Jump to content

Cnn Muhabirini Meğer Bir Türk ışınlamış


excellence

Recommended Posts

20081112071441_isinlama.jpg

ABD seçimlerinde stüdyoya ışınlanan muhabir bir Türk bilim adamının marifetiymiş.

İnternational kanalında, ABD'deki seçim sonuçlarını aktaran muhabir, stüdyo içine Kuzey Kıbrıslı bir Türk profesörün üzerinde çalıştığı ışınlanma teknolojisi sayesinde gelebilmiş.

İngiltere'nin Guildford kentinde bulunan Surry Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi ve Bilgisayar Bilimleri Uzmanı olarak çalışan Prof. Dr. Ahmet Kondoz, halk arasında 'Işınlanma' olarak bilinen "Imersime Communications" (Sanal Haberleşme) teknolojisinin uzun süre önce tamamlandığını ve bugün basında anlatılan konuların kaynağında bu çalışmaların olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Avrupa Birliği Akademik Kurul Üyeliği görevini üstlenen Kondoz, görüntü ve sesin istenilen noktaya, istenilen zamanda, gerçeği ile birebir ölçü ve benzerlikte aktarımına olanak sağlayan teknolojinin önümüzdeki 10 yıl içinde devrim niteliğinde değişikliklere neden olacağını ileri sürdü.

IŞINLAMANIN SIRRI

Uzay Yolu, Star Wars, hatta Cem Yılmaz'ın G.O.R.A. gibi bilimkurgu filmlerinin vazgeçilmezi olan görüntülü iletişim, farklı yerlerdeki kişilerin birbirlerini üç boyutlu olarak görmeleri üzerine kurulu. Görüntüsü aktarılacak nesne ya da objenin ya da insanın etrafına 3 boyutlu görüntü sağlayabilecek aralıklarla yüksek çözünürlüğe sahip kameralar yerleştiriliyor. Transferin yapılacağı noktada bulunan alıcılar ve nano tozlar ise bu üç boyutlu görüntünün istenilen noktaya taşınmasını sağlıyor.

YILDIZLAR EVİNİZE BİLE GELECEK

Bu alanda önemli çalışmalar yapan Lefke Avrupa Üniversitetesi'nden Prof. Akın Cellatoğlu, “Bu teknoloji hayatımızı değiştirecek. Mesela film yıldızları ekrandan eve girecek. Hatta doktorunuz ayağınıza kadar gelecek” dedi. Ahmet Kondoz, Türkiye'nin bilimsel çalışmalara gerekli alt yapıyı ve maddi desteği sağlamadığını söyledi.

veteknoloji

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...