Jump to content

Lütfen Türkçe'mizi Layık Olduğu Gibi Kullanalım


graphix

Recommended Posts

turkce-yaz5.jpg

Türk Milleti olarak tüm siber alemde olduğu gibi sitemizde de zaman zaman Türkçe sorunu yaşıyoruz. Müdahale edilmediği sürece de düzelmeyeceğini düşündüğümüz için bu duruma müdahale etmeyi uygun gördük. Bu konu içerisinde sizlere Türkçe'nin nasıl bir dil olduğunu, özelliklerini, yanlış kullanılması sonucu oluşacak olumsuzlukları ve farkında olarak veya farkında olmadan yaptığınız yanlışlıkları nasıl düzeltebileceğinizi göstereceğiz. Bunlara ek olarak da forumumuzda uymanız gereken bazı özel kuralları tanıtacağız ve bunları üyelik sözleşmesine de ekleyeceğimiz için bu kuralları uygulamakla mükellef olacaksınız. Lütfen bu konu içerisindeki tüm yazılanları dikkatle okuyunuz.

Öncelikle dilin ne olduğunu ve dilimizin özelliklerini öğrenelim.

Dil Nedir ?

İnsanların aralarında anlaşmaya, kendilerini ifade etmelerine araç olan dil, bir dilbilgisi sistemi içinde örgütlenmiş, düşünce ve duyguları bildirmeye yarayan ses, işaret ya da hareketlerin bütünüdür.

İnsan anlatım ve bildirişim için ya hareket eder (jest), ya da ses çıkarır (konuşma) ya da belirli işaretler çizer (yazı). Konuşma dili, yazı dili, hareket dili, (insan dili)nin üç ayrı görüntüsüdür.

Konuşma Dili ve Yazma Dili

Dil hem yazılı hem sözlü olabilir. Konuşma dili yazının icadından binlerce yıl öncesinden beri gelişmiştir. Elbette, yazı dili ile konuşma dili arasında önemli farklar vardır, temel öğeleri farklıdır. Biri kelimelerden, diğeri seslerden oluşur. Yazı dilinin biçimi gelenekler ve gramerciler tarafından konuşma diline oranla çok daha dikkatli bir şekilde düzenlenmiştir. Konuşurken ve yazarken kullanılan kelime dağarcığı genellikle daha geniştir. Bundan başka, konuşma ve yazı dillerinin gramerleri farklıdır.

turkce-yaz2.jpg

Türkçenin Genel Özellikleri

* Türkçe, diğer Türk dilleriyle birlikte Altay dil ailesinin bir kolunu oluşturur. Bu ailenin diğer üyeleri Moğolca, Mançu-Tunguzca ve Korecedir. Japoncanın Altay dil ailesinin bir üyesi olup olmadığı konusu tartışılmaktadır.

* Türkçe, diğer Altay dilleri gibi eklemeli, yani sözcüklerin eklerle yapıldığı ve çekildiği, sondan eklemeli bir dildir.

* Türkçe sözcüklerde, Arapça, Almanca vb. dillerde görülen erillik, dişillik (yani cinsiyet ayrımı) özelliği yoktur.

* Türkçede sayı sıfatlarından sonra gelen adlar çoğul eki almazlar. Yani üç ağaçlar değil üç ağaç.

* Önlük-artlık (kalınlık-incelik) ve düzlük-yuvarlaklık uyumları vardır. İlk uyuma göre bir sözcükteki ünlüler ya hep art veya ön, ikinci uyuma göre de ya hep düz veya yuvarlak olurlar.

* f, j ve h ünsüzleri Türkçe kökenli sözcüklerde bulunmazlar. (Bir kaç Türkçe sözcükte başka seslerden değişmiş olarak f görülebilir: öfke < öpke, ufak < ubak vb.)

* Türkçe sözcüklerde söz başında bulunabilen ünsüz sayısı sınırlıdır: b, ç, d, g, k, s, t, v, y.

* c ünsüzü, söz başında başka ünsüzlerden değişmiş olarak bir kaç sözcükte bulunur: cibinlik < çıpın vb.

* n ünsüzü Türkçe kökenli sözcükler içinde yalnız ne ve türevlerinde bulunur: ne, neden, niçin, nasıl vb.

