Jump to content

Türk Lirasında Farklı Yüzler


graphix

Recommended Posts

Para Reformu çerçevesinde 1 Ocak 2009'da tedavüle girecek Türk Lirası banknotlarının ön yüzünde Atatürk portreleri yer alacak.

EN DÜŞÜK BANKNOT 5 YTL

Merkez Bankası İdare Merkezinde, 1 Ocak 2009'da tedavüle çıkacak Türk Lirası banknot ve madeni paraların tanıtım toplantısı düzenlendi.

Yılmaz, 1 Ocak 2009 itibariyle 1 TL'nin sadece madeni para olarak basılacağını, En düşük değerli banknotun 5 TL,en yüksek banknotun ise 200 TL olacağını bildirdi.

YENİ İBARESİ KALKTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, para reformu çerçevesinde 1 Ocak 2005 tarihinde Türk Lirasından 6 sıfırın atıldığını anımsatarak, geçici olarak eklenen ''yeni'' ibaresinin 1 Ocak 2009 tarihi itibariyle kaldırılacağını kaydetti.

ATATÜRK GÜLÜMSÜYOR

Yılmaz, banknotlarda belirli açılarla 3 farklı Atatürk portresinin kullanıldığını ifade ederek, bu portrelerin Atatürk'ün gülümsediği fotoğraflardan yararlanarak tasarlandığını kaydetti. Durmuş Yılmaz, banknotların ön yüzlerinde, ayrıca Atatürk'ün portreleriyle bütünlük oluşturan ay yıldız motifinin yer alacağını anlattı.

FARKLI YÜZLER

ORD. PROF. DR. SAYILI: BİLİM TARİHİ ALANINDA İLK DOKTORANIN SAHİBİ

5 TL'lik banknot: Ön yüzünde Atatürk portresi, portreyi çevreleyen kırmızı ay yıldız motifi ve stilize edilmiş atom motifi bulunacak. Arka yüzünde bilim tarihçisi Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı'nın portresi yer alacak. Portre, İslam Tarihi Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi tarafından sağlandı. Arka yüzde ayrıca bilim tarihindeki bazı önemli olayları sembolize etmek üzere güneş sistemi, atomun yapısı, DNA gibi motifler de kullanıldı.

1913-1993 yılları arasında yaşayan Ord. Prof. Aydın Sayılı, Harvard Üniversitesinde ve bilindiği kadarıyla dünyada bilim tarihi alanında verilen ilk doktora derecesinin sahibi. Türklerin, İslam Dünyasının, Mısırlıların, Mezopotamyalıların ve diğer çeşitli medeniyetlerin bilime ve batı medeniyetinin oluşumuna yaptığı katkıyı ortaya koyan Sayılı, çalışmalarında ilk kaynaklara ulaşmaya, ön yargısız ve nesnel davranmaya özen gösterdi.

ORD. PROF. DR. ARF: EN BÜYÜK MATEMATİKÇİLERDEN BİRİ

10 TL'lik banknot: Ön yüzünde Atatürk portresi, portreyi çevreleyen mor ay yıldız motifi, ikili sayı sistemini ifade eden rakamlar, içinde Atatürk'ten bir kesit bulunan yedigen şekil bulunacak.

Arka yüzünde Ord. Prof. Dr. Cahit Arf'ın portresi yer alacak. Portre, Sabancı Üniversitesi Rektörü ve Matematik Derneği Başkanı Ahmet Tosun Terzioğlu tarafından sağlandı. Arka yüzde ayrıca aritmetik diziler, abaküs, sayılar, Arf değişmezinden bir kesit ve ikili sayı sistemini ifade eden rakamlar olacak.

1910-1997 yılları arasında yaşayan Arf, kendi adıyla bilinen teoremleriyle dünya çapında tanınmış Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük matematikçilerden biridir. Cebir, sayılar teorisi, esneklik teorisi, analiz, geometri ve mühendislik matematiği gibi çok çeşitli alanlarda yaptığı çalışmalarla, matematiğe temel katkılarda bulunan Arf, 20'den fazla özgün yayın üretti. Cahit Arf, Arf değişmezi, Arf kapanışı gibi literatürde kendi adıyla anılan çalışmalarıyla matematik dünyasının önde gelen bilim insanları arasında yer alıyor.

MİMAR KEMALEDDİN: ULUSAL MİMARLIK AKIMININ ÖNCÜ İSMİ

20 TL'lik banknot: Ön yüzünde Atatürk portresi, portreyi çevreleyen açık kahverengi ay yıldız motifi ve sarı, beyaz geometrik bir şekil bulunacak. Portrenin sol tarafında Gazi Üniversitesi rektörlük binasının çizgisel bir çalışması, mimarinin 3 boyutlu yapısını simgelemek üzere küp, kare ve silindir formları yer alacak.

