Jump to content

3 Adımda E-devlet şifresi


69sihirbaz69

Recommended Posts

78738.jpg

3 adımda e-devlet şifresi

18 Aralık 2008 Perşembe 15:02

e-Devlet Kapısı açıldı. Hizmetten faydalanmak isteyenler için PTT’den şifre almak dışında yöntemler de var.

TC Kimlik numaraları kullanılarak, devlet hizmetlerini tek bir kapıdan vatandaşa ulaştırmak amacıyla 5 yıldan bu yana konuşulan, 2005 yılında ihalesi yapılan e-Devlet Kapısı www.turkiye.gov.tr‘ye “dilekçe vermeden” nasıl girilecek?

Uygulama için, dileyen vatandaşlar son bir kez PTT bürolarına gidip kendileri için özel olarak üretilecek şifrelerini aldıktan sonra bilgisayar başına geçerek işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

e-Devlet’in kapısından içeri girmek için son bir kez daha kapı önlerinde kuyruk beklemek istemeyenler ise diğer servis sağlayıcıların sundukları elektronik imza seçeneklerinden faydalanabilecekler.

u.20081218135111..jpg

İŞTE İZLENECEK ADIMLAR

-Vatandaşlar, www.turkiye.gov.tr adresine girdikleri zaman giriş yöntemi olarak mobil imzayı seçmeleri durumunda TC Kimlik numaraları ve cep telefonu numaralarını girecekler.

-Taahhütnameyi okuyup ekrandaki “İMZALA” tuşuna basan vatandaş, elektronik olarak imzalanacak belgeler imzalanmak üzere GSM şebekesi üzerinden SIM kartına gönderilecek.

-İmzalama talebi SIM kartına gelen kullanıcılar, telefon ekranında otomatik olarak açılan bir ekranda imzalanacak işleme ait açıklama metnini görecek. Onaylamak için “tamam” seçeneği seçilecek.

-İşlemi tamamlamak için mobil imza şifresi girilecek, şifre doğru girildiğinde cep telefonuna “Size ulaşan imzalama talebini imzaladınız ve geri gönderdiniz. İmza attığınız işleminize, kaldığınız yerden devam edebilirsiniz” şeklinde bir mesaj gelecek ve hizmetlerden yararlanmaya anında başlanacak.

BİR TIKLA DEVLET HİZMETLERİ ELİNİZİN ALTINDA

Bundan böyle vatandaş devletten alacağı hizmetlere bir tık uzakta olacak. Halen kamu kurumları tarafından web siteleri üzerinden sunulan online hizmetler tek bir çatı altında toplanıyor.E-Devlet portalı, devlet hizmetlerini vatandaşın ayağına getirecek.

HİZMETLER KADEME KADEME DEVREYE GİRECEK

Vatandaşlar, E-beyannameden pasaport, sürücü belgesine, ÖSS başvurusundan adli sicil kaydı belgesi almaya kadar pek çok işlemini bilgisayarının başından, kurumlara gitmeye gerek kalmadan halledebilecek. Bunun yanı sıra iş dünyası kamu ile işlemlerini yine e-devlet portalı üzerinden yürütebilecek. Devlet de vatandaşına eportal üzerinden ulaşabilecek.

1.20081218135940..jpg

2.20081218135951..jpg

changeTarget(document.getElementById("news_content"))

edit: haberin devamı :)

kaynak: www.internethaber.com
Link to comment
Share on other sites

Bu proje ile birlikte artık devletle olan işlerini 7/24 kesintisiz biçimde sürdürebilecek olan halkımız bundan böyle haftasonu, mesai saatleri, 'bugün git yarın gel' gibi engellerle karşılaşmayacaklar.

Sitenin açılışıyla beraber, devlet hizmetlerine tek bir kapıdan girilmesi ve gerekli işlemlerin halledilmesi mümkünatı doğacak. Konuyla ilgili olarak, pilot uygulamanın, teknik altyapının ve donanımının tamamen kurulduğunu, kimlik doğrulama ve temel güvenlik testlerinin de yapıldığını dile getiren TÜRKSAT Genel Müdürü Dalbay, ilk etapta 21 kamu kurumu hizmetinin elektronik ortamda sunulacağını, hizmet almak isteyenlerin 3 farklı şifreyle hizmet alabileceğini ve www.turkiye.gov.tr adresinde yer alan 'devlet' 'iş' ve 'vatandaş' bölümlerinden herkesin bilgi edinebileceğini belirtti.Bu hizmetlerden yararlanmak için öncelikli gereken şeyse, talepte bulunacakların e-devlet kapısı şifresine, elektronik imzaya veya mobil elektronik imzaya sahibi olmaları.

Kullanıcıların ilk etapda faydalanabilecekleri servisler ise şunlar:

-Başbakanlık BİMER'e başvuru ve başvuru sorgulama

-Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünden Araç Yetki Belgesi Sorgulama

-Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün uçuş mürettebatı lisans başvuru sorgulama

-TCDD'nin e-bilet uygulaması

-Türkiye İş Kurumunda iş sorgusu ve başvurusu

-İçişleri Bakanlığında evrak durum takibi

-İş-Kur'da işsizlik ödeneği ödeme başvurusu ve meslek kursları sorgulama

-Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, kimlik paylaşım sistemi ve adres bilgi sistemi

-Sosyal Sigortalar Kurumundan sigortalı hizmet dökümü

-Maliye Bakanlığından devlet memurları e-bordro sorgulama

-Milli Eğitim Bakanlığının diğer kurumlar için hazırladığı sınavlarda yer ve sonuç sorgulama

-PTT'de kayıtlı gönderi takibi ve PTT şube sorgulama

-Denizcilik Müsteşarlığının amatör denizci belgesi, kısa mesafe telsiz operatörlüğü başvurusu yeterlilik belgesi işlemleri

Tabii böyle bir haberi sizlerle paylaşmak ne kadar güzel olsa da; netice de uygulamaya geçmesinden ziyade bu bağlamda asıl önemli olan şey bu hizmetten çoğunluğun yararlanabilecek duruma gelmesi olacak. Halihazırda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın konuyla ilgili verdiği istatistiki bilgilere göre, Türkiye'deki bilgisayar kullanım oranı yüzde 35 seviyesinde. Bunun yanında ilk ve orta dereceli okulların yüzde 95'inden çoğunda ise genişbant erişimi ve teknoloji sınıfları bulunmakta.

Umalım ki bize çok büyük faydası dokunacak olan bu sitenin kullanıma açılması için gösterilen öncelikli çabaların aynısı, kullanıma açılmasının ertesinde de aynı hızla devam etsin ve kısa süre içinde e-devlet'in kapıları 'tamamen' açılsın.

www.pclabs.com

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...