* p ünsüzü de söz başında, bir kaç Türkçe sözcükte b'den değişmiş olarak bulunur: piş- < biş-, parmak < barmak vb.

turkce-yaz4.jpg

Teknoloji ve Dil

Teknoloji artık neredeyse hayatımızın bir parçası oldu. Cep telefonları , internet üzerinden yazışmalar , elektronik posta ve bunlar gibi bir çok şey hayatımızı son derece kolaylaştırıyor. Fakat hayatımızı kolaylaştırdığı gibi dilimizden de bir çok şeyi alıp ******ürüyor.

Cep Telefonu Mesajları ve İnternet Yazışmaları

Günümüzde insanların büyük bir kısımı ve özellikle gençler iletişimlerini cep telefonları ve bilgisayarlar ile birbirlerine gönderdikleri mesajlar ile sağlıyorlar. Çünkü bu güzel icat insanların iletişimini son derece kolaylaştırıyor. Fakat nedense insanlar bu güzel icadın yanlış kullanıldığında dillerinden bir çok şeyi alıp ******ürdüğünün farkında değil.

1. Sesli Harf Kullanılmıyor !!!

Herkesin başına gelen büyük bir sorun bu. Artık nedense mesajlarda sesli harf kullanılmıyor. Bize "Selam. Nasılsın?" yazması gereken arkadaşlarımız "Slm. Nslsn?" olarak bu işi geçiştirmiş oluyor. Bu hatayı yapan insanlar bunun büyük bir sorun olduğunu düşünmüyorlar. Çünkü onlara göre karşılarındaki ne demek istenildiğini anlıyor. Evet bu belki doğru olabilir. Karşınızdaki sizin ne demek istediğinizi anlayabilir. Fakat sürekli alışkanlık haline getirdiğiniz bu durum sizin bütün hayatınızdaki yazışmaları kökünden etkiliyor.

2. Yabancı Kelimeler İle İletişim Sağlanıyor

Bu kadar zengin bir içerikte olan Türkçe sanki yetmiyormuş gibi bir de işin içine yabancı kelimeler giriyor. Dil öğrenmek kesinlikle çok güzel bir şeydir fakat iki dil birbirine karıştığı zaman aslında durum çok saçma bir hal alıyor.

Örnek Mesaj

Yeni aldığın ayakkabılar çok cool olmuş.

Burada Türkçede bulunan bir çok kelimeyi kullanabiliriz. Örneğin "Yeni aldığın ayakkabılar çok güzel olmuş" veya "çok hoş olmuş" diyebiliriz. Fakat nedense bu hatayı yapan insanlar işin içine yabancı dil sokunca kendilerini kültürlü gösterdiklerini zannediyorlar

turkce-yaz6.jpg

Yazım Kuralları ve Türkçe?nin Doğru Kullanımı

Bir yazı ile okuyucuya mesajı doğru iletmede kaynağın önemli bir rolü ve sorumluluğu bulunmaktadır. Bu yüzden mesajı ileten kişi mesajını yazılı olarak iletirken bir takım yazım kurallarına uyması gereklidir. Özellikle öğrencilerin yazı yazarken yaptıkları en önemli hata, noktalama işaretlerine uymamalarıdır.

* Yazılarda noktalama işaretleri bazen hiç kullanılmamakta bazen de yerinde kullanılmamaktadır. İfadelerin doğru anlaşılması için bu kurallara özenle uyulmalıdır.

* Bir bilgisayar programı kullanılarak yazılan yazılarda ise boşluk konusuna dikkat edilmelidir. Örneğin,

o Noktadan ve virgülden önce boşluk bırakılmamalıdır.

o Noktadan ve virgülden sonra boşluk bırakılmalıdır. Boşluk bırakılması unutulduğunda noktanın öncesinde ve sonrasındaki sözcükler tek bir sözcük olarak algılanmaktadır. Bu da yazıların kağıt üzerindeki düzenlemesini olumsuz etkilemektedir.

o Parantezler açılırken parantez öncesinde boşluk bırakılmalı, açılan parantezle metin arasında boşluk olmamalıdır. Parantezler kapatılırken parantez öncesinde boşluk olmamalı, sonrasında ise olmalıdır.

* Diğer bir hata türü yazım yanlışlarıdır. Sözcükler Türk Dil Kurumu?nun belirlediği kurallar göz önünde bulundurularak yazılmalıdır.

