Jump to content

Wpi'a Alternatif Olma Yolunda Bir Uygulama


Recommended Posts

WPI benzeri bir uygulama hazırlamıştım Visual Basic 6'da. Vista'yı Service Pack 1 çıkmadan önce vLite ile tek CD'ye (550 MB) indirmiştim, ona ekleyecektim. İçinde o sıralar 9-10 tane program vardı. Sonradan Vista'ya SP1 entegre edince toplam boyut 1000 küsür MB'a çıktı ve "bari 2 CD olsun, daha fazla bileşen silmek yerine hazırladığım seçmeli kurulum uygulamasını (birkaç program daha ekleyip) 2. CD'de kalan boşluğa ekleyeyim dedim.

Sonuçta hemen hemen her bilgisayar için gerekli programları (250 MB boşluk kaldı, oraya sığacak kadarını) uygulamama ekledim ve ortaya 25 programlık bir seçmeli kurulum uygulaması çıktı.

WPI ile yapılan kurulumda kısayolların nereye oluşturulacağı pek belli olmuyordu. O yüzden kendime böyle bir uygulama hazırladım:

[Kısayol seçim checkbox'ları, seçilen programlar için aktif oluyor. Bunları da rastgele seçtim. (Babylon, başlangıca kısayol atıyor.)]

ekranalntsll5.jpg

Program listesi ve kısa açıklamaları:

(Uygulamamın açılış ekranında da açıklamaları mevcut bunların. Tek tek yazdım.

Fare imlecini program adı üzerine getirmek yeterli oluyor açıklamayı görmek için.)

7Zip Arşiv Yöneticisi (Çok güçlü bir arşivleyici. En iyi sıkıştırmayı sağladığı söyleniyor.)

AudioCommander 4.0 (2 yıllık trial :( ) (Ses formatları arasında dönüştürme yapıyor)

Babylon 7 + Patch + TR/EN, EN/TR, TR/TR Glossary

(Tıklama kontrollü sözlük, varsayılan olarak Ctrl + Sağ Tık ile yazıya (seçmeden) tıkladığınızda kelimeyi seçip anlamını buluyor.)

BadCopy PRO 3.74 + Crack (Çizik CD/DVD, sorunlu hafıza kartı, bad sector'lü flash disk vs.den dosya kopyalamak için.)

Commander 1.33 (Windows Explorer alternatifi.)

CrapCleaner (CCleaner) 2.7 (Dosya ve registry için gelişmiş temizlik aracı.)

Foxit Reader 2.2 (Işık hızında bir PDF okuyucu.)

GOM Player + TR Yama + WMP11 Tema (Özellikle filmler için.)

Internet Download Manager (Adından belli zaten di mi...)

IsoBuster 1.9 + Serial + Türkçe (Dosya yapısı okunamayan CD/DVD'leri bilgisayara gördürmek için filan...)

LimeWire 4.18.2 Pro (TR) (Dosya paylaşım programı, özellikle şarkı indirme için.) (Gerekli Java platformu T.K.P.ne dahil.)

Mozilla Firefox 3.0.1 + 4 Eklenti + 2 Tema (Internet Explorer'a güçlü bir rakip.)

Nero 8.3.6.0 Lite (Micro değil) + Serial (Setup'ında değişiklik yapmadım.) (CD yazım programı, diğer özellikler çıkarıldı.)

MS Office 2003 Lite + Serial (Baris_seven'ın Perfect XP'sinden alıntı) (Eryen arkadaşımıza aitmiş...)

Paint.NET 3.35 + 82 filtre + TR (Photoshop benzeri resim düzenleyici.) (.NET 2.0 gerektiriyor ama.)

PowerISO 4.2 + Serial + Türkçe (Başta ISO olmak üzere hemen hemen tüm imaj dosyası türleri için düzenleyici.)

Recover My Files 3.98 + License (Gelişmiş bir dosya kurtarma programı. Harddisk, flash disk vb. için.)

