Jump to content

Pagefile.sys Hk...


deli_petro06
 Share

Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar. Bugün pc performans ayarlarıyla alakalı denemeler yaparken çoğu zaman gördüğüm ancak pek denemediğim Windowsun sanal bellek özelliğiyle alakalı bu konuyu paylaşma ihtiyacı hissettim. Daha önce bu konu açılmış mı diye arama yaptım ancak genelde silme işlemiyle alakalı konular vardı. Gün içerisin de birçok defa karşılaştığım ancak uzun süreli deneme yapmadığım bir özellik olan Sanal Bellek özelliğini ayarladıktan sonra programların açılışın da ve dosya sıkıştırma işlemlerin de windowsun normalde aşırı şekilde zorlandığı işlemler de nasıl rahatladığını gördüm. Ve tavsiye olarak eklemek istedim.

Öncelikle konuyla alakalı detaylı bilgi almak için aşağıdaki konudan faydalanabilirsiniz.

İşlemin nasıl yapıldığına geçecek olursak;

Bilgisayarım simgesinin üzerin de sağ tık özellikler dedikten sonra aşağıdaki ekran geliyor. 

Spoiler

Screenshot_1.thumb.jpg.49f9b024e8a03ab12dc2b0174a32be1f.jpg

Bu ekran da gelişmiş sistem ayarlarını tıklıyoruz.

Spoiler

Screenshot_2.jpg.2ff0b5411ac55e88bceae553cb39692a.jpg

Karşımıza yukarıdaki ekran geliyor. Gelişmiş sekmesini seçtikten sonra Performans + Ayarlar sekmesini seçiyoruz.

Spoiler

Screenshot_3.jpg.0dbdc89a618787c92cef717430955429.jpg

Yine gelen ekran da gelişmiş seçeneğini seçiyoruz.

Spoiler

Screenshot_4.jpg.9df8d2bb6d459751b055d1a0156eb42b.jpg

Karşımıza gelen performans seçenekleri kısmından gelişmiş kısmına geçiyoruz. Alt kısım da Sanal Bellek yazan kısmın altındaki değiştir butonuna tıklıyoruz.

Spoiler

Screenshot_5.jpg.1bb7297d09ee6d87e478884859f631bf.jpg

Son ayarlamalarımızı yapacağımız ekran geliyor. Daha önce bu ekran da herhangi bir ayar yapmadıysanız en üstte "Tüm sürücüler de disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet" tik işaretli olacaktır. Kendiniz ayarlamak isterseniz diski seçtikten sonra özel boyut kısmını seçiyorsunuz.

Girilebilecek değerlerle alakalı ufak bilgiler vereceğim. Son görsel de benim pc' imdeki ram miktarına göre bir değer girdim. Şunu unutmamamanız gerekiyor. Buraya gireceğiniz değerleri Windows Sanal Ram olarak kullanabilmek için bloke ediyor. Tekrar normal ayarlara dönmek isterseniz en üstteki"Tüm sürücüler de disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet" kısmına tik atabilirsiniz.

Buraya kadar geldiyseniz ve Windowsun Sanal Bellek olarak kullanacağı değerleri nasıl belirleyeceğinizi düşünüyorsanız. Araştırdığım kadarıyla şu değerler öneriliyor.

Başlangıç Boyutu (minimum) değerler için Ram miktarınızın 1,5 katı civarı tavsiye ediliyor.

Yani; benim pc' im de 4 GB ram var. MB karşılığı 4096 MB.

Gireceğiniz minimum değerler için öncelikle 4GB Ram 'i MB' ye çeviriyorsunuz.

İşlem şu şekilde oluyor.

4GB*1024(1GB - 1024 MB' dir) = 4096 MB oluyor. Önerilen minimum değer de 1,5 katı olduğu için 4096*1,5=6144 MB minimum değer buluyoruz. Siz bu değerleri kendi Ram Miktarınıza göre belirleyebilirsiniz.

Gelelim en büyük boyutu belirlemeye. En büyük boyut için Ram miktarının 3 katının önerildiği belirtiliyor.

Yine aynı şekilde hesaplamamızı yapıyoruz.

Önceki hesaptan 4GB Ram' imizin 4096 MB olduğunu hesaplamıştık. Dolayısıyla hesaplama işlemimiz aşağıdaki gibi oluyor.

4096*3=12288 MB oluyor.

Sonuç olarak en düşük için 6144 - en yüksek için de 12288 değerlerini girip ayarla butonuna basıyoruz. Tamam diyerek işlemi tamamlayabiliriz.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Özetleyecek olursam, Linux kullanıyorsanız Takas alanı olarak adlandırılan, Windows kullanıyorsanız Sanal Ram olarak adlandırılan özelliktir. Belli değerler girersiniz ve Windows ya da Linux sistemleriniz Ram Belleğinizin yetmediği durumlar da diskinizin belli bir bölümünü Sanal Ram olarak kullanır. Başta da yazdığım gibi daha önce onlarca kez bu ayarla karşılaşmışsınızdır. Ben de daha önce defalarca gördüm. Ancak denemedim. Bugün performans ayarlarıyla ilgilenirken bu özelliği uygulayıp daha önce pc' nin zorlanarak yaptığı işlemler de bir nebze de olsa rahatladığını gördüm. Uygulamaların daha seri cevap verdiğine şahit oldum. Ve geçmişte benim gibi görmüş ama denememiş olanlar için konuyu ekliyorum. Son olarak bu özellikten memnunsanız ve devamlı olarak kullanacaksanız diskinizin belli bir bölümünü bloke edeceğini unutmayın. Dolayısıyla sıfır windows kurulumu yapacaksanız bloke edilecek değeri de hesaplayarak disk bölümlemenizi yapmanız önemlidir..

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...