Jump to content

Tarihimizi Yine Unuttuk! Unutuyoruz..


BeyazEylem

Recommended Posts

BİRER BİRER YOK EDİLİYORLAR !

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Mezarlığı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Bitlis'in Ahlat ilçesi Tarihi Kültürel Değerleri ve Tarihi Eserleri Koruma ve Tanıtma Derneği (AHTEK) Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, acil müdahale edilmediği takdirde Selçuklu Mezarlığı'nın tarihe karışacağını belirtti.

Pirhasanoğlu, Selçuklu Mezarlığı'nın dünyanın en büyük İslam mezarlığı olduğunu kaydederek, ''Buradaki mezar taşları 210 bin dekar alanı kaplamaktadır. Burada bulunan mezar taşları Orhun Abideleri'nin İslamlaştırılmış şeklidir. Unutmayalım ki Türk dili, tarihi, edebiyatı, sanatı ve töresi hakkında önemli bilgiler veren ilk Türk yazılı belgeleri, Orhun Abideleri dediğimiz mezar taşlarıdır'' dedi.

Bu gibi değerlerin korunması gerektiğini vurgulayan Pirhasanoğlu, şunları söyledi:

''Selçuklu Mezarlığı da korunması gereken yerlerin başında yer alır. Ancak iyi koruyamadığımız için burası yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Mezarlıkta bulunan ve Ahlat Taşı ile işlenmiş, her biri bir sanat harikası olan mezar taşları yosun ve likenlerle kaplı durumda. Taşların üzerindeki yosun ve likenler bir an önce temizlenmelidir. Çünkü bunlar taşları yavaş yavaş yok ediyor. Bazı taşlar ortadan ikiye bölünmüş durumda. Taşların dörtte biri yok olmuş, bir kısmı ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya, doğa şartları taşları tahrip ediyor. Bir an evvel çözüm üretilmez ise Selçuklu Mezarlığı tamamen yok olacak.''

islam_mezarligi_1.jpg

islam_mezarligi_2.jpg

islam_mezarligi_3.jpg

islam_mezarligi_4.jpg

Her şeyin özeti burası aslında:

''Akdamar kilisesine verilen önem Selçuklu Mezarlığı'na da verilmeli'' diyen Pirhasanoğlu, ''Burası bizim özümüz, kültürüz ve her şeyimiz konumundadır. Unutulmamalıdır ki Türkiye halkı önce Ahlatlıdır. Sonra Rizeli, Kayserili, Yozgatlı, İstanbullu, Ankaralıdır. Çünkü Anadoluya ilk ayak bastığımız topraklar buralardır ve tüm ülkenin atalarının mezarları Selçuklu Mezarlığı'ndadır. Dolayısıyla burayı korumak hepimizin görevidir'' diye konuştu.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...