Jump to content

Ampulü Patlatan Türk Buluşu!..


teaslee

Recommended Posts

thumb_555032968.jpg

Türk araştırmacılar, Edison`un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji ürünü ışık kaynağı üretti. Bu müthiş buluş Bilkentli araştırmacıların imzasını taşıyor. ”Ayarlanabilir beyaz ışık” teknolojisi ile Edison’ın icat ettiği Ampuller tarih olacak. Edison’ın keşfi olan ampuller ısıyı ışığa dönüştürüyordu. Türk imzası taşıyan buluş ise üretilen nanokristalli ledler ile elektrik enerjisini direkt ışığa çeviriyor. LED (Light Emitting Diode, Işık yayan Diyot) tabanlı ışık kaynaklarının ömrü 23 yıl sürecek. Türklerin müthiş buluşu otomobillerin aydınlatma sistemini de kökten değiştirecek.

Üstelik bu yeni ışık kaynağı yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni buluş, enerji tasarrufu ile küresel ısınma sorununa da çözüm yolunda katkı sağlayacak. Bu müthiş çalışma, dünyanın en prestijli dergileri arasında bulunan ``NANOTECHNOLOGY`` dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında da kapak konusu oldu.

Müthiş buluş, Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Özel ve Emre Sarı`nın imzasını taşıyor.

Demir, başkanlığını yaptığı araştırma grubunun, nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile başardıklarını kaydetti.

LED`lerin günümüzde ampulsüz trafik ışıkları, kamera, mikroskop ışık kaynakları gibi kullanım alanları olduğunu ifade eden Demir, “LED`ler, evlerimizde kullandığımız ampuller ve florasan lambalarının yerine geçecek. Keşif, geleceğin iç mekan ve otomotiv aydınlatma fonksiyonlarını tamamen değiştirecek nitelikler taşıyor” dedi.

BİR ÖMÜRDE 4 AMPUL

Yeni teknoloji ürünü ışık kaynaklarının çok uzun yıllar dayanabildiğini ve elektrik enerjisini bire on oranında az kullandığını belirten Demir, ”Ampullerin dayanaksızlığını evimizde ne sıklıkta ampul değiştirdiğimizi düşünerek kolayca anlayabiliriz. Bir LED`i günde 12 saatten 23 yıl süreyle kullanabilmemiz mümkündür, bu da ortalama yaşamda sadece 4 defa ışık kaynağını yenilemek anlamına geliyor” dedi.

LED`lerle tüm dünya elektrik harcamasının yüzde 50 miktarında azaltması öngörülüyor. Dünyada üretilen tüm elektriğin yüzde 20`si aydınlatmada kullanılıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı nanokristal katkılı beyaz ışık kaynakları hem bilim dünyasında hem de endüstride büyük ilgi çekti. Bu müthiş buluşun tasarımı, modellemesi, fabrikasyonu, deneysel karakterizasyonu ve kuramsal analizi de dahil olmak üzere tüm basamaklarının Bilkent Üniversitesi`nde gerçekleştirildi. Şimdi geriye sadece üretmek kaldı.

kaynak: egitimofis.com

Link to comment
Share on other sites

`NANOTECHNOLOGY` dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında da kapak konusu oldu.

Bombaya bak, bir buçuk yıl geçmiş biz daha yeni duyuyoruz. Ne olmuştur acaba, üretebilmişler midir? Hiç sanmam. Güzel ülkemde bu kadar çarpık görüşler mevcutken elbet önü kesilir projelerin. Nitekimde çoğu kişi bundan şikayetçi.

Ama biz yılmayacağız, çalışacağız. Dünyanın devi olmak zor iş.

Link to comment
Share on other sites

eski haber bunlar ama güncel kalmasıiidir :D akademik dünyada daha bircok gelisme var amabunlardan haberiyok bir cok kisinin

dünyanın en küçük bayrağininbir turk bayragı oldugunu bilen var mı

yapan salih okur (izmir yüksek teknoloji enstitüsü)...

Link to comment
Share on other sites

`NANOTECHNOLOGY` dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında da kapak konusu oldu.

Bombaya bak, bir buçuk yıl geçmiş biz daha yeni duyuyoruz. Ne olmuştur acaba, üretebilmişler midir? Hiç sanmam. Güzel ülkemde bu kadar çarpık görüşler mevcutken elbet önü kesilir projelerin. Nitekimde çoğu kişi bundan şikayetçi.

Ama biz yılmayacağız, çalışacağız. Dünyanın devi olmak zor iş.

Arkadaşım lafi ağzımdan aldın.Biz uzaya çıksak türk halkının haberi olmaz :D

Link to comment
Share on other sites

arkadaşlar bizzat içinde olan biri olarak söylüyorum

bu tip deneylerde

yani önemli buluşlar bulunduğunda

hatta ve hatta

araştırma için izin istendiğinde

TUBİTAK izin vermiyor!

herşeyi kendi yapmak istiyor.

türkiyede bilim çevresinin desteklediği ileri sürülen bir çok projesini bir çok bilim insanı desteklemiyor

yanlız bunlar tübitak ve devlet tarafından susturuluyor yada durduruluyor.

bu yüzden biz asla bir şey bulamayız.

cern deneyini kendimiz yapacağımıza gider hammallık yaparız.

orta ve doğu anadoluda bir çok uygun alan varken bir çok işsiz insan varken.

üretim tesislerini deniz kenarlarında doğa harikalarını yıkarak yaparız.

örneğin mersin akkum nükleer satrali ihalesi

enerji bakanının ölmeden önce görülmesi gereken bir doğa harikası dediği bir yere neden nükleer satral kurmak istediğinide sormak lazım.

rüzgar, su, termik bitti

heryere kurduk ürettik tükettik

nükleer eksik kaldı.

son çareyi kolay yol die tercih etmek sadece günü kurtarma bencilliğidir.

devlette öyle yapıyor.

sonumuz hayırlı olur inşallah

NANATEKNOLOJİ bi yana türkiyede kim ne üzerine çalışıyor bilen yokki

üniversiteler kuru maaş mı dağıtıyor bişilermi araştırıyor bilinmiyor...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...