığımızda göreceğiz. AVG güncelleştirmeleri otomatik olarak yüklüyor fakat bazen garip hatalar çıkabiliyor. AVG’nin raporları ise az bilgi içeriyor ama öz oluyor. Birinci testimize göre AVG, bekleme konumunda yüzde iki işlemci kullanımı ve 22 MB belek kullanımı ile en iyi sistem dostu olmaya aday oluyor. Test klasörümüzü ise 257 saniyede ortalama yüzde 45 işlemci ve 45 MB bellek kullanımı ile tarıyor. Bu iki test ile kendisini sistem dostu bir güvenlik paketi seçiyoruz.

BitDefender Total Security 2009

13-BitDefender%20TS9.jpg

Güvenlik paketi deyince BitDefender’den bahsetmezsek olmaz. İki adet kullanıcı arabirimi içeren, gelişmiş modülleri ile ideal koruma sağlayabilen ve sistemi yormayan bir güvenlik yazılımı olan BitDefender Total Security 2009 gayet başarılı. Acaba ismi dikkatinizi çekti mi? Internet Security değil de Total Security, bunun anlamı internet güvenlik paketlerinden de fazla modül içermesi. Tam bir koruma sağlaması için gerekli olan her şey eklenmiş. BitDefender Total Security 2009, anti virüs, anti spyware, anti rootkit, anti phishing, anti spam, ebeveyn denetimleri ve güvenlik duvarı gibi internet güvenlik paketlerinin temelini oluşturan modüller yanında oyun modu, dizüstü bilgisayar modu, optimizasyon araçları ve yedekleme gibi ekstra özelliklerde içeriyor. Anlık mesajlaşma şifrelenerek meraklı gözlerden saklanıyor, disk üzerinde şifre ile korunan dosya sistemleri oluşturulabiliyor. Zararlı olduğunu düşündüğünüz dosyaları BitDefender Shredder ile güvenle bulunduğu sistemden kaldırabiliyorsunuz. BitDefender’da iki adet kullanıcı arabirimi var. Birisi basit görünümlü diğeri ise gelişmiş görünümlü. Basit görünümlü arabirimin daha hoş ve kullanışlı olduğu düşünmeme karşın gri renk tonun ağırlıkta olması sıkıntı yaratabiliyor. Yine korunma durumu renklerle kodlanmış, kırmızı her zamanki gibi tehlikeli durumu gösteriyor. Durumu düzeltmek için Fix! butonunu tıklamak yeterli.

14-BitDefender%20TS9.jpg

BitDefender’in özelliklerini dile getirirken oyun modunun bulunduğunu söylemiştik. BitDefender bu uygulamayı oyun esansında güvenlik paketinin oyun zevkini bozmaması için geliştirmiş. Oyun modunu aktifleştirdiğinizde güvenlik paketi sistem kaynaklarını daha az tüketiyor ama sistemi zararlılara karşı korumayı sürdürüyor. Aynı zamanda BitDefender tarafından açılan uyarı pencereleri ve baloncukları da oyun modu süresince kapatılıyor. Oyun oynadıktan sonra oyun modunu kapatmayı unutmayın.

Kullanım Deneyimleri Ve Performans Değerlendirmesi

BitDefender'da Outlook içi anti spam araç çubuğu ve tarayıcılar için anti phishing araç çubuğu ekleniyor. Eklentiler sistemi fazla yormuyor. Daha öncede belirttiğimiz gibi kullanıcı arabirimlerine hakim olan gri renk tonu sıkıntılı anlar yaşamanıza neden olabilir. BitDefender’in raporlarından bahsedelim dersek, ne yazık ki BitDefender’ın şanına yakışacak bir raporlama sitemi olmadığını belirtmek isterim. Xml formatında oluşturulan raporlar çok uzun fakat kısıtlı bilgiyi sunuyor. Raporları anlamak için bir uzmana danışmanız gerekebilir. BitDefender bu iki sebepten eksi puanlarımızı aldı. Performans testlerimizin sonuçları ise şöyle: Bekleme konumu işlemci kullanımı en fazla yüzde 2, bellek kullanımı ise 25 MB. Bu değerlerle BitDefender, ikinci sistem dostu güvenlik paketi adayımız oluyor. BitDefender test klasörümüzü 461 saniyede yüzde 42 işlemci kullanımı ve 50 MB bellek kullanımı ile taradı. Bellek kullanımının iki katına çıkması şimdilik adaylıktan düşmesine engel değil. Üçüncü testimize göre sisteminizi hızlıca taramak istediğinizde 600 saniyenizi ve yüzde 25 işlemci kullanımı ve 45 MB’lık bellek alanını ayırmak zorundasınız. Üçüncü testimizde Windows, Program Files, başlangıç öğeleri, bellek dosyaları ve boot bölümleri tarandı. BitDefender Total Security 2009, hafif bir program fakat anti spyware tanımlamalarının iyi olmadığı yönündeki söylentilerin olması endişe veriyor. Raporlamanın ve arabirimlerin daha iyi olacağı sürümler mutlaka gelecektir ama yinede internette günlük belirli sitelerde dolaşan ev kullanıcıları için önerilebilir.

