Jump to content

Cat5 Kablo Hakkında


unstabble

Recommended Posts

Merhaba. Benim çalıştığım şehirde (Antalya) Network kurulumlarında CAT5 Kablo hazırlarken kullandığım kablo dizilimindeki sıralama Sol'dan Sağ'a aynen şu şekilde;

Turuncu Beyaz - Turuncu

Yeşil Beyaz - Mavi

Mavi Beyaz - Yeşil

Kahverengi Beyaz - Kahverengi

Ben bu sıramalar ile hazırladığım bir kablo ile çalışır hale getirdiğim Network'lerde bu güne dek herhangi bir problem (Veri aktarım hızında kesintiler, bağlantı hataları vb.) ile karşılaşmadım. Ben ve ya bu tür işlerle gerek amatör gerekse de profesyonel olarak ilgilenen arkadaşlarımıza da izlenebilitesi gayet mantıklı bir yol olması açısından sormak istediğim bir soru var ki bu soru benim nezdimde bu işi yapan kişiler tarafından kafalarda soru işareti oluşturuyor olabilir diye düşünüyorum.

Bu tür forumlarda TNCTR ve diğerlerinde gördüğüm kadarı ile daha değişik sıralamalarda söz konusu.

Bu sıralamalar nelere göre belirleniyor?

Sıralamarın değişmesine yol açabilecek etken/etkenler varmıdır?

Şimdiden teşekkür ederim. (Herhangi bir yazım/anlatım hatası yaptımsa kusura bakmayın, sorunumu kendimce bu şekilde dile getirebildiğimi düşünüyorum)

Link to comment
Share on other sites

arkadaşım bende teknik servisim hep dediğin sıralamada çakıyorum fakat svitch olmadan bağlantı yapmak istersen yani bir kabloyla iki pc yi direk olarak bağlıycaksan onun için farklı bi sıralama var cross bağlantı diye internetten bakabilirsin ne gereği var demeyin bazen gerekiyo

Link to comment
Share on other sites

uçların böyle bağlanması şart değil. sen uçları turuncu beyaz-turuncu, yeşil beyaz-yeşil,mavi beyaz-mavi, kahverengi beyaz-kahverengi olarakta bağlayabilirsin. yeterki her iki ucun bağlanma sırası aynı olsun. bu sadece belli bir standartın olması için yapılmış. yani dediğin gibi sıralanmasının nedeni; mesela bir şirketin netwotk_u! şirketlerde hub_lar felan genelde bir odada toplanır ve burdan bütün bilgisayarlara çıkar. mesela sen hub odasına girdin ve burdan bir uç değiştirmen lazım. nerden bileceksin diğer ucun sıralamasını_? işte burada bu standart devreye girer. senden önce gelen bu kişi genellikle bu standarta uyarak kabloyu bağlamıştır ve sende bu standarta uyarak bağlarsın kabloyu ve iş hallolur. eğer böyle bir standart olmasaydı sen değiştirmek istediğin kablonun diğer ucunu bulup sıralanışına bakıp tekrar diğer uca geçip aynısını yapman lazımdır. kolaylık olsun diye yapılmış.

Turuncu Beyaz - Turuncu

Yeşil Beyaz - Mavi

Mavi Beyaz - Yeşil

Kahverengi Beyaz - Kahverengi

böyle olması şart değil. yeterki her iki ucunda sıralaması aynı olsun. herhangi bir problem (Veri aktarım hızında kesintiler, bağlantı hataları vb.) ile karşılaşmazsın.

Link to comment
Share on other sites

Merhaba;

IEEE (Institute of Electrical and Electronical Engineers - Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) isimli enstitü, dünya genelinde elektrik ve elektronik standartlarını belirleyen bir gönüllü kuruluştur. Bu kuruluş, uzun yıllar önce kablo bağlantı sırasıyla ilgili 2 standart belirlemiştir. Bütün dünyada da kabul gören bu standart; ethernet kartı, router, hub, swich üreten firmalar içinde uyulan bir standart haline gelmiştir. Bunlar

a ) 568-A

1-Yeşil-Beyaz

2-Yeşil

3-Turuncu-Beyaz

4-Mavi

5-Mavi-Beyaz

6-Turuncu

7-Kahverengi-Bayaz

8-Kahverengi

b ) 568-B

1-Turuncu-Beyaz

2-Turuncu

3-Yeşil-Beyaz

4-Mavi

5-Mavi-Beyaz

6-Yeşil

7-Kahverengi-Bayaz

8-Kahverengi

Günümüzde artık daha ziyade B standartı yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kısacası sıralamanın böyle olması işte enstitünün öyle uygun görmesi ve bu şekilde bir standartı benimsemesidir. Başka da özel bir nedeni yok.

Link to comment
Share on other sites

Bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesi bilgi işleminde çalıştım ve her kablomuzda bu sıralama mevcuttur.

Çünkü veri akışı açısından en seri akış bu sıralama maksimum verimlilikle alınır.eğer sen 600 bilgisayarlı bir sistemin ilk çıkışını bu şekilde yaptıysan her bilgisayara yaptığın kablo aynı sıralamada olmalıdır.çünkü gelen data bu yoldan gelir ve aynı yolu arar.eğer bulamazsa ya ip alamaz sınırlı bağlantı olur ya da ip alır internete çıkamazsın ağa giremezsin aldığı ip de geçersizdir yani sıfır bir bağlantıya sahip olursun.

demem o ki sanırım ezber sırası kolay oldğundan bu turuncu beyaz - turuncu ile başlayan daha yaygındır..ama dediğim gibi ilk çıkış noktası nasıl sıralandıysa o düzende dewam etmelidir ki IBM firmasının bize önerdiği sıralamada budur..

aynı soruyu bende sormuştum çünkü.

saygılarımla

Link to comment
Share on other sites

cat 5 kabloda ethernet kartı 4 ucu kullanır bunlar 1 2 3 ve 6 dır renkleride tb t yb y dir .diger renkteki kablolar koblo içinde kullanılan bu 4 rengin etrafını dönerler sebebi ise dışarıdan gelecek parazitlere engel olmasıdır .bu sıradan şaşarsanız aynı oda içerisinde kullandıgınız televizyonun kullandıgı 220 volt dahi size internete bağlanmanızda parazitler cıkarta bilir bu durumda iken bile kablo kanallarında 220 kablolar için ayrı dıslanmıs kapalı baska bir kanal acılmıstır . bu renklerden şaşmanız farklı sarımlar uygulanarak asıl kullanılması gereken kabloları saran kabloların yerlerini degiştirmeniz demektir buda ilerde ve hatta oldugunuz anda sorunlar cıkarta bilir . standartlar insanlara kolaylık olsun diye cıkartılmaz olayın genelinde en verimi yakalamak için çıkartılır .

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...