SUPER (Kolay kullanımlı ve codec paketi gerektirmeden çalışan, üstelik ücretsiz bir ses ve video dönüştürücüsü.)

Unlocker 1.8.7 (eBay kısayolunun .msi'ı bile silindi :( ) (Silinemeyen dosyaları silmek, taşımak vb. için.)

VistaBootPRO 3.3 (HTML açıklamalı) (XP yükleyince önceden kurulu Vista boot kaydı siliniyor. Bu sorunu düzeltmek için.)

MS Visual Basic 6 (Lite) + License (Kullanımı en basit programlama dili.)

Winamp 5.54 + TR dil dosyası (bazı yerleri Türkçe değil ama olsun...) (Gelişmiş ses oynatıcı, video da oynatıyormuş...)

Win. Live Messenger 8.5 + Messenger Plus! Live (TR) (.msi değil :D ) (Bildiğimiz anlık mesajlaşma programı işte.)

WinRAR 3.70 + TR Crack + 10 tane Tema (Oldukça gelişmiş ve 7Zip kadar olmasa da güçlü bir arşivleyici.)

(Crack'li dosyası İngilizceydi, ResHacker ile Türkçeye çevirdim. Güncellememem o yüzden...)

XM Player 3.4.2.1 + 2 Tema (Süper hafif ses oynatıcı. Mp3, wma, wav, ogg, cda dosyalarını ve ses modül dosyalarını tanıyor.)

Gerçi WPI gibi özelleştirilebilir bir yapıya sahip değil bu, ama zaten amacım özelleştirilebilir bir uygulama oluşturmak değildi. Basit ve hafif, tabii bir o kadar da hızlı olsun istedim.

[.NET Framework ve antivirüs bulunmamasının sebebi bunu Vista SP1 için hazırlamış olmamdı. Çünkü .NET'in (bildiğim kadarıyla) tüm sürümleri Vista SP1'de mevcut ve SP1'siz halini bile antivirüssüz 2 ay kullanmıştım. (İngilizcesi geçmişti elime, direkt MSDN çıkışlı. Sonra Türkçesini indirince onu kurdum format atıp. 2 ay sonra hâlâ virüssüzdü yani SP'siz İngilizce Vista. Kaldırmadan önce NOD32 v2.7 kurulu XP'de virüs imza veritabanını da güncelleyip harddiski derinlemesine tarattım, ordan biliyorum.)]

Kurulumların (ve gerekirse kaldırmalarının) olabildiğince hızlı olması için 25 programın 23'ünün setup ve/veya uninstall'ını baştan yazdım. [setup dediğim katılımsız kurulum sağlayan SFX RAR arşiv ve diğer işlemleri yapan bir .bat dosyasından (cmdow ile gizliyorum .bat'ı) ibaret. Setup'ları tekrar oluşturmamın bir sebebi daha var gerçi: İstediğim yerlere (masaüstü, başlat/programlar kök dizini, hızlı başlat) kısayol atsın ve gereksiz özellik varsa (yahoo toolbar, winamp remote filan gibi) kurmasın istedim. Bu arada boyuttan da tasarruf ettim.

Kurulum ve kaldırma dosyalarını Vista'da defalarca kez (hiçbir hata kalmadığından emin olana kadar düzelterek) denedim. Kurulumu yapan .bat dosyalarında olabildiğince ortam değişkeni (%SystemRoot%, %ProgramFiles% gibi) kullandığım için programların XP'de de sorunsuz kurulup çalışması gerek. (XP kullandığım sıralarda denemiştim, sorunsuzdu.)

Yalnız baştan söyleyeyim: Bu uygulama, Windows dizini yolu (açılış ekranı kodları içerisinde) bazı bölümlerde \Windows olarak göründüğü için sadece XP ve Vista'da çalışıyor. [Vista'da kurulum yapacak olursanız önce Denetim Masası -> Kullanıcı Hesapları -> Kullanıcı Hesabı Denetimi yolunu izleyip Kullanıcı Hesabı Denetimi'ni devredışı bırakın. (Tabii açıksa. Oluru olmazı sormuyorsa Vista, kapalıdır zaten.:) ) Bence bi daha da aktif yapmayın.]