1870-1927 yılları arasında yaşayan Mimar Kemaleddin, imza attığı eserleri ve eserlerindeki tarzıyla ulusal mimarlık akımının öncü isimlerinden. 1909-1919 yılları arasında mimarlık açısından en önemli eserlerini veren Mimar Kemaleddin, 1908'de Osmanlı Mimar ve Mühendis Cemiyeti adı altında ilk meslek odasını kurdu. Gazi Üniversitesi Rektörlük binası, Mimar Kemaleddin'in eserlerinden biri.

FATMA ALİYE HANIM: İLK TÜRK KADIN FELSEFECİ

50 TL'lik banknot: Ön yüzünde Atatürk portresi, portreyi çevreleyen ay yıldız motifi, hokka ve tüy kalem motifi bulunacak.

Arka yüzünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğünden izin alınarak kullanılan Yazar ve Felsefeci Fatma Aliye Hanım'ın portresi yer alacak. Portrenin sol tarafında Aliye Hanım'ın edebiyatçı ve felsefeci kişiliğini vurgulamak üzere hokka, tüy kalem, kağıt ve kitap motifleri kullanılarak bir kompozisyon oluşturuldu.

1862-1936 yılları arasında yaşayan Fatma Aliye Hanım, Türk edebiyatının ilk kadın yazarlarından biri ve ilk Türk kadın felsefeci. Tanzimat döneminde yaşayan yazar, eserlerinde çoğunlukla kadının toplumdaki yeri, aile içindeki ve evlilikteki konumu, kadın eğitiminin önemi gibi konuları işleyerek, kadın haklarını o dönemde savundu. Yazarlığının yanında şairlik yönü de bulunan Fatma Aliye Hanım, kız kardeşiyle birlikte bugünkü adıyla Kadınları Himaye Derneği olan Şefkati Nisvan'ı kurdu, kadınların eğitimine destek olmak, kadınların üretime katılmalarını sağlamak yönünde çaba harcadı.

ITRİ: KLASİK TÜRK MÜZİĞİNİN KURUCUSU

100 TL'lik banknot: Ön yüzünde Atatürk portresi, portreyi çevreleyen mor ay yıldız motifi ve içinde müzik notası figürü bulunan pembe renkli daire motifi bulunacak.

Arka yüzünde Itri olarak bilinen Buhurizade Mustafa Efendi'nin portresi yer alacak. Bu portre, Heykeltraş Hüseyin Anka Özkan'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bahçesindeki heykelden yararlanarak tasarlandı. Portrenin sol tarafındaki alanda müziği simgeleyen notalar, enstrümanlar ile Itri'nin Mevlevi kişiliğini vurgulamak üzere ney üfleyen Mevlevi dervişe yer verildi.

Kaynaklarda 1640-1712 yılları arasında yaşadığı belirtilen ve Itri adıyla bilinen Buhurizade Mustafa Efendi, klasik Türk müziğinin kurucusu. Bestelerinde melodi zenginliği çok kuvvetli olan sanatçı, Türk müziğinin hemen her formunda eser verdi. Günümüze notalarıyla ulaşabilen eser sayısı 42 olsa da 1000'e yakın bestesi bulunduğu biliniyor.

YUNUS EMRE: SEVELİM, SEVİLELİM

200 TL'lik banknot: Ön yüzünde Atatürk portresi, portreyi çevreleyen mavi ay yıldız motifi ve turuncu renkte sekizgen şekil bulunacak.

Arka yüzünde Yunus Emre portresi yer alacak. Portre, Ressam Elif Tekin'in çalışmasından yararlanarak tasarlandı. Portrenin solunda Yunus Emre'nin gül motifi, barışın, kardeşliğin ve tasavvufta dervişin ruhunu simgeleyen güvercin motifi, ''sevelim sevilelim'' sözü ve anıt mezarının görüntüsüne yer verildi.

1238-1324 yılları arasında yaşadığı belirtilen Yunus Emre, Anadolu'da tasavvuf akımının ve Türkçe şiirin öncülerinden. Yunus Emre, medrese eğitimi aldı, Arapça ve Farsça öğrendi, İran ve İran mitolojisiyle ilgilendi, tasavvuf tarihini inceledi.

Eserlerinde Türkçe'nin en güzel ve en güçlü özelliklerini kullanarak, tasavvuf konularını işledi, insanların din, mezhep, ırk, millet ve mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin sevilmeyi hak ettiklerini vurguladı.

