Jump to content

Çığır Açan 10 İşletim Sistemi


excellence

Recommended Posts

GM-NAA IO

2r2qj4w.jpg

Dünyanın ilk işletim sistemi, bugün kullandığımız modern işletim sistemlerine nazaran çok daha farklı yerlerde kullanılıyordu. Kuzey Amerika'daki General Motors'da bulunan IBM 704'ün yer aldığı bu fotoğraf, 1955 yılında objektife yansıdı. GM-NAA I/O ismiyle bilinen bu dünyanın ilk işletim sistemi, büyük merkezi işlem birimleri için tasarlanmıştı ve dolayısıyla spesifik olarak kullanılabiliyordu.

Unix

m9pmvk.jpg

1969 yılında ilk kez ortaya çıktı. AT&T Bell Laboratuvarları, o yıllarda neredeyse her bilgisayarda çalışabilecek yeni bir işletim sistemiyle ortaya çıktı. Ücretsiz ve her sisteme kolayca uyarlanmasıyla bilinen Unix, yüksek seviye C bilgisayar dilinde hazırlanmıştı.

DOS

v7efl0.jpg

Disk Operating System açılımından oluşan DOS, 80'li yıllara siyah ekranıyla damgasını vurmuştu. Öne çıkan bir grafik arabirimi bulunmayan DOS'un basitliği ise akıllarda kalan en büyük özelliğiydi. Birden fazla işlemin yapılamadığı DOS'larda ufak bazı komutların girilmesi bile kullanıcılara kendilerini bir hacker gibi hissetmelerine neden oluyordu. DOS'un bugüne kadar birçok sürümü yayınlandı ancak pazara egemen olan versiyonu MS-DOS oldu.

Mac OS

2u7snzk.jpg

Apple firması tarafından pazara sunulan Macintosh, yani kısaca Mac OS, bugüne kadar 10 sürüme kadar ulaştı. Çıktığı günlerde sunduğu renkli arabimiyle adından sıkça söz ettiren Mac OS'un günümüzde kullanılan en son sürümü ise ismindeki Roma rakamından anlaşılacağı üzere 10. sürüm olan Mac OS X.

Atari TOS

ivwu3c.jpg

Atari ST 520 birçok kişinin ilk bilgisayarı olma özelliğini taşıyor. Bu sistemlerde çalışan ve 85'li yıllarda ortaya çıkan Atari TOS, yoğun yeşil arkaplanıyla öne çıkıyordu.

Windows 3

5kozdi.jpg

Microsoft'un 1990 yılında ortaya koyduğu Windows 3.0, şirketin Apple Macintosh'a karşı başarısını gösterdiği ilk işletim sistemi olma özelliğini taşıyordu. Windows 2.1'in varisi olan Windows 3.0, özellikle kullanıcı arabiriminde iyileştirmelere giderek ve hafıza yönetimi kapasitesini daha iyi kullanarak o yıllarda büyük ses getirmişti.

Windows 95

2cqcjew.jpg

Tüketici odaklı ilk işletim sistemi Microsoft'un Windows 95 işletim sistemiydi. Sunduğu arabiriminin yanında kullanıcılar için bilgisayar kullanımını son derece basit bir hale getiren Windows 95, yine de DOS altında boot edilebiliyordu.

Ubuntu Linux

25tkw1x.jpg

Ubuntu, ücretsiz açık kaynak kodlu ve aynı zamanda karmaşık yapısıyla bilinen Linux'un vücut bulmuş en popüler sürümüdür. Güney Afrikalı bir girişimci olan Matthew Shuttleworth'ün sponsor olduğu Ubuntu, bir şirket içinde değil, bunun aksine dünyanın çeşitli yerlerindeki programcılar sayesinde geliştirildi. 2004 yılında ortaya çıkan Ubuntu, yeni bir işletim sistemi olmasına rağmen kısa sürede büyük bir yükseliş trendi yakalayarak yüzbinlerce kullanıcıya ulaştı.

Symbian 60

15zf2i9.jpg

Symbian 60 (S60), günümüzde kullanılan en popüler akıllı telefon işletim sistemi olma özelliğini taşıyor. Açık kaynak kodlu olmasıyla kullanıcılara birçok opsiyon sunan ve kolayca kişiselleştirilebilen S60, bugün için dünya genelinde birçok kullanıcısı bulunuyor.

iPhone OS

2cy3y1h.jpg

Sevin veya nefret edin; iPhone'un başarılı olduğunu kabul etmeniz gerekiyor. Farklı kullanıcı arabirimiyle bir işletim sisteminden beklenebilecek birçok opsiyonu içerisinde barındıran iPhone OS, geçtiğimiz günlerde operatörler aracılığıyla ülkemizde de kullanıma sunulmuş bulunuyor.

CHIP

Link to comment
Share on other sites

  • 7 ay sonra...

İkincisi bilidiğim kadarıyla symbian kodları hala kapalı.Bu yıl içinde açılması planlanıyordu ama nokia yeni bir kararla linux tabanlı sistem geliştirip onun kodlarını açacak sanırım

Link to comment
Share on other sites

XP Ultimate serilerini unutmayalım...:)

2007, 2008, 2009...

Abi senin sistemlerle bunları bir konuda birleştiremeyiz.Bunlar uyduruk sistemler.

Hem Ultimate serisi çığır açmadı ki resmen çağ atlattı bize (tabii xp için) :D

Link to comment
Share on other sites

Abi senin sistemlerle bunları bir konuda birleştiremeyiz.Bunlar uyduruk sistemler.

Hem Ultimate serisi çığır açmadı ki resmen çağ atlattı bize (tabii xp için) :D

Kesinlikle katılıyorum. Bu işleri kurcalamama sebep olan Ultimate 2007'yi nasıl unuturum :) . Hayranlık içinde nasıl indirdin nasıl emektar bilgisayarıma kurdum 256Mb ram ile nasıl da bilgisayarım coşmuştu.

O harika çalışman için tekrar teşşekkürler Neccoy :) . Tabi bunların yanında Ultimate 2007 CD2 ve diğer çalışmalarını görür görmez download etmiştim hala elimde isoları :) . Hala çevremdekiler senin ultimate 2007 Cd sini benden istiyorlar.

en güzeli ;

25tkw1x.jpg

Bir türlü Linux serilerine kanım ısınmadı benim yaff :( . Sanal PC de denedim birçok sürümü ama alışamadım :p

Link to comment
Share on other sites

neccoyy doğru söyle reklam için kaç para verdin sen bunlara :)

Web master kazara da olsa bend en teşekkürü aldın hadi hayırlı olsun :D

Ben Ultimate ile isim yaptım şanım arttı. Millet yaf Hamdi de bi XP var ama ne XP dedi peşimden CD sini alabilmek için az koşmadılar :(

wmismail sen hiç Ultimate Xp kullanmadın herhalde :)

Eke belli ki bizim Web Master tanışmamış o harika seri ile :p

Link to comment
Share on other sites

Evet bir ara 2008 yükledim. Pc açılışta hata verdi. Açılmadı. Dayadım tekrar tncxp yi. O ara yapan arkadaşa da pek bi hayırlı dualar etmiştim :)

Tabi o zamanlar neccooyu tanımıyordum :D

Link to comment
Share on other sites

vlk4n aklımdan bu geçiyordu yazsam mı yazmasam mı.. Vazgeçtim çıktım. Sen yazmışsın.

Gerçektende linux özellikle de ubuntuya alışmak için sanal değil reel de denemelisiniz..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...