Jump to content

Ekmek Israfının Mali Boyutu 1.5 Milyon Ytl


BeyazEylem

Recommended Posts

Ekmek israfının mali boyutu 1.5 milyon YTL

ANKARA (İHA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de günde 6 milyon 150 bin ekmeğin israf edildiğini belirterek, "Bunun mali boyutu 1.5 milyon YTL'dir, yerel yönetimler ekmek üretiminde serbest piyasayı etkileyecek uygulamalardan kaçınmalı" dedi.

Dünyanın en büyük buğday üreticisi ülkelerinden birisi konumunda olan Türkiye'nin, aynı zamanda en fazla ekmek tüketen ülkelerden de birisi olduğunu belirten Palandöken, "Son yıllarda bütün dünyayı etkileyen kuraklık, ülkemizi de etkileyerek buğday üretimini azaltmıştır. En büyük 10 üreticiden biri olmamıza rağmen buğday ithal etmek zorunda kalıyoruz. Türkiye'deki ekmek tüketimi gibi ekmek israfı da oldukça yüksek boyutlarda olduğundan tasarruf etmemiz şart" dedi.

Türkiye'de günlük ekmek üretiminin 123 milyon adet olduğunu ve bunun yaklaşık 6 milyon 150 bin adedinin yani yüzde 5'inin israf edildiğini kaydeden Palandöken, 123 milyon adet ekmeğin, standart 200 gram ekmek olarak düşünüldüğünde yaklaşık 24 bin 600 ton ekmek anlamına geldiğini ve dolayısıyla israfın da yaklaşık bin 200 tona ulaştığını belirtti. Bu rakamlardan kişi başına günlük 333 gram ekmek tüketildiğinin anlaşıldığını ifade eden Bendevi Palandöken, "İsrafın önlenmesi ülke ekonomisi bakımından son derece önemlidir. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yapılan çalışma sonuçlarına göre günlük üretilen ekmeğin 2 milyon 340 bin adedi, yani yüzde 2'lik bölümü daha satılmadan fırınlarda israf ediliyor. Belediyelerin ekmek satışı yapmasıyla israfı daha da artırıyor. Geri kalan kısmı da evlerde, lokantalarda, otellerde ve kurum yemekhaneleriyle öğrenci yurtlarında israf edilmektedir. Özellikle öğrenci yemekhanelerindeki israf oranı yüzde 10 gibi yüksek boyutlarda bulunuyor. Bu israfın mali boyutu yılda 700 milyon dolar fakirleşmemize neden oluyor. İçerisinde bulunduğumuz ekonomik daralma sürecinde son derece önemli olan bu israfın önlenmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Tasarruf konusunda herkese sorumluluk düştüğünü belirten Palandöken, kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesini ve alınacak önlemler konusunda herkesin elini taşın altına koymasını isteyerek, "Sorunun bilimsel olarak incelenerek, ekmek israfının önlenmesi için alınabilecek tedbirler biran önce belirlenmeli ve bu tedbirlere riayet konusunda halkımızın, esnafımızın ve büyük tüketim birimlerinin yönlendirilmesi gerekmektedir. En önemlisi yerel yönetimler ekmek üretiminde serbest piyasayı etkileyecek uygulamalardan kaçınmalı. 'Ekmeği ekmekçiye ver. Bir ekmekte fazla ver' sözü unutulmamalı" ifadelerini kullandı.

Not: Daha bugün sabah bizim yurtta adam dünyanın salatalığını domatesini çöpe attı. Yani bu kadar aptallık, bu kadar kendini bilmezlik olmamalı! Dünyanın beşte biri aç, kuru ekmek bulamıyor; biz ise neler yapıyoruz.

Link to comment
Share on other sites

israf önlenmeli.herkese insani boyutlarını dini yönden her şekilde anlatılmalı,uyarmalı yoksa bu ahmaklık önlenemicek.iktisat tanımlanırken insan ihtiyacı sınırsız dünyadaki olanaklar sınırlıdır denir.halbuki dünyanın varlığının milyon yıl olarak ölçüldüğünü düşünürseniz ne kadar sınırsız , ihtiyaçlara her zaman cevap verebilcek boyutta olduğunu görebiliriz.çünkü ilahi takdirin emri ile bunca olumsuz şeye rağmen insanların yaşadığını görebiliriz.küresel ısınma deniyor,sular kuruyor deniyor , hiçbiri aç kalcağımızı göstermez biz ibadetimizi yaptıkça,şükrettikçe... ALLAH ın emrini yerine getirmedikçe israfa devam ettikçe bu insanoğluna herşey müstehaktır...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...