McAfee Total Protection

BitDefender Total Security’nin tek olduğunu düşünmüştük ki McAfee Total Protection ile karşılaştık. McAfee, BitDefender gibi çok sayıda konuda güvenlik sözü vermiyor ama internette güvenle gezinebilmeniz için gerekli olan korumaları sağlıyor. McAfee Total Protection’un Internet Security sürümünden farkı nedir diye sorarsanız tek farkı var. Bu fark da McAfee’nin üç ana sürümünde de bulunana SiteAdvisor modülünün Plus versiyonunun bulunması. Pek de önemli bir fark değil. SiteAdvisor’un görevi AVG’deki Link Scanner ile aynı, internet sayfalarındaki linklerin güvenli olup olmadığını denetliyor. Plus oluncada bu linkleri tıklamanız önleniyor, güvenli olmayacağını bile bile kim bir linke tıklar ki? Bence gereksiz bir fazlalık, daha önemli bir modül eklenebilirdi. Diğer özellikleri ise anti virüs, anti spyware, anti spam, güvenlik duvarı, ebeveyn denetimleri, SiteAdvisor ve yedekleme.

15-McAfee%20TP.jpg

BitDefender’da olduğu gibi McAfee’de de iki farklı görünüm var. Yine gri renk hakim ama BitDefender’a göre daha hoş gözüküyor. Kullanıcı arabirimi çoğu kimsenin hoşuna gidecektir. Kullanım açısından pek fazla zorlukla karşılaşmadık. Ağ bağlantılarınızı yönetebileceğiniz bir bölüm de mevcut, buradan ağınızın güvenliğini düzenleyebilirsiniz. Raporlarına baktığımız zaman az ve öz bir rapor sunduğunu görüyoruz. Kullanıcı açısından tatmin edici. Birçok güvenlik yazılımı kurulum sorası sistemi yeniden başlatma gerektirirken McAfee’nin gerektirmemesi dikkatimiz çekti.

Performans Testleri

16-McAfee%20TP.jpg

Kısa bir şekilde McAfee’ye göz attıktan sonra testlerimize geçtik. McAfee sistem bekleme konumunda iken yüzde bir oranında işlemci ve 40 MB bellek kullanıyor. Fazla göze batacak değerler değil diyoruz ve ikinci testimize geçiyoruz. Test klasörümüzü 207 saniyede yüzde 32 işlemci ve 120 MB bellek kullanımı ile taradı. Bellek kullanımı bizi hiç de hoşnut etmedi. Hızlı bir şekilde sistemimize göz atmak istedik ve McAfee hızlı tarama butonuna bastık. 151 saniyede yüzde 19 işlemci ve 116 MB bellek kullanımı ile tarama işlemi bitti. Hızlı tarama esnasında yüksek bellek kullanımının, tarama süresinin kısa olması durumunda kullanıcı açısından pek zararı yok, neyse McAfee kullanıcı arabirimi hafif olması ile bizden artı puan aldı ama sistem kaynaklarını kullanım açısı itibarı ile ne yazık ki eksi puanları topladı.

Avira Premium Security Suite

17-Avira%20SS.jpg

Ücretsiz sürümünün popülerliği ile ünlü olan Avira AntiVir’i bilmeyen bilgisayar kullanıcısı yoktur herhalde. Ücretsiz sürümünü kullananlar şemsiyenin virüs yağmuru karşındaki performansını bilirler, biz de Avira Premium Security Suite paketini değerlendirelim. Bu pakette de incelediğimiz diğer paketlerde olduğu gibi internette güvenle dolaşmanız için gereken her donanım var. Acil durumlarda hemen başvuracağınız kurtarma CD’si oluşturma, veri yedeklemeleri için profiller tanımlama, oyun modu, sezgisel tarama gibi özellikler ayrıca dikkat çekiyor. Kullanıcı arabirimi uzun süredir aynı görünümde ve biraz basit kaçıyor. Görünümünün yenilenmesi lazım diye düşünerek menüleri arasında dolaşmaya başlıyoruz.

