Jump to content

üniter Devlet-ulus Devlet


exile_47

Recommended Posts

ÜNİTER DEVLET VE ULUS DEVLET NE DEMEKTİR?

ÜNİTER DEVLET NEDİR?

Üniter devlet, kısaca tek ülke, tek dil, tek vatan, tek millet ve tek devlet demektir. Diğer bir ifadeyle üniter devlet, bölünmez bir vatan üzerinde, bir milletin gerçek halk egemenliğine tabi olmasıdır. Bu nedenle, üniter devlette, devleti oluşturan unsurlar bölünmez bir bütündür. Bugün dünyada ulus olarak devlet kurmak ve yaşayabilmek için mutlak bir bütünlük ve bütünlüğü koruyacak mekanizmalara sahip olmak gereklidir. Bu mekanizmalar ise etkili bir şekilde milli güce sahip olmaya ihtiyaç duyar. Bu milli güç unsurları ise sosyo-kültürel yapı, bilimsel ve teknolojik gelişmişlik, coğrafi konum, askeri güç, ekonomik güç ve diplomatik güçlerin birleşimidir.

Atatürk tarafından üniter niteliklere dayalı olarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde ülke ve millet bölünmez bir bütün olarak yapılanmıştır. Ülkenin her tarafında Cumhuriyet Kanunları tüm halka eşit ve tam olarak uygulanmıştır. Egemenlik anlayışı da aynı şekilde tek ve bölünmez bir bütün olarak TBMM’ne devredilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti 1982 Anayasası, devlet şekli olarak üniter devleti esas almış ve üçüncü maddesinde de bunu “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” diyerek tarif etmiştir. Bu anlayışın dışındaki tüm yorum ve farklı arayışlar ülkeyi karmaşaya ******ürecek bir faaliyet olup, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına da aykırıdır.

ULUS DEVLET NEDİR?

Sınırları belirli bir coğrafyada, ortak bir kültürü, dili ve geçmişi olan, yine ortak bir gelecek için bu özellikleri temel alarak birlikte yaşayan bir toplumun, feodal dönemden ayrı olarak merkezi otoriteyi temel alan yeni politik rejimi, yani milliyeti ve milleti baz alan devlet örgütlenmesine ulus devlet denmektedir.

Atatürk’ün ulus anlayışı, ırksal, dini ve mezhebi bir bağlılık yerine “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözünde kendisini ifade etmektedir. Yani, tek ulus anlayışı Atatürk’ün ulus düşüncesinin temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle de Atatürk, Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren ülkede tek ulusun varlığını temel alan bir politika izlemiştir. Bu anlayış çağdaş ve güçlü devlet olmanın da gereğidir. Nitekim dünyanın çağdaş ve büyük devletleri bu anlayışa sahiptir. Günümüzde hala bu düşünceyi güçlendirici politikalar izlemekte ve önlemler almaktadırlar. Bunun dışındaki düşünceler iç istikrarsızlık, iç çatışmalar, bölücülük faaliyetleri, iç ve dış zayıflık, ekonomik önlenemezse iç savaş ve sonrasında parçalanma getirir.

Üniter devlet ve ulus devlet anlayışları birbiriyle doğrudan ilişkilidir. Üniter olan devletler aynı zamanda ulus devlettir. Birinin olduğu yerde diğeri de bulunmaktadır. İkisinin de ortak paydası, bireylerin kendilerini aynı ulustan saymaları, tek bir coğrafyada yaşamaları ve bunu arzulamalarıdır. Bu nedenle de üniter ülkenin varlığını savunup ulus devlete karşı koymak mümkün değildir. Bunun dışındaki düşüncelerin, ülkenin zamanla bölünmesine yol açacağı bir gerçektir.

Link to comment
Share on other sites

canım kardeşim. Cennet Vatan ımızın ve üzerinde yaşayan ve Türk Ulusu nu oluşturan farklı etnikten tüm insanlarımız elbette ki bu topraklarda kardeşçe yaşamaya devam edeceklerdir. Yeter ki bizler uyanık olalım. Kürt üde Alevi side Sünni side Laz ıda Çerkez ide ve daha sayamadığım tüm etnik kökenden kardeşlerim lütfen uyanık olalım. Türkiye yi parçalamak ancak ve ancak içten çökertmekle yani halkı birbirine düşürmekle olur.Sakın bu oyuna gelmeyelim kardeşlerim. Allah CENNET VATANIMIZI KORUSUN. ve son olarak diyorum ki...

Üniter - Ulus Devlet Anlayışından asla vazgeçilemez.

Sevgili kardeşlerim Allah hepimizi ve BU CENNET VATANIMIZI KORUSUN diyorum tekrar.

Kullandığımız kelimelere biraz daha dikkat edelim. ->tarihogretmeni

3. Paylaşımların Türk dili kuralları çerçevesi içinde olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. >>mavikiz

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...