Jump to content

Fosfor Bombası Dehşetinin Bilimsel Açıklaması


candemiruzun

Recommended Posts

20090116011230_adsz.jpg

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Çoban, bomba yapımında kullanılan beyaz fosforun oksijenle temas ettiği andan itibaren yanmaya başladığını ve vücudu kalınlığının 5-10 katı kadar yakabildiğini söyledi.

Prof. Dr. Çoban, yaptığı açıklamada, çok zehirli bir element olan beyaz fosforun üretiminin yüksek teknoloji gerektirdiğini belirtti.

Beyaz fosforun bilinen en tehlikeli kimyasallardan olduğunu ifade eden Çoban, şöyle konuştu:

"Bomba yapımında kullanılan beyaz fosfor, oksijenle temas ettiği andan itibaren yanmaya başlar ve vücudu kalınlığının 5-10 katı kadar yakar. Bu nedenle, üretiminden itibaren oksijenle temasının kesilmesi gerekir. Böylelikle yıllarca saklanabilir. İsrail'in Gazze'de kullandığı iddia edilen fosfor bombaları da muhtemelen başka bir bombayla birlikte atılmaktadır. Çünkü, yayınlanan görüntülerde beyaz fosforun bomba patladıktan sonra yanarak aşağı indiği görülmektedir. Bu da insanların üzerine yapışarak yanmalarına neden

olmaktadır."

Çoban, beyaz fosforun yanma reaksiyonunun sadece su içerisinde durdurulabileceğini belirterek, "Ancak sudan çıktığı andan itibaren yeniden yanmaya başlar ve bitene kadar da yanmaya devam eder. Çünkü, reaksiyon bir kere başladı mı bunu geri döndürmek imkansızdır" dedi.

Beyaz fosforun yanma süresinin çevre ısısına ve neme bağlı olarak değiştiğini ifade eden Çoban, bu maddenin insanın kemiğini bile yakabildiğini söyledi.

Çoban, patlayan bombaların yaydığı gazların da tehlikeli olduğuna dikkati çekerek, "Patlayan bombalar öldürmese bile bunların yaydığı gazlar öldürücü olabilir. Örneğin, azot oksit kısırlığa neden olur, kükürt oksit ise boğucu bir gazdır. Bunların etkileri de hava sirkülasyonuna bağlıdır. Hava rüzgarlıysa bu gazlar çabuk dağılır ve etkisini kaybedebilir" diye konuştu.

veteknoloji.com[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...