18-Avira%20SS.jpg

Olaylar sekmesinde bilgisayarınızda Avira tarafından tespit edilen zararlıları ve onların akıbetlerini öğrenebilir, güncelleştirmelerin başarılı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Görüntülenmesini istemediğiniz olay ile ilgili seçeneği kapatabilirsiniz. Tarama işlemleri için “Local Protection” sekmesine baktığımız zaman gerekli olan tüm dizinlerin taranabileceğini görüyoruz. Tarama sonrası raporu değerlendiriyoruz ve ayrıntılı olduğunu düşünüyoruz.

Performans Testleri

19-Avira%20SS.jpg

Güvenlik duvarını incelediğimiz zaman Windows Defender’a göre daha gelişmiş olduğunu görüyoruz. Programın yönetimini menüleri karıştırarak hızlıca öğrenebilirsiniz. Avira bekleme konumunda en fazla yüzde 2 işlemci kullanımı ve 31 MB bellek kullanımı ile rakiplerinden geri kalıyor. 3.7 GB boyutundaki test klasörümüzü 25 saniyede ortalama yüzde 22 işlemci ve 65 MB bellek kullanarak tarıyor. Avira hızlı tarama ile rakiplerinin önüne geçiyor. Şimdilik rekor Avira’nın. Hızlıca sistemimize göz atmak istiyoruz ve Windows dizinini, Program Files klasörünü ve boot sectorü tarıyoruz. İlk önce Program Files bölümünün 12 GB olduğunu belirtelim. Avira 76 saniyede yüzde 25 işlemci ve 64 MB bellek kullanımı ile taradı. Yine sürenin rekor olduğunu belirtelim. Avira hız bakımından rakiplerinden bir adım önde fakat bazı durumlarda sistemde sıkıntılara sebep olabiliyor.

Eset Smart Security

Eset NOD32 antivirüs programını eminim duymuşsunuzdur. Gelişmiş ve proaktif korumayı en az sistem kaynağı ile sağlar sloganı ile yola çıkan Eset firması ilk zamanlar büyük yankı uyandırmıştı. ESET NOD32 anti virüs ürünü bir çok ödül aldı, kullanıcıların beğenisini topladı ama son zamanlarda kullanıcılar ESET NOD32 anti virüs ürünlerini beğenmemeye başladılar. Bilgisayarın güvenliği sağlanırken sistem tepsisinde patlayan balonlara alışkın kullanıcılar Nod32’nin sessiz sessiz kendi işini yapmasına alışamadılar. Baloncukları göremeyince kendilerini güvende hissetmediler. :clapping: Eset ile ilgili güvenlik forumlarındaki yorumlara göre böyle bir değerlendirme yaptıktan sonra Eset Smart Security’den bahsedelim. Eset Smart Security, ThreatSense motoru üzerine inşa edilmiş olan ESET NOD32 anti virüs programı ile diğer güvenlik modüllerini içeren bütünleşmiş bir paket. Pakette son zamanların olmazsa olmazı sezgisel korumanın da yer aldığı belirtelim.

20-Eset%20SS.jpg

Kullanıcıya sunulan arabirim oldukça işlevsel, ipler kullanıcının elinde. Gerekli denetimleri yapmak için sekmeleri tıklamanız yeterli. Güncelleştirmeler tüm paketlerde olduğu gibi Eset’te de otomatik olarak yükleniyor. Raporlar oldukça kapsamlı bir şekilde sunuluyor. Outlook’a eklenen araç çubuğu ile e-postalar denetleniyor ve e-postaların sonuna kontrol edildiğine dair not düşülüyor. Güvenlik duvarı ile ağ trafiğinizi denetleyebilirsiniz. Tarayıcılara gelen eklentiler ise yemleme saldırılarından koruyor.

