Jump to content

Sata Hdd Problemim Var


dirim

Recommended Posts

Merhaba tnc ekibi..Foruma üye olmamın nedeni abimin zamnında sizin tncxp cdnizi hazırlaması.

sata hdd vardı ve xp kuramıyordum.. ne yaptıysam olmuyordu.. abimin sizden temin ettiği tncxp cdsini buldum ve sorunsuz bi şekilde kurdum..

Gayet mutluydum istediğime kavuştum.. Ertesi gün bilgisayarımı açtığımda sabit disk bulunamadı gibi bi uyarı verdi bilgisayar.. restart attım yine aynı...

tncxp cd sini taktım kur ekranını açtım sata hdd gözüküo.. bilgisayarımda bir de ide hdd var.. ben sataya kurdum xp yi.. sıkıntı şu ki. satanın bölümleri D, E, F yedek olan ide ise C olarak gözüküyor.. sorn yok baştan kurayım dedim ve satayı tekrar silip bölümlere ayırdım ve devam ettim.. biçimlendirme bitti ve bilgisayara bağlı diketin olmadığı şeklinde bi uyarı aldım..

tekrar kur ekranına girdim yine D, E, F ve C az önceki gibi yani.. aynı şekilde biçimlendirme ekranına geldim.. o kadar ağır biçimlendiriyorkii.. sanki 1tb hdd biçimlenio.. Sata 160 gb biçimlenen bölüm ise 40 gb.. 1 saat kadar sürdü ve sonrasında aynı şekilde sabit disk yok uyarısı..

Bıkmadım ve yine denedim.. yine aynı mevzu biçimlendirme biraz uzun sürdü 1 saat olmasada.. Kur dosyaları kopyalama sırasında %54 de makina dondu.. mecburen fşi çektim kapattım..

Hdd ye zarar gelmişmidir.. çünkü kur ekranında gözükmedi daha sonra..

Ben bu Sataya xp nasıl kurabilirim..

Şuanda 20gb ide ye kurdum ..Ama ben 160gb Sataya kurmak istiyorum.. şuanda yedek olark bile gözükmüyor..

Biosda gözükmüyor zararmı gördü acaba..

Bu konuda bilgili arkadaşlarla msn de daha rahat fikir alışverşi yapabilir miyiz..

yardımlarınızı bekliyorum lütfen..

Link to comment
Share on other sites

zarar gördügünü sanmıyorum cunku bir cok elektri kesıntisinde aynı olay oluyor ama hdd nin omrunede baglı bu olay

öncelikle biosda sata raid ayarlarını yap ona dikkat et birde kablosunda sorun olabilir elinde mevcut ise baska bi sata kablo ile dene

ve biçimlendirip bolerken 20lik hdd yapdım diyosun kapat hdd yi tak bolumdaleri en azından normal olarak gormesi lazım görüyorsa sorun yoktur birde sitede hiren boot lar war onlardan birini indir hddne bak iyice :shok:

Link to comment
Share on other sites

kobloda sorun yok..

şu sata raid ayarı sata controlleri olsa gerek.. oda aktif durumda..

şu anda bilg sata 160gb hdd yi görmüoyor..

bios dada.. windows dada.. kur ekranındada..

görünmeyen hdd lerde kullanılırmı hiren boot dediğin?

Link to comment
Share on other sites

IDE ve SATA diskleri kombine kullanmak çoğu zaman bu tip hatalara yol açıyor.Biçimlendirme ekranında fişi çekmen HDD' ye fiziksel bir zarar vermiş olabilir.

Öncelikle HDD' yi farklı bir anakarta takıp BIOS' tan kontrol edin.Eğer herşey normal görünüyorsa biçimlendirmeyi bu bilgisayarda yapın.

İkinci ihtimal ise HDD' yi söküp farklı son SATA numaralı porta bağlayın.BIOS' un HDD' yi görmemesi demek hiçbir şekilde diske ulaşamayacağın anlamına gelmez ancak BIOS' da görünmeyen disk biçimlendirme ekranında da görünmez.HDD' den gelen seslere bence bir kulak versen çok iyi olur diye düşünüyorum.