* Yaygın olarak yapılan bir başka hata da sözcüklerin yanlış kullanımlarıdır. Örneğin ?neden olmak?, ?yol açmak? ve ?sağlamak? gibi sözcükler çok farklı anlamları verebiliyorken aynı anlamda kullanılmaktadırlar.

* Ayrıca bazı sözcüklerin Türkçe karşılıkları varken (genelde) farkında olunmadan yabancı karşılığı kullanılmaktadır.

Türkçe'mizde yaygın olarak yapılan yazım yanlışları ve düzeltilmiş hallerini görmek için lütfen buraya tıklayınız. Bu sayfayı iyice inceleyerek kendi yaptığınız hataları görebilirsiniz. Hatta hatalı yazdığınızı düşündüğünüz ama doğrusunun ne olduğu hakkında bir bilginiz olmadığı durumlarda başvurulacak güzel bir kaynaktır bu sayfa. Bu konu içerisindeki en önemli kısım bu paragraftır çünkü diğer yazılanların hepsi ikaz etmek amaçlıdır, bu paragrafta verdiğimiz sayfa ise yanlışlarınızı düzeltmenizi sağlayacak bir altın kaynaktır.

turkce-yaz3.jpg

Bunların dışında forumumuzda yapılan yazım yanlışları ve konu açarken dikkat etmeniz gereken hususlar şunlar;

* Türkçe ve İngilizce'yi harmanlayarak anlaşılması güç, Türkçe katili mesajlar yazmayınız. Bu şekilde yazılan mesajların sizleri karizmatik gösterdiğini düşünüyor olabilirsiniz ama bizce bu davranış sizin Türkçe'yi kullanmaktaki acizliğinizi gösteriyor.

* Türkçe kelimeleri alfabemizde bulunmayan harflerle ifade etmeyiniz. Alfabemizdeki harfleri bilmiyorsanız bu konunun ilk resminin alt kısmında, siyah arka plan üzerine beyaz renkle yazılmış olarak alfabemizdeki 29 harfi görebilirsiniz. Bu yanlış davranışa örnek; hoşqeldin, wize vb.

* Mesajlarınızda ve konu başlıklarınızda bazı harfleri kelimenin ortasında olduğu halde büyük yazmayınız. Özellikle L ve R harflerinde bu hata bilerek ve çok yapılıyor. Caps Lock tuşunu soldurmanın bir anlamı olmadığını düşünüyoruz. Hem bu şekilde kendinizi yormamış da olacaksınız.

* Konu başlığı özel bir durum olmadığı sürece kesinlikle büyük harfle başlamalıdır. Özel durumdan kasıt, baş harfi küçük olan özel isimlerle başlayan başlıklardır. Örneğin; vBulletin, eXTReMe Tracker vb.

* Konu başlığında her kelimenin baş harfini büyük yazabilirsiniz veya sadece ilk kelimenin ilk harfini büyük yazabilirsiniz. Bu size kalmış birşeydir fakat bu hususta bir birlik oluşturmak amacıyla sadece ilk kelimenin ilk harfini büyük harfle yazmanızı öneriyoruz. Örnek bir başlık yazmak gerekirse "Dün gece hastaneye kaldırılan Mehmet Şahin bu sabah taburcu oldu" iyi bir örnek olur.

* Konu başlığınızda ": )", "(:" gibi ifadeler kesinlikle kullanmamalısınız. Bunun yerine konuyu açarken "" gibi bir mesaj simgesi seçebilirsiniz. Bu sizin isteğinize kalmış bir şey fakat görüntü kirliliği oluşturmamak için başlığınızın içerisinde kesinlikle ifade kullanmamalısınız.

* Konu başlığı içerisinde (genellikle başlık sonunda) noktalama işareti kullanabilirsiniz ama bunu kesinlikle abartmamalısınız. Ardı ardına 3 tane ünlem işareti veya soru işareti koymanın size hiçbir getirisi olmaz. Bazı tamamlanmamış cümlelerin sonunda üç nokta kullanılabilir tabi ki ama dikkatinizi çekerim tamamlanmamış cümlelerin sonunda kullanılabilir. Örneğin; "Sen gittikten sonra..." vb.

* Türkçe'yi bilerek hatalı yazdığını düşündüğünüz üyelerle tartışmaya girmeyiniz. Eğer kendisini uyarmak istiyorsanız bu konuyu okumasını sağlayınız. Bir değişiklik olmadığını düşünüyorsanız hatalı Türkçe kullanan üyenin hatalı bir mesajını rapor ediniz.