Performans Testleri

21-Eset%20SS.jpg

Eset Smart Security bekleme konumunda yüzde bir işlemci ve 42 MB bellek kullanıyor. Bellek miktarına baktığımız zaman söylenildiği gibi sistem dostu olmadığını düşünüyoruz lakin ikinci testimize geçtiğimiz zaman durum değişiyor. Test klasörümüzü 140 saniyede yüzde 31 işlemci ve 45 MB bellek kullanarak tarıyor. Üçüncü testimizde de bellek kulanım miktarı değişmiyor ve 43 MB olarak belirleniyor. Buradan Eset’in belleği hep aynı miktarda kullanmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Eset Smart Security zayıf sistemler için uygun bir güvelik paketi, sistemine güvenenler için daha iyi önerilerimiz var.

Kaspersky Internet Security 2009

Bilgisayarınız için eksiksiz koruma... Yeni model Kaspersky’nin sloganı bu şekilde. Özenle hazırlanmış Kaspersky’nin kullanıcılara sunduğu güvenlik modülleri, kulanıcıyı her durumda güvende tutacak şekilde. Son zamanlarda yerli ve yabancı test merkezlerinde yapılan testlerde birincilik aldığını görüyoruz Kaspersky Internet Security 2009’un. Özellikle sezgisel koruma fonksiyonu çok övülüyor. Online bankacılık işlemleri için ekran klavyesinin sunulması, internette gezinirken sitelerin içeriğinin kontrol edilmesi ve zararlılara karşı uyarılması Kaspersky’nin konusunda uzman olduğunu gösteriyor.

22-KIS%209.jpg

Kaspersky Internet Security 2009, kullanıcı dostu bir arabirime sahip, sekmeler arasında gezerken taramalara dair işlem grafiklerini görebilirsiniz. Kullanıcıyı bilgilendirme açısından güzel düşünülmüş bir özellik. Ana panelde tüm modüllerin durumunu görebiliyorsunuz. Renklerle kodlanmış uyarı sistemi Kaspersky ile doruk noktasında, güvenli durum yeşil, ufak eksikliklerin bulunduğu durum sarı ve önemli eksikliklerin bulunduğu durum ise kırmızı ile belirtiliyor. Tüm uyarılar arabirimin en üst kısımlarında yer alan bölümde gösteriliyor. Hemen yanında ise durumu düzeltme butonu var. Kaspersky Internet Security 2009’u kullanırken üç adet tehlikeli olabilecek dosya uyarısı aldım. Bu dosyaların ikisi Easyphp programının uzantılarıydı, sistemi temizleyip Easyphp yazılımını tekrar yükledim ama uyarıyı tekrar aldım. Diğer programlar bu dosyalar için hiç uyrı vermemişti. Yapılan testlerde Kaspersky Internet Security 2009’un yanlış alarm verme oranı diğerlerine göre yüksek çıktığını öğrenince rahatladım.

Ayarlar Bölümü ve Performans Testleri

23-KIS%209.jpg

Ayarlar bölümü fazla hoşumuza gitmedi, daha güzel olabilirdi ama ayarlar ile ilgili pek sıkıntı yaşamayacağınızı belirtelim. Kolaylıkla istediğiniz düzenlemeleri yapabilirsiniz. Kaspersky Internet Security 2009 tüm sağladıklarının yanında bekleme konumunda yüzde bir işlemci ve 44 MB bellek kullanıyor. 44 MB çok ama sunduğu hizmetlere göre fazla sayılmaz. Test klasörümüz 143 saniyede yüzde 65 işlemci ve 60 MB bellek kullanımı ile tarandı. İşlemci kulanımı fazla; biraz daha düşük olmalıydı. Şimdi efsane Norton Internet Security 2009’u değerlendirelim.

Norton Internet Security 2009

Norton denilince aklımıza sistem kaynaklarını kullanırken sisteminizi felç eden bir güvenlik programı geliyor. Bu düşüncelerle Norton Internet Security 2009’u kurmaya başlıyoruz sistemimize ama o da ne! Biz uzun bir kurulum beklerken kısa bir zamanda kurulum tamamlanıverdi. Neyse diyoruz, sistemimiz hızlı :D ve şoku üzerimizden atıyoruz. Kurulumdan sonra sistem tepsisinde kırmızı alarm veren simgeye tıklayarak kullanıcı arabirimi anasayfasına ulaşıyoruz. Değişiklikler hemen gözünüze çarpıyor. Özellikle sol tarafa yerleşmiş olan küçük işlemci kullanımını gösteren bölüm dikkat çekiyor. Neyse sizi daha fazla meraklandırmadan söz konusu arabirimin resmini koyalım öyle devam edelim.