Eğer HDD' den Samsung 160 HD160IJ ise okuma/yazma kafasında bir problem olabilir.Bilgisayarı ilk açtığında HDD ışığın hiç sönmüyorsa HDD' ye garanti yolu gözükmüş demektir.Bence Low Level formatlarla falan uğraşma ya da Hiren ile açmaya kalkışma eğer fiziksel bir hata varsa bu arada yapacağın işlemler HDD için daha kötü olacaktır.

Link to comment
Share on other sites

2.Bilgisayarıma sağ tıklayın, özellikler, donanım, aygıt yöneticisini açın.

3.IDE ATA/ATAPI denetleyicileri seçin. Birincil IDE kanalına sağ tıklayın ve sürücüleri güncelleştiri seçin.

4.Windows Update sitesine bağlanmayın yani Hayır. Bu kez değil seçeneğini işaretleyin.

5.Listeden ya da belirtilen konumdan yükle'yi seçin.

6.Arama.Yüklenecek sürücüyü ben seçeceğim'i tıklayın.

7.Disketi var seçeneğini seçin ve az önce kopyaladığınız dosyaların olduğu klasörü gösterin. 2 dosyadan iachi olanı seçin. İlerleyin.

8.Karşınıza bir kaç seçenek çıkacak. Intel® 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller (Mobile ICH8M-E/M) i seçin.

9.Gerekli driverleri sistemizine yükleyecek ve Restart etmenizi isteyecektir.

10.Yeniden başladığında hata verecektir. Sebebi ise biosta sata'nın kapatılmış olmasıdır. Bios'a girin ve sata özelliğini aktif hale getirin. Böylece sata hdd kullanan bir windows xp işletim sisteminiz olacaktır.

11.Yeniden başladığında windows normal olarak açılacaktır. Bilgisayarıma sağ tıklayın, özellikler, donanım, aygıt yöneticisini açın. IDE ATA/ATAPI denetleyicileri seçin. Yanında sarı bir ünlem işareti olan "Intel® 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller" seçeneğine sağ tıklayıp güncelle diyin. İndirmiş olduğunuz sata sürücü klasörünü tekrar gösterin. Otamatik olarak yükleyip tekrar başlamasını isticektir. Açılış sırasında biostan tekrar sata özelliğini açın.

Kurulumu yaparken dikkat etmeniz gereken bir konu var. Windows xp kurulum ekranında kuruluma başlarken size iki seçenek sunuyor.

1-Dosya sistemini olduğu gibi bırak.

2-Ntfs olarak biçimlendir. Bunu seçip hızlı biçimlendir derseniz hatasız kuruluma devam edebilirsiniz.

Böyle bir yol görmüştüm bir sitede.. bunu uyguladım ...

Tamamını yapamama izin vermedi bilg. 11. maddedeki seçenek bende yok ama şuan hdd yi windowsda ve aygıt yöneticisinde görebiliyorum...

Bu hdd'min sağlam olduğuna işaret olabilirmi..

Bi yanımsama mı sadece

Samsung HD160JJ modeli. jumper takılı olmadığında sata1 de çalışıyormş bu harddisc..

Şu an bi xp yüklemesi deniyecem..

Umarım sorun çıkmaz

Link to comment
Share on other sites

arkadaşlar bilgisayar açılırken alttaki siyah ekran karşıma geliyor.. hiç bişi yapmassam açılıyor bilgisayar ama disk gözükmüyor..

Tab tuşuna basıncada mavi ekran geliyor.. esc ile kapatınca ekranı yine açılıyor bilgisayar ama hdd gözükmüo..

Siyak ekran

resim169nf9.jpg

Tab tuşuna basınca gelen ekran

resim183bc2.jpg

Link to comment
Share on other sites

sorun çözüldü arkadaşım biosa gir ve mavi bir ekranda sarı yazılı biosun varsa integrated bios settingse gel oradan sata modu raid de duruyor onu ide yap..

eğer biosun mavi ekran üzerinde ve menüler yukarda diziliyse bir sağda ki menüden ıde settingse gel oradan aynı işlemi gerçekleştir sorun düzelecektir...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...