Jump to content

3d öldü, Yaşasın 6d


apoo

Recommended Posts

20080811014717_6d.jpg

3D öldü, yaşasın 6D

Massachusetts Institute of Technology'nin deli bilimadamları, nispeten basit bir sistemle 6 boyutlu görüntü elde etmekte oldukları iddiasındalar.

Amerika'nın meşhur teknik üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacıları, "süper gerçekçi bir görüntüleme sistemi" üstünde çalıştıklarını duyurdular.

Sistemin, eskiden kalemtraşların üstünde bulunan ya da sakızlardan çıkan ve hareket ettirdikçe resmin de hareket ettiği izlenimini veren ekrancıklarınkine benzer bir prensiple çalıştığı tarif ediliyor. Ancak, 6 boyut sistemi, üst üste yapıştırılan iki resmi tek gibi gösteren şerit merceklerin yerine, art arda yerleştirilmiş dört köşe ekranlar ve mercekler kullanıyor. Böylece sadece bakış açısındaki değişikliklere değil, çevresindeki değişikliklere de tepki gösteren; ışığın geliş yönüne, açısına, şiddetine göre gölgeli ve aydınlık alanlar üreten görüntüler elde ediliyor. Sistemde elektronik bir öğe olmadığı gibi, aktif olarak kontrol edilmesi de gerekmiyor.

Pikseli 30 dolara malolduğu için şimdilik sinema, monitör vb. gibi alanlarda kullanıma girmesi mümkün olmayan sistemin, reklamcılıkta denenmesi öngörülüyor.

Sistemin tam olarak nasıl çalıştığına ilişkin video buradan izlenebilir.

-------------------------

Video Linki

http://techtv.mit.edu/file/1286

------------------------

veteknoloji.com

Link to comment
Share on other sites

çok güzel bir haber teşekkürler....inş çıkar ben ölmeden yani:D ooo çıkarda düşündümde türkiyeye ne zaman gelir on yıl önce yurtdışına gelen hatta 3d bize sinemalara yeni geldi 6 d de bize kim bilir ne zaman gelir ben ölünce sanırım...

Link to comment
Share on other sites

burda anlatılan görüntü tipi zaten 3 boyutu anlatıyor, 6 boyut nasıl olur ben anlamadım insan gözü 3 boyutlu görebiliyor 6 boyutlu görüntü diye bişeyin olcanı sanmıyorum, bu haber kaynağı güvenilirmi acep :)

3d ye derinlik katma olayı vidyoyu izle ordan anlıyorsun zaten..yani görüntü 3 d olcak derinlikle ek boyutlat gölge ve ışıklada ek boyutlar katılcak...yoksa her cisim 3 d zaten onu söylemi,yor bu haber derinlik ve ışık olayını söylüyor..

ayrıca japonyada ve diğer ülkelerde 5 d sinemalar var 3 d görüntü 4. boyut koltuk hareketi 5 boyut koku...bunun gibi oda yani ışık ve derinlik olayı...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...