* Bu maddelere zamanla ihtiyaca göre yenileri de eklenecektir. Güncelleme yapıldığında sizleri bilgilendireceğiz.

Peki şimdi herkes Türkçe'yi mükemmel mi kullanacak ki?

Sizlerden mükemmel bir Türkçe kullanmanızı istemiyoruz. Kullanabiliyorsanız tabi ki kullanmanızı isteriz fakat insan olduğumuz için hepimiz yanlışlıklar yapabiliriz. Bizim amacımız bilerek yapılan yanlışlıkları önlemek ve bunun yanında bilmeyerek yapılan bazı yanlışlıkları da düzeltmek. Eğer bu duyurumuz hakkında sormak istediğiniz herhangi bir sorunuz veya belirtmek istediğiniz bir nokta varsa bu konuya yazabilirsiniz.

Eğer Türkçe'yi düzgün kullanma hususunda siz de bizlere destek olmak istiyorsanız aşağıdaki imza resimlerinden (bar) herhangi birini imzanızda kullanabilirsiniz. İmzanızdan bu konuya bir bağlantı da eklerseniz sesimizi sizinle beraber daha çok üyeye ileterek amacımıza daha çok yaklaşmış, hatta ulaşmış oluruz. İlginiz için teşekkür ediyoruz.

turkcekonusqp3.jpg

turkcekonus2ol4.jpg

bu yazıya katılanlar en sondaki resimlerden birini imzalarına ekleyiversin teşekürler

[img=http://img84.imageshack.us/img84/8003/turkcekonusqp3.jpg] 
[img=http://img98.imageshack.us/img98/3740/turkcekonus2ol4.jpg][/CODE]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...
  • Replies 108
  • Created
  • Last Reply

Bir eğitimci olarak bu konunun önemini çok iyi anlıyorum.

Türkçe yazıp Türkçe konuşarak ülkemizin gelecegimizi şekillendirelim ve asimile olmaktan kurtulalım...

Keşke bazı programlarda Türkçe karekter sorunu olmasa.Ama inşallah ileride bir gün...

Link to comment
Share on other sites

aslında kural olarak konuşurken istediğimiz kısaltmayı yapabiliriz fakat yazarken yapamayız ama türkçenin ana mantığı ve güzel yanı hızlı konuşma dili olmasıdır bazen bu tarz kısaltmaları yazıyada aktarmamız doğaldır ...

sonuçta dil bir anlaşma aracıdır ve ben burda ne kadar kısa yazarsam yazayım(burda normalde yazim demek daha kısa)sonuçda siz yine anlıcaksınız ve mantığada aykırı davranmamış olcaz uzun yazmak biraz zor..tabi bu sadece benim düşüncem hemen karşı çıkılmamalı saygı duyulmalı dil hakkında çok şey bilirim ama kısa kullanmak bana göre daha iyi...

Link to comment
Share on other sites

aslında kural olarak konuşurken istediğimiz kısaltmayı yapabiliriz fakat yazarken yapamayız ama türkçenin ana mantığı ve güzel yanı hızlı konuşma dili olmasıdır bazen bu tarz kısaltmaları yazıyada aktarmamız doğaldır ...

sonuçta dil bir anlaşma aracıdır ve ben burda ne kadar kısa yazarsam yazayım(burda normalde yazim demek daha kısa)sonuçda siz yine anlıcaksınız ve mantığada aykırı davranmamış olcaz uzun yazmak biraz zor..tabi bu sadece benim düşüncem hemen karşı çıkılmamalı saygı duyulmalı dil hakkında çok şey bilirim ama kısa kullanmak bana göre daha iyi...

Yemek yerken, yemeğin tadına mı (lezzetine mi ?) önem gösterirsin yoksa karın doyuruculuğuna mı ?

Link to comment
Share on other sites

Yemek yerken, yemeğin tadına mı (lezzetine mi ?) önem gösterirsin yoksa karın doyuruculuğuna mı ?

duruma göre değişir eğer acelem varsa karnımın doyduğunu bakarım eğer zamanım bolsa yemeğin lezzetine bakarım ...kısaca zamanım varsa çok şeyle uğraşmıyorsam düzgün yazarım uğraşıyorsam kısa yazarım........

