Jump to content

Methedilmeyi bekleme ve makam-mevki zararlý bir istek mi?


ConFiDant

Recommended Posts

Methedilmeyi bekleme ve makam-mevki zararlý bir istek mi?

Çok tehlikeli olan þeytanî tuzaklardan biri “hubbu câh”týr. Hubb; sevgi, baðlýlýk, tutku demektir; câh ise, makam, mansýb, pâye, þöhret ve itibar manalarýna gelmektedir.

Dolayýsýyla, “hubbu câh”; makam sevgisi, pâye tutkusu, þöhret düþkünlüðü, rütbe hýrsý ve itibar arzusu gibi manalarý çaðrýþtýran bir terkip olarak dilimize girmiþtir ve yaygýnca kullanýlmaktadýr. Ýnsanlara görünme, methedilmeyi bekleme ve halk nazarýnda saygýn bir kiþi olmayý istemek insanýn en zayýf damarý olarak gösterilmiþtir.

Hubbu câh çok tehlikelidir; öyle ki, bazý zayýf karakterli kimseler ondan dolayý pek çok hileye baþvurur, haksýzlýklar irtikap eder ve zulme girerler. Önce makam-mansýp sahibi olmak, sonra da yerlerini ve itibarlarýný korumak için olmadýk sebeplere tutunur, bir sürü cürümlere bulaþýr ve pek çok günah iþlerler.

Bundan dolayýdýr ki, Allah Rasûlü bir hadis-i þerifte mealen þöyle buyurmuþtur: “Þöhret ve makam sevgisinin insana verdiði zarar, koyun sürüsüne saldýran bir kurdun o sürüye verdiði zarardan daha çoktur!”

Kaynak :

Zaman \ Ailem dergisi

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...