Jump to content

Biyonik Beyin Gerçek Oluyor


candemiruzun

Recommended Posts

20081121021226_beyin.jpg

Biyonik beyin gerçek oluyor, düşünceyle protezler hareket ettirilebilecek.

Mühendislerin geliştirdiği biyonik beyin implantı sayesinde kolunu veya bacağını kaybeden insanlar, düşünce gücüyle protezlerini harekete geçirebilecekler.[/b]

Cardiff Üniversitesi'nde MicroBridge Services şirketinde çalışan mühendisler, kolunu veya bacağını kaybeden insanların beyin dalgalarını kullanarak yapay organlarını hareket ettirmelerine yardımcı olacak beyin implant çipi geliştirdiler. İnsan saçından biraz daha kalın olan ve 100 adet sensör içeren algılayıcı çip, beynin hareketten sorumlu bölümüne tutturulmak için tasarlandı. Elektriği ileten oldukça güçlü bir metal olan tunsten karpitten yapılan çipler, sorunlu organların cevap vermelerini sağlamak için doğrudan sinir impulslarına naklediliyor.

Bilim adamları, bu teknolojinin insanların protezlerini nasıl kullanacaklarını öğrenmelerine ve kaybettikleri hareketliliklerini geri kazanmalarına yardımcı olacağına inanıyor. MicroBridge Services şirketinden Dr. Robert Hoyle, implantın beyinden aldığı elektrik sinyallerinin gücünü artırarak ve bunları hareketlilik sağlaması için protezlere göndererek çalıştığını söylüyor. İmplant eklendikten sonra hastanın doğru zihinsel aktiviteyi düşünmesi gerektiğini belirten Hoyle, hastanın bu şekilde protezi harekete geçirebileceğini açıkladı. Deneme çalışmalarının haftalarca sürebileceğini vurgulayan Hoyle, katılımcılar üzerindeki testlerin şimdiden umut verici sonuçlar verdiğini söyledi.

Gelecekte, bu teknolojinin kazalarda felç olmuş kişilere de yardım edebileceği kaydediliyor. Omurgaya yerleştirilebilecek implantın hasarla arasında kuracağı köprü ile omurganın nasıl hareket etmesi gerektiğini yeniden öğrenebileceği belirtiliyor.

KAYNAK:www.veteknoloji.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...