Link to comment
Share on other sites

merak ediyorumda bu yazıyı kaçınız okudu yukardaki uzun olanı ve kaç kişi dikkat etcek(pardon edicek)

Link to comment
Share on other sites

"Peki şimdi herkes Türkçe'yi mükemmel mi kullanacak ki?"

yerine "Peki şimdi herkes Türkçe'yi mükemmel kullanacak mı? olsaydı bence daha iyi olmaz mıydı?

Link to comment
Share on other sites

arkdaşım haklısın dilimiz gittik çe bozuluyo ve bi dur diyen olmazsa sonu kötü olabilir gibi geliyo bana

:):):) bozuluyooo dimi?:D sen ne güzel kullanmışın türkçeyi...bence istiyen istediği gibi kullansın ben kısa kullanmayı tercih ediyorum...

Link to comment
Share on other sites

ben kısaltmadan ziyade, yabancı dil olayını sevmiyorum.Yabancı özentiliği, yok çok coolsun vsvs. Tabelaların yarısından fazlasında ingilizce isim görmekten, Anlaşılmayan yemek isimlerinden sıkıldım.Hatta bende bile alışkanlık olmuş,düzenleme değil edit yazarım hep :)

Neden derseniz, ingilizce dilini de çeşitli şekillerde kullananlar var. Ancak günlük konuşmada doğru söylüyorlar.Mesela Thx yazan bir ingilizin thanks kelimesini unutacağını sanmıyorum.Ama sürekli thx arkadaşım yazan biri 'teşekkürler'i unutabilir.

Link to comment
Share on other sites

ben kısaltmadan ziyade, yabancı dil olayını sevmiyorum.Yabancı özentiliği, yok çok coolsun vsvs. Tabelaların yarısından fazlasında ingilizce isim görmekten, Anlaşılmayan yemek isimlerinden sıkıldım.Hatta bende bile alışkanlık olmuş,düzenleme değil edit yazarım hep :)

Neden derseniz, ingilizce dilini de çeşitli şekillerde kullananlar var. Ancak günlük konuşmada doğru söylüyorlar.Mesela Thx yazan bir ingilizin thanks kelimesini unutacağını sanmıyorum.Ama sürekli thx arkadaşım yazan biri 'teşekkürler'i unutabilir.

doğru söylüyorsun..ama dikkat ettiysen tüm ingilizcede türkçede yanlış yazılan tüm kelimeler kısa olanlardır edit düzenlemeden kısa mesala buda türkçenin yapısıdır türkçe bir hızlı konuşma dilidir yani kendi mantığını kendi uygılıyan bir dil kısaca kim ne derse desin dil kendi kalıbını oturtcaktır aynıca türkdil kurumu yabancı sözcükleri çıkartmak için kelimeler buldu ama bir bakında gülün otobüse çok oturgaçlı ******ür getirgeç demiş şimdi aklı olan hangi insan otobüs yerine bu cümlei kullanır? kısasını bulsalar zaten dil onu kendi kullandırıcaktır..ben bu cümleyi desem otobüs kaçar:D...hatta şu cümleleri birileri bulsunda ne kadar rezalet bir dil kurumumuz var görelim...kısaca ATATÜRK öldükten sonra dil kurumuda öldü sadece onun zamanında çalışmalar yapıldı ilk terimler çevirisi onun zamanında yapıldı ondan sonra hiç bişey yapılmadı yapılmıcakta bu böyle geldi böyle gidicek..dil kurumu böyle ise kim napsın daha hem ne kadar türkçe kelime kullanıcaz_? matematikte kaç terim var kaçını kim çevircek ATATÜRKten sonra kimse bişeey yapmadı dediğim gibi yani doğru kullanmamız bile umurlarında değil...

Link to comment
Share on other sites

TDK'yi zaten geçtik.TDK yapması gerekeni yapmıyor, adeta kendi çapında bir şeyler üretiyor.Verdiğin Örnek Tam yerinde olmuş, otobüse oturgaçlı ******ürgeç diyeni görmedim hiç.Ama bunu becerebilen TDK, Mortgage'a Türkçe bir isim bulamamış.Bakın aklıma Türkiyenin belki de en çok yaptığı ve, bu yazıda da unutulmuş olan bir dil hatası geldi.K harfinin tek başına okunduğu yerlerde (özellikle kısaltmalarda) Ke değil Ka diye okunuyor.Sanki varsayılan öyleymiş gibi herkes "Ke"ye "Ka" diyor.OKaSe,TeDeKa,... uzar gider.Yanlıştır. K harfinin okunuşu "Ke" dir.Lütfen Doğru kullanalım.

