Jump to content

Yapay Zeka Insana Karşı


excellence

Recommended Posts

20081006103930_zeka6108_ic.jpg

Şimdiye kadarki en gelişmiş yapay zekaya sahip olan altı bilgisayar programı insanlar gibi “düşünebildiklerini” kanıtlamak için özel bir teste girecek.

Dünyanın en büyük matematikçilerinden biri sayılan ve İkinci Dünya Savaşı’nda Alman askeri kodlarını çözmeyi başaran İngiliz Alan Turning, bundan 50 yıl önce “makineler düşünebilir mi” sorusunu cevaplamak için makinelerin zekasını ölçmek üzere bir test geliştirdi.

Turning testi olarak bilinen test, herhangi bir konuda yapay zekaya sahip bir bilgisayarla yazılı olarak yürütülen konuşmalardan oluşuyor. Konuşma sırasında bir insanınkinden ayırt edilemeyecek tepkiler verebilen yapay zekanın, düşünme yeteneğine sahip olduğu kabul ediliyor. Ancak testi şimdiye dek hiçbir program geçemedi.

Gelecek hafta da en gelişmiş yapay zekaya sahip olan altı bilgisayar programı, Turning testine girerek insanlar gibi “düşünebildiklerini” kanıtlamaya çalışacak.

Alice, Brother Jerome, Elbot, Eugene Goostman, Jabberwacky ve Ultra HAL isimli programların tasarımcıları, altın madalya ve 100 bin dolarlık ödül için yarışacak.

İngiltere’deki Reading Üniversitesi’nde yürütülecek olan testi geçen bir program olursa, bunun IBM’in Deep Blue bilgisayarının 1997’de dünya şampiyonu Kasparov’u satrançta yenmesinden de büyük bir gelişme olacağı tahmin ediliyor. Test, gönüllü “soruşturmacılar” tarafından yapılacak.

İki ekranda biri bilgisayar, biri de başka bir insanla iki ayrı konuşma yapacak olan gönüllü, hangi konuşmanın insana hangisinin bilgisayara ait olduğunu doğru olarak tespit edemezse bilgisayar testi geçmiş sayılacak.

İŞTE ÖRNEK DİYALOG

Yapay zeka programlarının en ünlüsü olan Ultra HAL, internet sitesindeki deneme versiyonunda, her gün onbinlerce insanla konuşuyor. Her konuşmayı bir sonraki konuşmada kullanabilmek veri bankasına kaydiyor. İşte HAL ile İngilizce yaptığımız bir konuşmanın örneği:

VATAN: Merbaha HAL.

HAL: Merhaba Vatan. 5 çayını

içtin mi?

VATAN: Sabah kahve içmiştim.

HAL: Öğleden sonraları

acıkıyorum. 5 çayı benim için

vazgeçilmez.

VATAN: Orada havalar nasıl?

HAL: ABD’de yağmur var. Türkiye’deki havayı şu siteden öğrenebilirsin.

VATAN: Teşekkürler HAL.

HAL: Benim için zevkti.

veteknoloji

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...