24-NIS%209.jpg

Testimize konuk olan güvenlik programları arasında en şık arabirime sahip Norton Internet Security 2009. Şıklığının yanında ipleri kullanıcının eline veren bir arabirim, ana panelden ihtiyacınız olan yere hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Güvenlik modüllerini devre dışı bırakmak istediğiniz zaman modül isimlerinin karşısında yer alan switch şeklindeki butondan yararlanabilirsiniz. Bu switchler ayrı bir görünüm katmış arabirime. Yine her pakette olduğu gibi renk kodları var, sadece kırmızı ve yeşil renk mevcut. Switchleri kapalı konuma getirdiğiniz zaman renkler kırmızıya dönüyor. Kapanması sizin güvenliğinizi tehdit edecek olan modüller hemen uyarı veriyor ve zamanlama ile kapatabiliyorsunuz. Böylece bir modülü kapatıp unutma durumunuz ortadan kaldırılmış. Sistem tepsisindeki ikon üzerinden seçeneklere baktığımız zaman sessiz mod diye bir seçenek görüyoruz. Sesiz mod, bir nevi daha önce incelediğimiz paketlerdeki oyun modu gibi düşünülebilir. Norton tarafından gösterilmek istenen uyarılar engelleniyor.

25-NIS%209.jpg

Norton’da Yenilikler Bitmiyor

Norton yeni sürümünde birçok yenilik içeriyor. Symantec yetkililerinin ifadesine göre bu yenilik ve iyileştirmeler 300 adet. Bu yeniliklerden birisi de Norton Insight teknolojisi. Bu teknolojiye göre Norton sistemde bulunan güvenli dosyaları belirliyor ve o dosyaları taramıyor. Daha çok şüpheli uygulama ve dosyaların peşine düşüyor. Bu durumda Norton’un performansı ciddi bir şekilde artıyor. Norton Insight ile de güvenli ve riskli dosyalar belirleniyor ve kullanıcıya sunuluyor. Bu teknolojiye göre Norton artık dosyaların yüzde 60’ını taramayacak, bu da ciddi bir performans artışını beraberinde getiriyor.

Ağ güvenliğinizi yine Norton ile kontrol edebilirsiniz. Rakiplerine göre oldukça gelişmiş bir panel olduğunu söyleyelim. Eğer ağda bulunan bilgisayarların hepsinde Norton Internet Security 2009 yüklü ise onları izleyebiliyorsunuz. Diğer önemli bir yenilik ise güncelleştirmelerde. Norton Internet Security 2009 otomatik olarak kendini güncelliyor, bu işin normal yanı; güncelleştirmeleri her 10 dakikada bir yapması ise ilginç yanı. Norton Internet Security 2009’u yüklerken kullanıcı topluluğuna dahil olup olmayacağınızı soruyor, eğer kabul ederseniz kullanım bilgilerinizi Symantec laboratuarları ile paylaşıyorsunuz. Bu durumda taradığınız dosyalar ile ilgili bilgiler Norton tarafından laboratuarlara gönderiliyor. Mesela bir ses dosyasını internet indirip taradınız, bu dosya ile ilgili bir kimlik dosyası oluşturuluyor ve laboratuara gönderiliyor. Her 10 dakikada bir Norton Internet Security 2009 kullanan bilgisayarlar bu kimlikten hemen haberleri oluyor ve aynı ses dosyasını indirenler dosyayı taramak istediklerinde sonuca hızlı bir şekilde ulaşıyorlar, aynı kimliğe sahip olduğu için Norton o dosyayı tekrar taramıyor. Eğer dosyanın üzerinde değişiklik yapılmışsa kimlik dosyaları benzemeyeceği için tekrar taranacaktır. Norton kullanıcı topluluğuna dahil olmasanız bile güncelleştirmeler ile en güncel zararlı listesine sahip olabilirsiniz.