Link to comment
Share on other sites

TDK'yi zaten geçtik.TDK yapması gerekeni yapmıyor, adeta kendi çapında bir şeyler üretiyor.Verdiğin Örnek Tam yerinde olmuş, otobüse oturgaçlı ******ürgeç diyeni görmedim hiç.Ama bunu becerebilen TDK, Mortgage'a Türkçe bir isim bulamamış.Bakın aklıma Türkiyenin belki de en çok yaptığı ve, bu yazıda da unutulmuş olan bir dil hatası geldi.K harfinin tek başına okunduğu yerlerde (özellikle kısaltmalarda) Ke değil Ka diye okunuyor.Sanki varsayılan öyleymiş gibi herkes "Ke"ye "Ka" diyor.OKaSe,TeDeKa,... uzar gider.Yanlıştır. K harfinin okunuşu "Ke" dir.Lütfen Doğru kullanalım.

Konu dışı olarak aklıma geleni soyleyim. PeKaKa yerine PeKeKe dersen sempatizanı konumuna duşebilirsin dikkat et dostum :)

Link to comment
Share on other sites

Adını bile ağzıma almıyorum ben o kahrolası örgütün, bir şey olmaz :)

hepsi cehenneme gitsin ama arkadaşın dediği doğru adamı linç bile ediyorlardı :) ..yani ka kullan sağlık açısından iyi açıklamana bile zaman vermezler valla:D

Link to comment
Share on other sites

Öncelikle konuyu açan arkadaşa duyarlılığı bakımından teşekkür ediyorum

Türkçeye özen göstermememizin en önemli nedeni klavyedeki el alışkanlığı ben bile "i" yerine "ı" yazıyorum daha hızlı oluyor diye

eskiden "k" yerine de "q" kullanırdım büyüdükce anladım nekar basitlik yaptığımı gençler arasında ki farklılaşma çabası özentiliğe meyilli kendi normallerini yaratamayan insanlardan da kaynaklanıyor sanki ya yerine yha yazınca farklı olduğunu yada doğa üstü gücler kazandığını sanıyor.

şu yazıda bile belki onlarca imla hatası vardır herkadar düzgün yazmaya çalışsamda.

lafı uzatmadan Türkçe'nin düzgün kullanılmasını istiyorsak özenti ve bozuk kelimeleri kullandığımızda farklı olduğumuzu sanmaktan vazgeçme bilincini kazanmamız lazım. Populerlik adına bukadar ender bi dilin harcanması üzücü.

Link to comment
Share on other sites

TDK'yi zaten geçtik.TDK yapması gerekeni yapmıyor, adeta kendi çapında bir şeyler üretiyor.Verdiğin Örnek Tam yerinde olmuş, otobüse oturgaçlı ******ürgeç diyeni görmedim hiç.Ama bunu becerebilen TDK, Mortgage'a Türkçe bir isim bulamamış.Bakın aklıma Türkiyenin belki de en çok yaptığı ve, bu yazıda da unutulmuş olan bir dil hatası geldi.K harfinin tek başına okunduğu yerlerde (özellikle kısaltmalarda) Ke değil Ka diye okunuyor.Sanki varsayılan öyleymiş gibi herkes "Ke"ye "Ka" diyor.OKaSe,TeDeKa,... uzar gider.Yanlıştır. K harfinin okunuşu "Ke" dir.Lütfen Doğru kullanalım.

Öncelikle, konuyu açan arkadaşa çok teşekkür ediyorum. Ben bir Tükoloğum bir çoğunuzun bildiği üzere... Bu tartışmaların içerisinde o kadar çok bulunuyorum ve çoğu zaman o kadar üzülüyorum ki... Şu kısaltmalardan yana olan arkadaşıma hiç bir şey demeyeceğim zaten :p Allah ıslah etsin, çok uğraştım onun gibiler ile :)

