Jump to content

Merak Etmiş Miydiniz, Matematikte Bilinemeyene


graphix

Recommended Posts

şöyle ki:

http://www.answers.com/topic/x[/CODE]

In mathematics:

[CODE]x commonly represents an unknown variable. Even though any letter can be used, x is the most common by far. This usage can be traced back to the Arabic word šay’ شيء = “thing”, which in translated algebra texts and similar was taken into Old Spanish with the pronunciation “šei”, which was written xei, which was soon habitually abbreviated to x. (Spanish pronunciation of “x” has changed since.) But some sources say that this x is an abbreviation of Latin causa which was a translation of Arabic شيء. That started the habit of using letters to represent quantities in algebra.[/CODE]

Yani diyor ki:

[CODE]Bir İslam bilimcisi cebir kitabı yazarken bilinmeyeni “şey” olarak belirtmiş. Kitap İspanyolca’ya çevrilirken (Endülüs’te yani) “şey”i “xay” olarak çevirmişler. Sonra kısalıp x kalmış.[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

Zamanında İslam alimleri fevkalade katkılar yapmıştırlar. Bu zatların isimleri ise batıda değiştirilip latin, ingiliz birer filozof gibi tanıtılmışlardır.

Birkaç tanesini yazayım;

El Cabir Bin Hayyam ya da Harizmi: Cebiri ilk bulanlardır. Buldukları şeylere cebir demiştir. Ve bu isim batıda algebra olarak bilinir.

BİLGİSAYARIN BABASI DİYARBAKIRLI CEZERİ:Otomatik kapılar; kuyulardan suyu çeken aygıtlar; demir ve kalay gibi kurşun gibi metallerin hassas belirlenmiş yoğunlukları pnömatik aletler otomatik kontrol sistemler...

Tüm bunlar, 850 yüzyıl önce Cezeri tarafından bulunmuştu!

Basit bir anlatımla sibernetik; haberleşme, denge kurma ve ayarlama bilimidir. Bu disiplin, zamanla gelişerek, hayatımızın vazgeçilmez arasına giren bilgisayarların ortaya çıkmasına imkan tanıdı. Sibernatik ve otomatik sistemlerin başlangıcı konusunda; Fransızlar Descartes ve Pascal�ı; Almanlar Leibnizi, İngilizler Baconı öne sürseler de, aslında Cezeri rakiplerinden tam altı asır önce sibernetiğin ilkelerini bilim dünyasına sunan ilk kişiydi.

Ancak işin en ilginci, Cezeri'nin kitabının Türkçe'ye çevrilmiş bir tıpkı basımının henüz ülkemizde basılmamış olmasıdır!

BİNOM DENKLEMLERİNİ İL ÇÖZEN KİŞİ: ÖMER HAYYAM:Yazıda pek önemli görülmeyen, ama matematiğin vazgeçilmezi olan virgülü bulan kişi, 14. ve 15. yüzyıllarda yaşayan Cemşid bin Mesud bin Mahmut et-Tabib el Kaşidir.

Benzer bir şekilde, matematikde Broom açılımı olarak bilinen formülden yararlanılarak gerçekleştirilehn kök alma işleminin keşfi şerefi de, Newtona verilmişti. Ancak, İngiliz matematikçi James Roy Newman, The World of Mathematics adlı kitabında, bunu Newtondan tam 300 yıl önce bulduğunu, ilk defa binom(ikinci dereceden polinom) denklemleri çözdüğünü dünyaya açıkladı. Son araştırmalar, ne yazık ki Newmanı bile haksız çıkartıyor! Binom denklemleri ilk çözen kişi, Cemşidden 3 asır önce yaşayan Ömer Hayyamın ta kendisidir!

Daha neler neler.. Bu konuda bir programda adamın birisi diyor ki: Siz şimdi bu isimleri değiştirilen kişileri gidip batıdakilere sorsanız, onların İslam alimi olduğunu reddederler. Onlar bu kişileri kendi soylarından veyahut latin kökenli insanlar olarak görürler.

:jump:

Link to comment
Share on other sites

Bende bu konuda öğretmenime soru sormuştum.Sorum şuydu neden bütün gelişimler avrupada neden islam dünyasında değil ??

verdiği cevap:Çoğu güzel bilgi matematik felsefe vs. gibi gelişimi ve bulumu islam dünyasında olmuştur avrupa haçlı seferleri zamanın da bu islam dünyasındaki düşünürlerin kitaplarını almış batıda uyarlamıştır.Günümüzde ise İslam dinine hakaret edip dinimizin örümcek ******lar için olduğunu söyleyip bizi sömürdüğünü söylemişti

Gerçektende dinimiz tam bil ilim ve bilim dini bu dini yorumlayan düşünürlerimizde dünyaya yön vermiş şahıslardır

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...