Jump to content

Bülent Ecevit Hayatýný Kaybetti


Sisyphos

Recommended Posts

9466-MP.jpg

Beyin kanamasý nedeniyle dün akþam saatlerinde rahatsýzlanarak GATA’ya kaldýrýlan Bülent Ecevit hayatýný kaybetti. Makinaya baðlý olarak bir süre yaþatýlan Ecevit, bugün öðle saatlerinde son nefesini verdi.

Bülent Ecevit'in ölümünün bu gece resmi açýklanmasý bekleniyor.

06.11.2oo6 - 00:14

Link to comment
Share on other sites

ÝSTANBUL (AA) - Demokratik Sol Parti (DSP) Onursal Genel Baþkaný ve eski Baþbakan Bülent Ecevit hayatýný kaybetti. Doktoru Mücahit Pehlivan, A.A muhabirine yaptýðý açýklamada, Ecevit'in vefat ettiðini belirtti.

yazdundar.jpg

HAYATI

1925'te Ýstanbul'da doðdu.

Babasý merhum Prof. Dr. Fahri Ecevit Ankara Üniversitesi'nde adli týp profesörü, 1943-50 arasýnda Kastamonu milletvekili idi.

Eþi Rahþan (Aral) ile 1946'da evlendi. Ýkisi de 1944 yýlýnda Ýstanbul Amerikan Koleji'ni bitirmiþlerdi.

1944'te çalýþma yaþamýna girdikten sonra, iþten ayýrabildiði zamanlarda Ankara Üniversitesi'nde Ýngiliz dil ve edebiyatý, Londra Üniversitesi'nde Sanskrit, Bengalce, sanat tarihi bölümlerine devam etti. 1957'de de ABD' de Harvard Üniversitesi'nde sekiz ay incelemelerde bulundu.

1944'te Ankara'da Basýn-Yayýn Genel Müdürlüðü'ne Ýngilizce çevirmeni olarak girdi. 1946-50 arasýnda Londra'da Türk Basýn Ateþeliði'nde çalýþtý.

1950-60 arasýnda "Ulus" gazetesinde, ve "Ulus"un kapatýldýðý yýllarda "Yeni Ulus" ve "Halkçý" gazetelerinde, yazar ve yazý iþleri müdürü olarak çalýþtý. 1954 sonu ile 1955 baþlarýnda ABD"de, Kuzey Carolina'da yayýnlanan "Winston-Salem" gazetesinde konuk gazeteci olarak görev yaptý. 1965'de "Milliyet" gazetesinde günlük yazýlar yazdý. 1950'lerde "Forum" dergisinin yazý iþleri kadrosunda yer aldý. 1972'de aylýk "Özgür Ýnsan", 1981'de haftalýk "Arayýþ", 1988'de aylýk "Güvercin" dergilerini çýkarttý.

1957-1980 arasýnda, önce Ankara, sonra Zonguldak'tan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Milletvekili oldu. 1960-61'de Kurucu Meclis üyeliði yaptý.

1959'da CHP Parti Meclisine seçildi. 1966'da, CHP'de baþlayan Demokratik Sol Hareketle birlikte, Genel Sekreterliðe seçildi. 1971'de Partisinin askeri yönetimce oluþturulan hükümete katkýda bulunmasýna karþý çýkarak bu görevinden ayrýldý. 1972 Mayýsýnda CHP Genel Baþkanlýðýna seçildi. 1980'de, askeri yönetimin siyasal çalýþmalarýný ve düþünce açýklamasýný yasaklamasý üzerine, Genel Baþkanlýktan ayrýldý ve siyasal yaþama katkýlarýný "Arayýþ" dergisiyle sürdürmeye çalýþtý.

1961-65 arasýnda, Ýsmet Ýnönü Hükümetlerinde Çalýþma Bakanlýðý yaptý. Bu dönemde toplu sözleþme ve grev haklarý yasalaþtý; sendika özgürlüðü saðlandý; genel olarak çalýþma haklarý ve sosyal güvenlik geniþletildi.

1974'de, Cumhuriyet Halk Partisi ile Milli Selamet Partisi'nin kurduklarý karma Hükümetin Baþkanlýðýný yaptý. On ay süren bu ilk Baþbakanlýðý döneminde, Kýbrýs Barýþ Harekatý gerçekleþti; haþhaþ ekimi yasaðý, yasa dýþý kullanýmý önleyici önlemler alýnarak, kaldýrýldý; Türkiye'nin Ege'deki haklarý gündeme getirildi; açýk yüksek öðretim baþlatýldý.

1977'de bir azýnlýk hükümeti kurdu fakat güvenoyu alamadý.

1978'de, Partisinin TBMM'de çoðunluðu bulunmamakla beraber, bazý baðýmsýz üyelerin ve küçük partilerin katkýsýyla bir hükümet kurdu. Bu Baþbakanlýk dönemi 21 ay sürdü.

12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra, askeri yönetime karþý çýkýþlarý nedeniyle üç kez hapse mahkum oldu.

Siyasal haklarýndan yoksun býrakýldýðý yýllar boyunca da siyasal çalýþmalarýný sürdürdüðü için hakkýnda yaklaþýk 130 dava açýldý.

Siyasal haklarýndan yoksun býrakýldýðý dönemde, eþi Rahþan Ecevit, Demokratik Sol Partinin kuruluþuna katkýda bulundu ve 1985'de bu Partinin ilk Genel Baþkaný oldu. 1987'deki halkoylamasýyla, siyasal haklarýna yeniden kavuþunca, DSP Genel Baþkanlýðýna Bülent ECEVÝT seçildi. Kýsa bir süre sonra yapýlan genel seçimlerde Partisi iyi sonuç alamayýnca bu görevden ayrýldý. Fakat 1989 baþlarýnda, yerel yönetim seçimlerinin yaklaþtýðý bir sýrada Genel Baþkanlýk boþalýnca toplanan Olaðanüstü Kurultay'da yeniden Genel Baþkan seçildi. 1991 seçimlerinde de Zonguldak'tan milletvekili seçildi.

Demokratik Sol hareketle ve uluslararasý sorunlarla ilgili muhtelif kitaplarý vardýr.

Yazarlýða sanat yazýlarýyla baþlamýþtý. 1950'li yýllarda, çaðdaþ sanat akýmlarýna tanýtmak üzere kurulan "Helikon" derneðinin kurucularý arasýnda yer aldý ve bir süre Sanat Eleþtirmenleri Derneði'nin genel sekreterliðini yaptý.

1976'da þiir kitabý yayýnlandý. Daha sonra, þiirlerinin çevirileri, kitap olarak, Federal Almanya'da, Sovyetler Birliði'nde, Romanya'da, Yugoslavya'da, Danimarka'da ve Ýsveç'te yayýnlandý.

T.S. Eliot'un "Kokteyl Parti" adlý þiir dramýný Türkçeye çevirdi. Ýngiliz, Amerikan ve Hind ozanlarýndan Türkçeye çeviriler yaptý. Lise öðrencisiyken Rabindranath Tagor'dan çevirdiði iki kitap yayýnlandý.

1985 yýlýnda Hamburg Üniversitesi'nde bir sömestr ders verdi. Yasaklý olduðu dönemde ve daha sonra baþka Avrupa Üniversitelerince ve 1988 ve 1992 yýlýnda muhtelif Amerikan Üniversitelerinde konferanslar verdi.

Beklenen ama acý bir kayýp.Baþýmýz saðolsun... :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...