Jump to content

A'dan Z'ye Wimax


Shadoww

Recommended Posts

31817023ct8.jpg

Türkiye'de çok az yerde test yayınları bulunan WiMax'i yerinde deneme imkanı bulduk. Nokia Siemens Networks'ün çözümleri, umut verici gibi görünüyor.

3G ile beraber, gelmesi için yanıp tutuştuğumuz kablosuz ağ teknolojilerinden biri olan WiMax, şu anda lisans sürecinde. Resmi olarak izin almayı bekleyen firmalar, bu lisanslarla beraber çözümlerini de sunacaklar. Böylece kullanıcılar, internete her yerden ve çok daha hızlı bir şekilde bağlanma imkanı bulacaklar. Bu konuda en çok tecrübesi olan ve tüm dünyaya servisler sunan markalardan biri olan Nokia Siemens Networks'ün basın mensuplarına özel olarak hazırladığı demoda ShiftDelete.Net de vardı.

Kablosuz Hızlı İnternet

45690879wb0.jpg

WiMax konusunda bazı beklentileri de paylaşalım. Uzmanlar, kablosuz ve geniş bant internetin giderek daha da fazla kullanıldığını belirterek 2015'te bu hizmetten faydalanacak olan kullanıcı sayısının 5 milyar olacağını tahmin ediyor.

Geniş bant kablosuz internet çözümü sunan en önemli markaları büyüklüklerine göre sıralayacak olursak; Ericsson, Nokia Siemens Networks, Alcatel, Cisco ve Motorola liste başı olarak yer alıyor.

İlk sıradaki Ericsson'un WiMax çözümleri konusunda pek istekli olmayıp 4G çözümlerine zıpladığı göz önünde bulundurulduğunda, WiMax'in liderinin Nokia Siemens Networks (NSN) olduğu ortaya çıkıyor.

WiMax Türleri

42264337we9.jpg

WiMax seçenekleri de teknolojisine göre sınıflandırılıyorlar. Bunlar;

802.16e: Nokia Siemens Networks'ün de sunmuş olduğu en çok tercih edilen geniş bant kablosuz ve hareket halinde kullanmaya uygun olan WiMax çözümleri.

802.16d: Hareketli olmayan noktalar için daha çok kullanılan çözüm.

Flash OFDM: 3G'den hızlı olan ve Avrupa'da trenlerde daha çok kullanılan WiMax çözümü.

Kolay Kuruluyor

60252635uj3.jpg

WiMax hizmeti verilecek bölgeye kurulacak olan donanım, tahmin edildiği gibi büyük bir yapı değil. Yaklaşık 20 kg ağırlığında olan sistem, 3G için kullanılan baz istasyonları ile hemen hemen aynı yapıya sahip. Üstelik, çok daha az güç harcıyorlar ve daha kolay kuruluyorlar.

WiMax ile geniş bant kablosuz internetten faydalanmak için cihazınıza uygun bir alıcının olması gerekiyor. Şu sıralar, dahili WiMax alıcısı bulunan cihazları piyasalarda bulmak biraz zor. Bu ürünlerin Intel, Nokia gibi teknoloji devlerinin desteği ile giderek arttığını hatırlatalım.

WiMax Desteğiniz Yok mu?

67031506fs2.jpg

Şu anda WiMax desteği olmayan bir dizüstü veya masaüstü bilgisayarınız varsa, bir alıcı sayesinde siz de geniş bant internetten faydalanabiliyorsunuz. Bunun için masaüstü veya bina dışı antenler, PCMCIA kart veya USB alıcılar mevcut. Teknoloji devleri de, yeni ürünlerini bu ağ desteği ile donatmaya devam ediyor. Yeni nesil dizüstü bilgisayarlar cep telefonları, taşınabilir oyun konsolları, bu ürünlerin başında geliyor.

Öncelik, Yoğun Bölgelere

Nokia Siemens Networks, ülkemizde kurulacak olan WiMax vericilerinin yeri konusunda önceliğin yerleşimin yoğun olduğu bölgeler olduğunu bildirdi. Aslına bakarsanız bu durum bizi biraz şaşırttı. Kablolama altyapısının maliyetinin yüksek olması nedeni ile daha çok kırsal kesimlerde internet erişiminin olmadığı bölgelerde kullanılmasını bekliyorduk. Bu beklentimizi, Avrupa ve Amerika'daki uygulamalarla karşılaştırdıklarında, teoride ilk kullanım alanlarının kırsal kesimler olduğunu beklentisi ağır bassa da, yoğun yerleşim bölgelerinde çok daha hızlı talep artışı olduğu için ilk sıranın kalabalık şehirler olacağını tahmin ettiklerini belirttiler.

Kırsal bölgeler, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında bu hizmetten faydalanabiliyolar. Türk Telekom, Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Birliği'nin oluşturduğu güçler sayesinde kırsal kesimler de ücretsiz kablosuz internetten WiMax sayesinde faydalanabilecekler.

Bu aşamada, WiMax alıcısının kırsal kesimlerde olmaması aklınıza soru işareti getirebilir. Uzmanlar, WiMax üzerinden kilometrelerce öteye gönderilen sinyallerin, bir çevirici yardımı ile WiFi olarak dağıtılmasını, çözüm olarak sunduklarını açıklıyorlar.

WiMax'in Hızı ve Mesafesi

39288903mh0.jpg

Şehir merkezlerine kurulacak olan WiMax vericileri, maksimum 1 km uzağa hızlı interneti ulaştırabilecekler. Bu mesafe içerisinde dağıtılacak olan internet hızı maksimum 30 Mbit olacak. Hız konusunda önümüzdeki yıl ise bizi büyük bir sürpriz bekliyor. WiMax vericilerine donanımsal herhangi bir katkı yapılmadan bir yazılım güncellemeyle verilen internet bant genişliği 45 Mbit'e çıkabilecek.

Şu anda yeni aldığınız dizüstü bilgisayarınızda WiMax desteğinin olmaması gayet normal. Bu durum, sizi taşınabilir aygıtınızdan asla soğutmasın. Neden derseniz, bir PCMCIA kart ile siz de bu geniş bant internetten faydalanabiliyorsunuz. Zyxel'in duyurduğu bu ürünlerin fiyatı ise yaklaşık 200 dolar civarında.

ADSL'deki veri trafiği, WiMax'te de geçerli. Yüksek hızda downstream imkanı bulunurken, upstream hızı ise daha düşük olacak. Şu anda 4 Mbit ADSL kullanıcılarının 1 Mbit upload hızının olması gibi.

Sağlık için Tehdit mi?

45176038gw1.jpg

Sayısı hızla artacak olan WiMax baz istasyonları, gündeme yeni bir soruyu daha getirecek. Bu baz istasyonlarının sağlığa olan tehdidi ve kanser yapma riski. Uzmanlar, GSM baz istasyonlarına göçre neredeyse yarı yarıya daha düşük güçle çalışan bu vericilerin, sağlık riski konusunda daha iyimser tahminde bulunuyorlar.

http://shiftdelete.net

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...