Yukarıya alıntıladığım iletiye gelince... Türk Dil Kurumu hâlâ çok düzgün çalışıyor merak etmeyin. Hâlâ uğraşıyor, güzel dilimizi zenginleştirebilmek, doğru kullandırabilmek için. Gözümün önünde olmasa idi çalışmalar, ben de sizler gibi düşünebilirdim elbette. "çok oturgaçlı ******ürgeç" saçmalığını TDK değil, TDK'ya karşı olan saçma bir kurum ortaya atmış ve bu durum hep TDK'nın üzerine atılmıştır. TDK sözlüklerinin hiç birinde yahut sitesinde hiç bir zaman böyle bir terim geçmemiştir, geçemez de. Bu kurumun başında bulunan saygıdeğer hocalarımızın böyle bir saçmalık yapacaklarını düşünüyorsanız avcunuzu yalamanızı tavsiye edeceğim :) "ka" şeklindeki okumaların hata olduğunu belitmişsiniz. Bu durumu Türkçe'yi iyice araştırıp sonra konuşmanızı tavsiye edeceğim. Göktürk Türkçesi'nden bu yana, Türkçe gırtlak yapısında iki tane k bulunur, biri "ke" biri "ka" olarak teleffuz edilir. Osmanlı Türkçesi'nde de bu durum korunmuş ve kalın olan kaf ile ince olan kef ile yazılmıştır. Latin alfabesinde bir tane gösterme işareti bulunduğu için, gırtlak yapımızı hiçe sayamazsınız. Örneğin, "Kurum" sözü kalın sıradadır ve başındaki k işareti ancak "ka" olarak okunabilir.

Saygılarımla...

Link to comment
Share on other sites

Peki Turkce kurallarini gecmise goremi kullanmaliyiz yoksa Turkce kurallari dahilinde mi kullanmaliyiz? Misal sapkalama isaretlerini kullanmalimiyiz? Turkce alfabe kurallarina gore okunusu Ke iken gecmis yapimiza gore Ka diyemi okumaliyiz? Hep merak etmisimdir bu sorularin cevaplarini :)

Link to comment
Share on other sites

Öncelikle, konuyu açan arkadaşa çok teşekkür ediyorum. Ben bir Tükoloğum bir çoğunuzun bildiği üzere... Bu tartışmaların içerisinde o kadar çok bulunuyorum ve çoğu zaman o kadar üzülüyorum ki... Şu kısaltmalardan yana olan arkadaşıma hiç bir şey demeyeceğim zaten :p Allah ıslah etsin, çok uğraştım onun gibiler ile :)

Yukarıya alıntıladığım iletiye gelince... Türk Dil Kurumu hâlâ çok düzgün çalışıyor merak etmeyin. Hâlâ uğraşıyor, güzel dilimizi zenginleştirebilmek, doğru kullandırabilmek için. Gözümün önünde olmasa idi çalışmalar, ben de sizler gibi düşünebilirdim elbette. "çok oturgaçlı ******ürgeç" saçmalığını TDK değil, TDK'ya karşı olan saçma bir kurum ortaya atmış ve bu durum hep TDK'nın üzerine atılmıştır. TDK sözlüklerinin hiç birinde yahut sitesinde hiç bir zaman böyle bir terim geçmemiştir, geçemez de. Bu kurumun başında bulunan saygıdeğer hocalarımızın böyle bir saçmalık yapacaklarını düşünüyorsanız avcunuzu yalamanızı tavsiye edeceğim :) "ka" şeklindeki okumaların hata olduğunu belitmişsiniz. Bu durumu Türkçe'yi iyice araştırıp sonra konuşmanızı tavsiye edeceğim. Göktürk Türkçesi'nden bu yana, Türkçe gırtlak yapısında iki tane k bulunur, biri "ke" biri "ka" olarak teleffuz edilir. Osmanlı Türkçesi'nde de bu durum korunmuş ve kalın olan kaf ile ince olan kef ile yazılmıştır. Latin alfabesinde bir tane gösterme işareti bulunduğu için, gırtlak yapımızı hiçe sayamazsınız. Örneğin, "Kurum" sözü kalın sıradadır ve başındaki k işareti ancak "ka" olarak okunabilir.

Saygılarımla...

dil konusunda inanin cogu seyin ne oldugunu bende hatrisayilir sekilde bende biliyorum ama artik bilmek istemiyorum neyse size sadece tek bir soru sizce tdk gorevini yapiyormu sadece evet veya hayir aciklama gerekmez sadece bunu soylemenizi istiyorum

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...