Jump to content

Dünyada En çok Konuşulan 10 Dil


kazaam

Recommended Posts

7469c05460.jpg

Mandarin 1 milyar 51 milyon (Çin, Malezya, Tayvan)

Çin'de yaşayan Hanlıların konuştuğu dillerin tümüne verilen addır. Çin-Tibet dil ailesine dahil iki koldan birini oluşturmaktadır. Bunlar Sinitik diller olarak da adlandırılır

c2a7c9179c.jpg

İngilizce 510 milyon

Batı Cermen dillerine ait, İngiltere kökenli bir dildir. Amerika Birleşik Devletleri, Anglofon Karayipler, Avustralya, Birleşik Krallık, İrlanda Cumhuriyeti, Kanada ve Yeni Zelanda'da yaşayanların çoğunun anadilidir

93dcffdb47.jpg

Hintçe 490 milyon (Kuzey ve Orta Hindistan)

Genellikle Hindistan'ın kuzey, merkez ve batısında konuşulan bu dil, Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dildir. İngilizce'nin ve 22 diğer yerel dilin yanısıra, Hindistan'ın ana dilidir. Pakistan'ın resmi dili Urducaya çok benzemektedir.

b2b30d4ed2.jpg

İspanyolca 425 milyon (Latin Amerika, İspanya)

Amerika Birleşik Devletleri'nin anayasası bir resmi dil tanımlamamakla birlikte, ülkenin genelinde konuşulan İngilizce'den sonra en çok konuşulan ikinci dil İspanyolca'dır. Ülke içinde anadili İspanyolca olan 42 milyon kişi vardır. Özellikle güney bölgelerinde sadece İspanyolca konuşarak yaşanabilir.

b3374221ee.jpg

Arapça 255 milyon (Orta doğu, Arabistan, Kuzey Afrika)

Aslen Arap yarımadasına özgün bir dil olmakla beraber 7. yüzyıldan itibaren Arap istilası ile çok geniş bir coğrafyaya yayılmış, İslâm dininin kültürel baskınlığı ile birlikte zaman içinde Irak, Suriye, Önasya, Mısır ve Kuzey Afrika’nın yerel dillerini asimile etmiş ve bu bölgelerin de dili haline gelmiştir.

2918a2eb86.jpg

Rusça 254 milyon (Rusya, Orta Asya):

Slav Dilleri'nden, Avrasya'da yaygın olarak konuşulan bir dil.Rusça, Beyaz Rusça ve Ukraynaca ile birlikte Hint-Avrupa dil ailesi'nin Slav Dilleri grubunun Doğu Slav Dilleri alt grubuna girer. 20. yüzyılda politik açıdan önemli bir dil olan Rusça, Birleşmiş Milletler'in resmi dillerinden biridir

b6dc583f39.jpg

Portekizce 218 milyon (Brezilya, Portekiz)

Latin Amerika'da 186 milyon (nüfusun %51 i) konuşan kişi sayısı ile en yaygın dildir. Hint-Avrupa dil ailesinin İtalo-Keltik altgrubunun Roman Dilleri koluna bağldır. İspanyolcaya çok yakındır

5eaf2d2e84.jpg

Bengal dili 215 milyon

Bangladeş, Doğu Hindistan bölgelerinde konuşulur.

c4f9ebc14c.jpg

Malay dili 175 milyon (Endonezya, Malezya)

Malezya, Brunei ve Singapur'un resmî dilidir. Tayland, Filipinler ,Endonezya gibi ülkelerde yaşayan Malezyalılar tarafından da konuşulmaktadır. Doğu Timor'da geçerli bir dildir.

fae2b7d2a7.jpg

Fransızca 130 milyon (Fransa, Kanada, Batı Afrika, Orta Afrika)

Hint-Avrupa dillerinden, Fransa ve Fransız uygarlığını benimsemiş ve Fransız sömürgesi ülkelerde kullanılan dildir.

sovo5vww7cl1tg7yk8.gif

Yeryüzünde 6 bin 912 dil var!

Türkler, dillerini adım attıkları her bölgeye taşımış. Dünya nüfusunun yüzde 3'ü dilimizi konuşuyor. Türkçe dünya dilleri arasında 5. sırada yer alıyor diyoruz.

Yani dünyada 220 milyon kişinin Türkçe konuşuyor. Bu da dünya nüfusunun ortalama yüzde 3’üne denk geliyor. Türkçe toplam 6 gruba ayrılıyor ve bu 6 grup içinde 39 dil bulunuyor. Türkiye Türkçesi 12 milyon kilometrekarelik bir alanda çeşitli kollarıyla, lehçeleriyle, şiveleriyle kullanılmakta olan Türk Dili ailesinin en büyük kolu olduğunu belirtiyor.

Türkçe sadece Türkiye sınırları içinde kullanılmıyor. Örneğin Rusya’da Tofa Türkçe’sini sadece 30 kişi konuşuyor. Ve dillerini korumaya çalışıyorlar.

Oysa bizde son yıllarda bir yozlaşma var. Örneğin iş yeri adlarının yabancı yazımı konusunda belediyeler çalışıyor.

Eskiden Türkçe Fransızca’nın etkisindeydi. Şimdi İngilizce.

Dilimizi korumaya çalışmıyoruz. Aksine elimizden akıp gidiyor.

TÜRKÇE’YE SAHİP ÇIKALIM

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...