Jump to content

Elektriğini Evde Üret, Fazlasını Devlete Sat


candemiruzun

Recommended Posts

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, evlerde güneş enerjisinden elektrik üretilmesine izin verileceğini söyledi. Evlerde 500 kilovata kadar izin alamadan üretim yapılabileceğini belirten Güler, üretilen enerjinin fazlasını da devletin satın alacağını söyledi.

Güler, Mevlana Müzesi'ni ziyaretinin ardından, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin inşası devam eden İstiklal Harbi Şehitliğini gezdi.

Güler daha sonra, Konya Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü'nde enerjinin verimli kullanımıyla ilgili sanayicilere yönelik düzenlenen toplantıya katıldı.

Türkiye'de kısa adı EN-VER olan Enerji Verimliliği Projesi başlattıklarını anlatan Güler, enver kelimesinin anlamının ise aydınlanma ve ışık olduğunu dile getirdi.

Bu projede enerji maliyetlerinin nasıl düşürüleceğiyle ilgili çalışma yapıldığını ifade eden Güler, "Gelişmiş ülkelere göre enerjiyi pahalıya üretiyoruz. Bin dolarlık Gayri Safi Milli Hasılayı üretmek için biz 400 litre, gelişmiş ülkeler 200 litre, Japonya 100 litre akaryakıt kullanmaktadır. Yani biz enerjiyi verimsiz kullanıyoruz" dedi.

En çok enerji sarfiyatının aydınlatmada, motorlarda, yalıtımda ve beyaz eşyaların kullanımında olduğunu anlatan Güler, "Şu anda 100 vatlık verimsiz ampulle aydınlatma yapacağınıza aynı ışığı veren 20 vatlık ampulle üretirseniz, yüzde 80 enerji tasarrufu yapmış oluyorsunuz. Yani bir lambayı tasarruflu olanla değiştirdiğinizde iki ağaç dikmiş oluyorsunuz" diye konuştu.

Tasarrufta ikinci önemli kaynağın ise elektrik motorları olduğunu belirten Güler, "Türkiye'de sanayi kesiminin tükettiği elektriğin yüzde 70'i motorlarda kullanılıyor. Maalesef sanayilerimizdeki elektrik motorlarının yüzde 68'i verimsiz. Bu motorların yüksek verimli motorla değiştirilmesi durumunda büyük miktarda enerji tasarrufu sağlanacaktır. Ayrıca 'ucuz' diye aldığınız buzdolabı, klima gibi cihazlar çok daha fazla enerji harcıyor. Bu elektrikli cihazların yüzde 30'unu A sınıfı elektrik tüketen cihazlarla değiştirirsek yılda iki Keban Barajı tasarruf sağlamış oluyoruz" dedi.

Enerji tasarrufunda yalıtımın da öneminin çok büyük olduğuna değinen Güler, iyi yalıtımın yılda 7 milyar dolar yıllık kazanç sağlayacağını vurguladı.

Türkiye'de bir yılda üretilen elektriğin iki katı kadar güneş enerjisi potansiyeli olduğuna işaret eden Güler, "Türkiye'de güneş enerjisi yatırımı yapılabilmesi için her türlü araştırmayı yaptık, güneş haritalarını hazırladık. Konya da, güneş enerjisi üretimi konusunda en uygun bölgeler arasında yer alıyor. Konya'da toplam bin 880 megavat güneş enerjisi potansiyeli bulunmaktadır. Bunun yüzde 10'unu bile değerlendirebilsek büyük çaplı enerji üretimi gerçekleştirmiş oluruz" diye konuştu.

"Sanayicilerimizi rüzgar tribünleri gibi güneş tarlaları kurmaya çağırıyoruz. Enerji nakil hatları projelerimiz bile hazır. Size sadece bu tesisleri kurarak elektrik üretmek kalıyor" diyen Güler, "Ayrıca, 500 kilovata kadar ruhsatsız olarak herkes elektrik üretebilir. Devlet ayrıca sizden, kullandığınız elektriğin fazlasını 10 yıl boyunca satın almayı garanti ediyor" dedi.

Güler, Antalya'da binaların çatısının yüzde 80'ine güneş pilleri konulduğu zaman 10 tane Kayseri'nin ihtiyacını üretecek kadar elektriğin elde edilebileceğini vurguladı.

Toplantıya katılan Konyalı sanayicilere, yanında getirdiği, sudan elektrik üretmekte kullanılan mini tribünleri ve güneş pillerini gösteren Güler, sanayicilere, gelecekte kullanımı çok yaygınlaşacak olan güneş pilleri ve verimli ampul üretmeleri tavsiyesinde bulundu.

Konya Valisi Osman Aydın, gerek ülkemizde gerekse dünyada fosil yakıtların rezervlerinin giderek azalması nedeniyle yenilenebilir enerjiler konusunda arayışların başladığını söyledi.

Yenilenebilir enerji kaynakları kadar enerji tasarrufunun da büyük önem taşıdığını anlatan Aydın, Türkiye'nin enerjiyi boşa harcayacak, parayı savuracak kadar zengin olmadığını, her alanda daha fazla enerji tasarrufu gerektiğini sözlerine ekledi.

alıntı:www.veteknoloji.com

Link to comment
Share on other sites

O sistem çok pahalı. Haberlerde gördüm 15000-20000 ytl arasıymış.

Enerji Bakanı "Şu anda 100 vatlık verimsiz ampulle aydınlatma yapacağınıza aynı ışığı veren 20 vatlık ampulle üretirseniz, yüzde 80 enerji tasarrufu yapmış oluyorsunuz. Yani bir lambayı tasarruflu olanla değiştirdiğinizde iki ağaç dikmiş oluyorsunuz" diyecek kadar çevreci görünüyor.

Ama diğer yandan kendi evimizde elektrik üretebilmemiz için gereken sistem 15000-20000 YTL'den satılıyor. Eğri oturup doğru konuşalım bu sistemi halk dediğiniz kimler alabilecek güçte?

Belki bir şirket, fabrikasının çatısına kurar bu sistemi. O da krizden etkilenip kapatmazsa. Fakat internet kafeci Mehmet, dönerci Ahmet usta, uzun yol şoförü Hayati 60 sene geçse alamaz bu sistemi evine.

Neye sinir oluyorum biliyor musunuz?

(Bakın biz neler de yapıyoruz) havalarına girip, milletin önüne alay edercesine 15-20 milyar liralık sistemi getiriyorlar işte buna sinir oluyorum.

Link to comment
Share on other sites

Belki bir şirket, fabrikasının çatısına kurar bu sistemi. O da krizden etkilenip kapatmazsa. Fakat internet kafeci Mehmet, dönerci Ahmet usta, uzun yol şoförü Hayati 60 sene geçse alamaz bu sistemi evine.

zaten şimdi kalkıpta asgari ücretle geçinen bir kişinin evine bu sistemi kurması beklenemez.seninde dediğin gibi fabrikatör ve dengi kişiler ancak altından kalkabilir.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...