26-NIS%209.jpg

Norton Internet Security 2009’da yenilikler bol olunca kendisinden çok bahsettiriyor. Şimdi performans değerlendirmelerini yapalım ve konuyu bitirelim. Bekleme konumunda bellek tüketimi oldukça düşük görünüyor, işlemci kullanımı yüzde bir ve bellek kullanımı ise biraz şaibeli :p İlk başta 5 MB gibi gözüküyor ama olayın derinliklerine indiğimizde 60 MB olduğunu öğreniyoruz. Test dosyamızı ise 28 saniyede, ortalama yüzde 60 işlemci ve 92 MB bellek kulanımı ile tarıyor. Sürenin kısa olması en büyük avantajımız. Bu yüzden bellek kullanımı bizi fazla endişelendirmiyor. Hızlı sistem taraması ise 18 saniyede gerçekleşiyor. İşlemci kullanımı yüzde 30 iken bellek kullanımının 90 MB’larda olduğunu görüyoruz. Bellek kullanımının bizi endişelendirmemesinin sebebi Norton Internet Security 2009’da bulunan diğer bir yenilik. Tarama esnasında pencereyi küçültmek istediğinizde tarama hızının değiştirtmesini isteyip istemediğinizi soruyor. Eğer evet derseniz ilgili işlem arka planda çalışıyor ve sizin diğer işlerinize engel olmuyor. Aynı şekilde sisteminiz siz bilgisayarı kullanırken taranmıyor yani demek istediğim bir oyun esnasında veya başka bir işle uğraşırken Norton rutin taramalarını yapmıyor, bekleme konumuna geçtikten belirli bir süre sonra tarama başlıyor. Bu süreyi yine siz ayarlıyorsunuz. Sözün özü Norton Internet Security 2009 yapılan iyileştirmeler ve eklemelerle sisteminizi en iyi koruyacak bir güvenlik paketine dönüşmüş. Zayıf sistemlerde biraz sorun çıkabilir ama sistemlerine güvenen kullanıcıların kaçırmaması gereken bir güvenlik paketi.

Şimdi Norton Internet Security 2009 ile ilgili videoyu izleyelim. Kurulumundan itibaren her şeyi ile Norton Internet Security 2009 bu videolarda. Videolarda yazılar iyi gözükmüyor, tam ekran yaparsanız belki daha iyi görebilirsiniz.

Norton Internet Security 2009 Video

http://www.metacafe.com/watch/2361749//

Kurulum

http://www.metacafe.com/watch/2361795//

Kullanıcı Arabirimi

http://www.metacafe.com/watch/2361886//

Olay Görüntüleyici ve Otomatik Tamamlama

http://www.metacafe.com/watch/2361918//

Akıllı Tarama, Norton Insight ve Hızlı Tarama

Sonuç

Yazımızda piyasadaki önde gelen güvenlik paketlerinin performanslarını test ettik, kullanıcı arabirminin gelişmiş olması veya olmaması durumlarını değerlendirdik. Biraz da koruma performansını göz önüne aldık ve bir sıralama yaptık.

26-Tablo.jpg

Panda Internet Security 2009, G-Data Internet Security 2009 ve F-Secure Internet Security 2009 tavsiye edilemez sınıfına yerleştiler, ancak F-Secure için sisteminize güveniyorsanız kullanabilirsiniz demiştik. F-Secure incelediğimiz güvenlik paketleri arasında dört tarama motoru ve üç yazılım çekirdeği üzerine kurulu olması ile farkını ortaya koyuyor. McAfee Total Protection, Avast Anti-Virus Home Edition 4.8, AVG Antivirüs Plus Firewall 8.0 ve BitDefender Total Security 2009 orta kısımda kaldı. Avira Premium Security Suite 2009, Eset Smart Security, Kaspersky Internet Security 2009 ve Norton Internet Security 2009 ise üst sınıfta yer alıyor. Avira ve Norton'un tarama sürelerinin kısa olması en büyük avantajları. Kaspersky gelişmiş sezgisel korumada üstüne tanımıyor. Eset Smart Security ise çoğu işi kullanıcıya bırakmıyor, Eset için son zamanlarda koruma performansını düştüğü söylenmesi kafaları karıştırmakla birlikte kendisini üçüncü sıraya yerleştiriyoruz. Avira Premium Security Suite performans değerleri yüksek fakat kullanıcı arabirimi eksi puan kazandırıyor. Kaspersky Internet Security 2009 rakibi Norton Internet Security 2009’a göre daha az sistem kaynağı tüketse de yeni model Norton’un içerdiği servisler, gelişmiş güncelleştirme modülü ve tarama hızı ile öne geçmeyi başarabiliyor.

hazırlayan : Kemal Karakaya

31.01.09

kaynak: pckoloji.com

Link to comment
Share on other sites

mükkemel çalışma olmuş kendiniz hazırladınız herhalde

Bence kendi hazirlamamis. Post un altina:

"hazırlayan : Kemal Karakaya

31.01.09

kaynak: pckoloji.com"

yazmis arkadasimiz. Kendi hazirlasaydi , yazmazdi herhalde... :clapping:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...
  • 2 hafta sonra ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...