Jump to content

Cd/dvd-rwnin Firmware'sini Nasıl Güncellersiniz?


xcientist

Recommended Posts

CD/DVD-RWnin Firmware'sini nasıl güncellersiniz?

Cevabi işe Tam Burda

Artık kullanıcıların bir çoğu BIOS ve Firmware kavramlarından haberdar. Kullanıcılar son zamanlarda sık sık "CD Yazıcının Firmware'ini güncelle" tavsiyesi almaya başladı. Firmware'i bir tür BIOS olarak nitelendirmek mümkün.

Son zamanlarda CD-RW'ların fiyatlarının alınacak seviyede olması artık tüm kullanıcıların bu cihazları sistemlerine rahatlıkla eklemesine yaradı. CD-RW'ların fiyatları düşerken bir yandan da hızları durmadan artıyordu. Ancak hızı sadece CD-RW'ımız belirlemiyordu. Kullandığımız boş medyaların da büyük bir etkisi vardı. Ancak piyasadaki bir çok boş medya CD-RW'ların hızlarına yetişemiyordu. Kaldı ki üzerinde yazan hızlara bile yetişmek mümkün olmuyordu. Tabii, bunun arkasında CD-RW'lardaki CD'nin kalitesine göre yazma hızını belirleyen teknoji de yatıyordu. Daha sonradan firmalar donanımlarının firmware'lerini düzenleyerek bu boş medyalara da yüksek hızda yazma imkanı sağladılar. Firmware güncellemeleri sadece uyumluluk amacıyla yapılan bir işlem olarak da kalmıyordu. Birtakım modifiye işleminden geçmiş firmware'leri kullanarak CD-RW'ın hızını daha üst bir seviye çıkarılması kulaktan kulağa dolaşıyordu. Ancak bu işlemi yaparken mutlu sona kavuşanlar kadar CD-RW'ına elvada diyen ya da stabil şekilde yazma işlemini gerçekleştiremeyen kişilerde vardı.

Forum'lara ve haber sunucularına baktığımda en çok firmware güncelleme talebi LG CD-RW sahip kişilerden geliyordu. Bunun temel sebebi, LG'nin 48X CD-RW sürücüsünü alıp 32X'in üzerine çıkamayanların çoğunlukta olması. LG'nin bu sorunu firmware güncellemesi ile halledilebiliyor. Hali hazırda ben de LG CD-RW kullandığım için, basit bir işlem de olsa, daha önce firmware güncellemesi yapmayan kişiler için faydalı olacak bu ufak ipucunu paylaşmak istedim.

Adım adım işlemimizi yapalım.

1) Öncelikle LG CD-RW'ınızın modeline uygun en son firmware'i

buradan

http://www.cdrinfo.com/Sections/Firmware/Home.aspx[/CODE]

bakarak indirin. Bir diskete ya da dos ortamında çalışacağımız için FAT32 diske veya bölüme ( "C:LG" gibi olsun; kısa ve öz ) kaydedin.

Sonra [color=#FF0000]Nero infotool[/color] ile CD/DVD-RW'ınızın Firmware versionyonuna Bakip Kaç X de Yaziyor filan aklimizda tutalimki Farki anlayabilelim

infoms6.jpg

[color=#FF0000]2)[/color] Bilgisayarınızı sistem disketi ile Dos ortamında açın. Daha sonra indirdiğiniz firmware'inizin içinde bulunan firmware güncelleme programını çalıştırın.(Ben 8400B için indirdiğim firmware içindeki çalıştırabilir dosyayı "C:LG>JE4.exe" yazarak çalıştırdım.) Diğer bir taraftan da güncelleyeceğiniz firmware dosyasını not alın yada klasörün içindeyken hepimizin bildiği "dir" komutu ile sonradan da bakabilirsiniz.

lg1yy0.jpg

[color=#FF0000]3)[/color] Yukarıda görüldüğü gibi 2 türlü kullanım şekli var.

-Birincisinde bilgisayarınıza bağlı olduğu portu kendisi buluyor ve güncelliyor.

-İkincisi de CD-RW'ın bağlı olduğu portu kendiniz belirleyip güncelliyorsunuz (Bu şeçenek 2 ya da daha fazla CD-RW'ı olanlar için)

[color=#FF0000]4)[/color] Ekranda görünen komut satırına önce firmware güncelleme programını daha sonrada bir boşluk bırakarak yeni firmware'ı yazıyorsunuz. Enter'a bastıktan sonra CD-RW'ı hangi porta bağlı olduğunu bulup güncelleme işlemini yapıyor.(Örn benim kendi CDRW güncellerken yazdığım komut şu şekildeydi, "C:LG>JE4 Je4lg831.hex" ) İşlem başarı ile bittikten sonra bilgisayarınız tekrar başlatıp sistemizi açabilirsiniz.

lg3za3.jpg

[size=5][color=#FF0000]Önemli Uyarı : Bu işlem risklidir Dikkatli Olunuz.[/color][/size]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...