Jump to content

Cd Kiralama


loveholic

Recommended Posts

Elektronik Müh. öğrencisiyim . Hoca Cd kiralama yapan bi şirketin bilgilerini kontrol edebileceği bir veritabanı oluşturmamızı istedi. MySQL kullanılarak yapılacak ödevin içeriği ise şu şekilde ;

Video Film Bilgileri

Bir film isim,vizyona çıkış tarihi, rating, süresi , yönetmeni , bir veya birden fazla oyuncu isim bilgileriyle tanımlanacaktır.Filmler yerli ve yabancı olmak üzere ikiye ayrılıyor.Yerli filmlerde kendi arasında komedi , drama, aksiyon ve korku olarak dört gruba ayrılıyor . Komedi türü filmlerin 1 ile 5 arası komiklik derecesi var. Ayrıca drama filmleri de kısa açıklama içeriyor. Herbir film bir veya birden fazla eleştirmen tarafından değerlendirilebilir.(Eleştirmenler filmlere 1ile 5 arasında not veriyor.)Eleştirmenin isim ve telefon bilgisi var.Bir eleştirme bir veya biden fazla filmi eleştirmiş olabilir.Video kiralama şirketinde her bir filmin bir veya birden fazla kopyası olabilir.Her kopyanın kendine özel numarası ve kira durumu (rafta veya kirada ) var. Her film için kaç kopyanın rafta ve kaç tanesinin kirada olduğu hesaplanabilmelidir.Aynı zamanda her bir film dağıtım şirketi tarafından kiralama şirketlerine dağıtılabilir. Bir dağıtım şirketi bizim kiralama şirketine bir veya daha fazla filmi getirmiş olabilir.Şirketimiz her dağıtım şirketinin ismini ,adresini ve telefon numarasını bulundurmalı.Dağıtım şirketlerinin adresine sokak numarası, şehir, il, ve posta koduyla ayrı ayrı ulaşılabilmeli.Tüm adres de aynı zamanda bir tek elemanmış gibi elde edilebilmeli.

Çalışan Bilgileri

Her çalışanın ismi, T.C. kimlik numarası, doğum tarihi , maaşı , ve telefon numarası bilgileri var. Bir çalışan şef statüsünde olabilir. Çalışanlar kendi arasında kalıcı ve geçici çalışan olarak ikiye ayrılıyor. Şef statüsünde olanlar kalıcı çalışanlar arasında olabilir.Bütün kalıcı çalışanların bir çalışan numarası var.

Müşteri Bilgileri

Her müşterinin T.C. Kimlik bilgileri , ismi, telefon numarası ve adres bilgileri saklanıyor. Her bir müşterinin bir veya daha fazla kredi kartı bilgileri olabilir.Her kredi kartının türü(visa, mastercard_ kart numarası ve son kullanım tarihi bilgilerinin saklanması gerekiyor.

Kira İşlem Bilgileri

Her müşteri bir veya birden fazla filmi aynı anda bir çalışandan kiralayabilir.Herbir kiralama işleminde kiralama günün kayıt dilmesi gerekmektedir.Şirket aynı zamanda film geri geldiğinde dönüş tarihini de kayıt etmektedir.

Fatura Bilgileri

Her müşteriye kiralama işlemine dair bir fatura düzenlenmektedir.Faturada fatura tarihi,fatura numarası,kiralanan film isimleri ve toplam ödene para bilgileri bulunmaktadır.Fatura numaraları her müşteri için tek olmalıdır.(Belli bir müşteri için aynı fatura numarası iki kez verilmez,farklı fatura numarası verilmelidir.)Ancak farklı müşteriler için aynı fatura no verilebilir.

Vizyona çıkış faturalandırma Bilgisi

Herbir film için vizyona çıkış bilgisi tanımlanıyor.Yeni vizyona çıkanlar için “Yeni” , eski tarihliler için “normal” işaretlemesi yapılıyor.Şirket vizyona çıkış bilgisine göre farklı faturalandırma yapılmaktadır.

Yeniler için kiralama ücreti günlük 3 YTL, Günlük gecikme ücreti 1 YTL dir.Diğer filmler için 2 YTL 3 günlük ve gecikme bedeli hergün için 1 YTL dir.

Bu konuda bilgili olan yardımcı arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim ..

Link to comment
Share on other sites

walla biz de seçmeli olarak bazı yazılım dersleri mevcut "C, Mysql" gibi ama böyle olcağını bilssem hiç seçer miydim .. aklımı ...

Tabloları oluşturuyorum ama birleştirmede sorun yaşıyorum. Büyük bölümü birbirinden bağımsız çalışıo..

İçerik geniş olduğundan baya sorun çıkarıyo ..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...