[bu, mesela Live Messenger'ı Win2000'de kuramayacağınız anlamına gelmiyor. Bu sınırlama bazı kurulum dosyaları ve Açılış Ekranı.exe ile ilgili. İndireceğiniz dosyayı (Toplu Kurulum Paketi.exe) sağ tık -> WinRAR ile aç deyip "SFX Kurulumlar" klasörünü herhengi bir dizine çıkardıktan sonra içindeki kurulum dosyalarını deneyebilirsiniz. Ama önce arşivin (Toplu Kurulum Paketi.exe) kök dizininde bulunan NirCmd.exe ve cmdow.exe'yi sistem dizininize kopyalayın. (Normalde \Windows\System32'ye kopyalanıyor açılış öncesi.)]

Ekleme: Visual Basic 6 Portable kurulum dosyasında DLL/OCX lisans girişi için kullandığım ActiveX Licenses.reg dosyası sorunluymuş, yeni farkettim. Dosya registry'ye eklenirse MSN bağlantı düzeni bozuluyor. Neyse ki (XP SP3 ve Vista SP1 ile denedim) Windows, bu girişleri komut isteminden registry'ye eklemiyor. (Çift tıklandığında ekliyor.) İsterseniz hatası giderilmiş halini (NirCmd'si içinde) şuradan indirebilirsiniz:

http://www.filedropper.com/visualbasic6

Yedek link:

http://rapidshare.com/files/145243456/Visual_Basic_6____.exe.html

[Ücretli programların tamamı crack, patch vb. ile lisanslandı. Yalnız IsoBuster, ek işlevsellik için kaydolmayı gerektiriyor Hakkında'da kayıtlı göründüğü halde. Niyedir anlayamadım.

AudioCommander trial'ı için de bir registry hilesi kullandım. Kurulumu 6 Temmuz 2010'da yapılmış olan 15 günlük deneme sürümü olarak görünüyor. Kısacası 2 yıllık deneme sürümü. :) Bu da benim patch'im... (Recover My Files da aynı karmaşıklıkla aynı yere kaydediyormuş lisansı: HKLM\Software\Licenses)]

Daha önceki sürümü upload etmek 1,5 günümü almıştı. Bi arkadaş için filedropper'a dosya gönderdiydim (14 MB), sorunsuz göndermişti. Bu uygulamayı (254 MB) ise 8 kez göndermeyi denedim. 4 kez bağlantı koptu, 2 kez kendim iptal ettim, son ikisinde "Upload complete. Redirecting" yazıp kaldı filedropper... Rapid'e göndermek istemediğim için ilki 150 MB'lık iki RAR cilde bölüp divshare.com'a gönderdim (Rapidshare'a rakip filan diye duymuştum ama...). İki gün sonra divshare'in de sürekli ağ zaman aşımına uğradığını gördüm yaptığım denemelerde. (Bir önceki sürümde uygulamanın açılışı öncesi çalıştırılan .bat dosyasında kritik bir hata olduğunu farkettim. Çift tıklandığında çalışan .bat, WinRAR'ın "Çıkarttıktan sonra çalıştır"ına yazınca çalışmıyordu. O hatayı düzeltip bir-iki programı da son sürüme güncelleyip tekrar upload etmeyi denedim divshare'a. O zaman farkettim divshare'ın yanıt vermediğini...)

Sonuçta gerekli cmd dosyalarını kopyalaması gereken .bat dosyası hatası düzeltildi. CrapCleaner, Internet Download Manager ve Recover My Files son sürüme güncellendi. (CrapCleaner'ın Açılış Ekranı.exe'de görünen sürümünü 2.9 olarak değiştirmeyi unutmuşum.)