YENİ İSİMLERDEKİ KISTAS NELER?

Yılmaz, isimler belirlenirken esas alınan kıstasları şöyle sıraladı:

''- Bilim insanı veya sanatçı olmaları,

- Toplumumuzdan yetişmiş, herhangi bir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde milli değer olmaları,

- Evrensel değer taşımaları,

- Herhangi bir siyasi görüşle özdeşleştirilmemeleri, tüm topluma mal olacak kişilikler olmaları,

- Daha önce tedavüle çıkarılan banknotlarda veya diğer ülke paralarında yer almamış olmaları.''

1.20081003131547..jpg

2.20081003131604..jpg

3.20081003131621..jpg

4.20081003131637..jpg

5.20081003131655..jpg

6.20081003131711..jpg

7.20081003131728..jpg

8.20081003131745..jpg

9.20081003131801..jpg

10.20081003131819..jpg

11.20081003131837..jpg

12.20081003131854..jpg

Kaynak: internethaber.com

Link to comment
Share on other sites

50 kuruşu sevdim ama diğer madeni paralar fazla oryantelist kalmış...Ayrıca kağıt 1 ytl kaldırılmış iyi hoş ama 1 kuruş neden kaldırılmaz ben anlamış değilim...Kağıt paralar bence gayet hoş eskiden de paranın iki yüzünde Atatürk resmi olmazdı genelde manzara resmi olur bence tasarım gayet şık oturmuş...

Edit: Galiba paraların boylar eşit değil ki bu benm gibi simetri hastası bir insanı hat safhada gıcık ediyor :D

Link to comment
Share on other sites

pekı sence deişik yuzlerın konmasındakı amaç ne ??*

Konuyu tam okumadan kafanıza göre yorum yapmıyalım. Zîra siyasate sarılmak iyi değildir.

YENİ İSİMLERDEKİ KISTAS NELER?

Yılmaz, isimler belirlenirken esas alınan kıstasları şöyle sıraladı:

''- Bilim insanı veya sanatçı olmaları,

- Toplumumuzdan yetişmiş, herhangi bir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde milli değer olmaları,

- Evrensel değer taşımaları,

- Herhangi bir siyasi görüşle özdeşleştirilmemeleri, tüm topluma mal olacak kişilikler olmaları,

- Daha önce tedavüle çıkarılan banknotlarda veya diğer ülke paralarında yer almamış olmaları.''

Link to comment
Share on other sites

10 TL, 20 TL, 100 TL, 200 TL bu pralarda kullanılan renkleri hiç sevmedim. Çok iç karartıcı. Daha kesin renkler kullanılmasını isterdim. Mesela eski paralarda kullanılan renkler şimdikilerden daha iyiydi bence. Banknotların boyutları da monopoly paralarının boyutlarında olsa taşıması daha kolay olurdu diye düşünüyorum.

tr10tlxy8.jpg

tr100tlor8.jpg

tr500tlzd0.jpg

tr5000tlbr5.jpg

Madeni paralara gelince desenler gerçekten güzel olmuş Türk kimliğini yansıtan motifler var.

Ama 1 kuruş ve 5 kuruş tedavülde olmaması gereken paralar. Ekonomi uzmanlarına göre alışverişlerde para üstü alırken kuruşları satıcıda bırakacak kadar zengin değilmişiz.

Gerçek yaşamda kazın ayağı hiç de öyle değil. Çok büyük marketlerden birinde kasadan 5 kuruş çıkmadı. Halbuki büyük alışveriş merkezlerinde kasa açılmadan önce kasalara yetecek kadar kuruş dağıtımı yapılır. Neyse, müşteri orada kuruşunu alamadığı için sinirlendi ama kuruşunu kasada bırakmak zorunda kaldı.

Sizin anlıyacağınız kuruş olayı satıcının fazla kazanması için sebep veriyor. Meblağ küçük olduğu için pişkin pişkin "kuruşum kalmadı. sonra gelip alsanız olur mu?" diyor. Kim kuruş için tekrar alışveriş merkezine gider?

Halkımız da duyarsız. Alışveriş sırasında rkada bekleyen diğerleri de "yav gardaşım uzatma yav, guruşunan zengin mi olacan yav... muhtaçsan ben verem guruşunu yaf" diye söyleniyor. Aslında bu o konuşanlara da zarar veriyor ama anlayacak kapasite yok.

Uzun yazdım biliyorum ama ders alınması gereken bir konu. Devlet vatandaşını kuruş yüzünden mağdur etmemeli.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...