Jump to content

Expression Studio Savaşları : Expression Media


wmismail

Recommended Posts

Kullanım noktasında çok doğru konumlandırılması gereken ürünlerden biri de Expression Studio içerisindeki Expression Media. Eğer ürünle ilgili bilginiz yoksa bilgisayarınıza yükledikten sonra "Ne yapılır ki bununla?" diyip hemen kullanmaktan vaz geçebilirsiniz. Expression Media'nın amacı sizin tüm media dosyalarını yönetmek. Bu noktada ister evinizdeki MP3 arşivinizi ister ofisinizde projelerinize ait dokümanları yönetebilirsiniz. Tabi Word dokümanlarından bahsetmiyoruz, söz konusu olan Media dokümanları, yani videolar, sesler, görsel içerik sunan fotoğraflar vs. Tüm bu çerçevede belki de Microsoft'tan beklemeyeceğimiz bir şekilde QuickTime ve Photoshop dosyalarına destek verilmiş.

Neler yapabiliyoruz?

En önemlisi dosyalarınızı kategorilere ayırabiliyorsunuz, META Tagları ile kategorileme yapabileceğiniz gibi direk fotoğraf makinelerden alınan EXIF bilgilerini kullanma şansınız da var. Tüm bunları yaparken isterseniz tamamen offline çalışabiliyorsunuz. Expression Media içerisinde herhangi bir katalog dosyasına eklediğiniz içeriğin bir harici diskte yer aldığını düşünelim. Harici diskini çıkarsanız da dosyanız üzerinde çoğu işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Tüm bu işlemler harici disk tekrar takıldığında orijinal dosya üzerinde gerçekleştiriliyor.

1000001533_23112007_1.png

Expression Media arayüzü.

Fotoğraflarınızı toplu olarak isimlendirebilir, renk düzenlemeleri yapabilir, HTML kataloglar yaratabilir, XML EXIF bilgileri çıktısı alabilir hatta Expression Media'nın belirli bir klasörü izleyerek yeni eklenen dosyalardan sizi haberdar etmesini de sağlayabilirsiniz. Özellikle fotoğrafçılar için LightTable özelliği de çok değerli olacaktır.

Peki nerden çıktı Expression Media?

Özellikle Mac kullanıcılarının yakından tanıyacağı iMedia View yazılımı Microsoft tarafından satın alındı ve Expression serisine eklendi. Tam olarak bu nedenle Expression Studio içerisinde Mac sürümü olan tek araç Expression Media.

Rakipler ne durumda?

Aynı dalda başka yazılımlar düşündüğümüzde aklımıza ancak Adobe'a ait Lightroom veya Bridge geliyor. Maalesef hiçbiri Expression Media'nın kolay kullanımlı arayüzüne rakip bile olamaz. Belki daha sıkı bir rakip olarak Extensis Portfolio'yu görebiliriz, özellikle sunucu taraflı yazılım desteği ile katalogların paylaşımını da sağlayan yazılım bu noktada Expression Media'nın bir adım önünde.

Sonuç

Kurumsal alanda eğer hali hazırda başka bir ürün kullanmıyorsanız Expression Media doğru seçim olacaktır. Özellikle WPF ve Silverlight programlama ve tasarım yolunda ilerleyen kurumların zaten Expression Studio üzerinden ilerleyeceğini düşünürsek entegrasyon açısından Expression Media çok daha başarılı bir seçim olacaktır. Ama zaten "Bizim bu işleri hallettiğimiz bir yazılımımız var" diyorsanız Expression Media'nın çok büyük yenilikler getirmediğini de kabul etmek lazım.

Kolay gelsin.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...