DivShare'ın giriş sayfasına ulaşamıyordum, 257 MB'ı (güncellemeden sonra 257 MB oldu) filedropper'a gönderdiğimde de link gelmiyordu. Önce ikinci part'ı (107 MB oldu) filedropper'a gönderdim, link verdi. İlk part'ı (150 MB) da filedropper'a göndermeyi denedim, bu kez link vermedi, yine "Upload completed. Redirecting"de kaldı. Mecburen ilk part'ı rapidshare'e gönderdim.

Gerçi filedropper'a daha iki hafta önce gönderdiğim dosyayı şimdi indiremiyorum, ana sayfaya yönlendiriyor. Silindi galiba.

O yüzden part2'yi rapid'e de gönderdim, ne olur ne olmaz...

Linkler:

Part1:

http://rapidshare.com/files/133845909/Toplu_Kurulum_Paketi.part1.rar.html

Part2:

http://rapidshare.com/files/133871982/Toplu_Kurulum_Paketi.part2.rar.html

Part2 için alternatif link:

(Yazdığım gibi, part1'in linkini vermedi filedropper.com)

http://www.filedropper.com/toplukurulumpaketiv2part2

_________________________________________________________________________

Toplu Kurulum Paketi v2'nin özelleştirilebilir sürümünün (T.K.P v3) yazımını tamamladım ve yayınladım. Hayırlı, uğurlu olsun. :)

( http://www.tnctr.com/index.php?showtopic=73399 )

_________________________________________________________________

(Asıl konu bölümünde oldukça düzgün bir Türkçe kullandığıma bakmayın, normalde kullandığım Türkçe yazdığım cevaplardaki şekilde. Burası konu bölümü olduğu için bu kadar düzgün bir Türkçe kullandım. Cevap yazarken yazım tarzı konusunda rahat olun yani.)

Link to comment
Share on other sites

eline sağlık.Kısayol olayı güzel olmuş.Bir şey sormak istiyorum Program bir liste dosyasına vb. bağlı olarak mı çalışıyor? Yani WPI'deki config.js gibi bir dosyası var m?Kendi istediğimiz programları ekleyebilir miyiz?

Link to comment
Share on other sites

her Zaman en iyi kurulum yöntemi orjinal kendi setup dosyalarıdır programların neler yaptıgını bilemesin dll register işlemlerini bat dosyana yaptınmı bilmiyorum orjinal kurulum dosyalarındada kısayol ayarları var bir cok programın...

mesela winampı ele alalım nsis ile yazılmış içine açıp baktım okadar ayar varki O ayarları inno setup'a taşımak 3 günümü aldı...

unutmadan çalışman için teşekkür ederim

Link to comment
Share on other sites

eline sağlık.Kısayol olayı güzel olmuş.Bir şey sormak istiyorum Program bir liste dosyasına vb. bağlı olarak mı çalışıyor? Yani WPI'deki config.js gibi bir dosyası var m?Kendi istediğimiz programları ekleyebilir miyiz?

Herhangi bir liste kullanmadım. Kurulum Visual Basic exe'sinin kullanıcı tercihlerine göre oluşturduğu .bat dosyası ile yapılıyo. (O bat dosyası başına cmdow ile gizleme komutu eklemeyi unutmuşum. İdare edin... Gerçi zaten simge durumunda açılıyo kurulumu yapan .bat dosyası.)

Visual Basic biliyosan kaynak kodları exe arşive dahil, direkt erişim için tuş da ekledim, görmüşsündür. Ordan (VB yoksa bi kur tabii) kaynak kodlarına bakarsan listeyi çözebilirsin. Olabildiğince açıklama kullandım zaten... Hatta BatDosyasiOlustur diye fonksiyon kullandım Button1_Click yordamı içinde. (Normalde hata oluşuyodu bu yaklaşık 800 satırlık kısmı işlerken, o yüzden fonksiyon olarak yazıp Button1_Click yordamına bu BatDosyasiOlustur komutunu ekledim. Listeyi o fonksiyon belirliyo.)

Kısacası uygulama (WPI'ın yapısını da bilmiyorum ama) kolayca değiştirilebilecek bi listeye sahip değil, kusura bakma. Herhangi bi program eklemek ya da çıkarmak çok da zor değil ama Visual Basic bilgisi gerektiriyo.

her Zaman en iyi kurulum yöntemi orjinal kendi setup dosyalarıdır programların neler yaptıgını bilemesin dll register işlemlerini bat dosyana yaptınmı bilmiyorum orjinal kurulum dosyalarındada kısayol ayarları var bir cok programın...

mesela winampı ele alalım nsis ile yazılmış içine açıp baktım okadar ayar varki O ayarları inno setup'a taşımak 3 günümü aldı...

unutmadan çalışman için teşekkür ederim

Gavara; kurulumlar, yaklaşık bir buçuk yıldır denediğim ve çoğu tek bir DLL/OCX kaydı yada (Program Kaldır/Değiştir listesindeki registry girişi haricinde) bir tek ek registry bilgisi gerektirmeyen programlara ait. Tabii programların yeni sürümlerini InstallWatch ile kontrol etmeden eklemiyorum. Bunlar daha önce kurulup kaldırılmış sistemde de (kalıntı bırakabiliyo, o bakımdan), Windows kurulumu yeni bitmiş sistemde de sorunsuz kurulup çalışıyor. (Tek tek denedim tümünü.) Bazı hataları vardı, düzelttim. O yüzden yaklaşık 3 ay kurulum dosyalarıyla uğraştım. (Tabii bi de güncellenmesi gerektiği için bazı programların uğraşıp hazırladığım eski sürümlerini sildiğim de oldu. O yüzden bu kadar uzadı.) Açılış Ekranı.exe'yi yazmak 1-2 haftalık bi işti.

Sadece Nero'yu tekrar paketleyemedim. [Visual C++ 2005'in HKLM ahahtarı altında yeni oluşturduğu anahtar (Schema), .reg ile eklenemiyo, erişim engelleniyo, o yüzden.] Bi de Office 2003'e dokunmadım. (Bu ikisinin kurulumunun çok bekletmesi de bu yüzden.)

Diğer 23 programı XP'de ve (UAC - Kullanıcı Hesap Denetimi kapalıyken) Vista'da sorunsuz kurup çalıştırdım. Hatta bazı eklemeler yaptım: Commander'ın her açılışta çıkan açılış penceresi iptal, Recover My Files'ın ilk açılışında çıkan anlaşma metnini atla filan gibi. Bayaa bi uğraştım ama tam istediğim gibi oldu kurulumlarım.

Ha, şu var: Bazı programlar kaldırıldığında küçük bi kalıntı bırakabiliyo: HKCU\Software\ProgramAdı anahtarı (ve varsa alt anahtarları). Ama onları genelde programın kendi uninstall dosyası da silmiyo.

Bunun haricinde bu 23 program ne kurulum, ne de kaldırma sonrasında hiçbir artık dosya bırakmıyo. :D (Kaldırma sırasında %Temp%'ye çıkardığı uninstall.bat, Kısayolları Sil.bat ve (varsa) uninstall.reg adlı, toplamı 100 KB'a bile ulaşmayan ve her kaldırma işlemi sırasında üzerine yazıldığı için en fazla 3 taneyle kalan kaldırma dosyaları hariç.)

Kaldırma sonrası artık dosya kalırsa kullanıcıya bildiriyo "ProgramFiles\(ProgramAdı) klasörü silinirken hata oluştu..." gibi. İstersen bi indirip kur herhangi birini ve program açıkken kaldırmayı dene, bu uyarıyı göreceksin. (Babylon, Live Messenger ve XM Player hariç, onların uninstall'ları zaten hata oluşmasın diye programı kaldırma öncesi açıksa sonlandırıyo.

[Şimdi aklıma geldi; bir iki programın asıl uninstall.exe kaynak kodlarını, Program Files'taki klasöründeki çöp kutusu sembollü uninstall.exe'si (o da SFX RAR arşiv :( ) içine gömdüm biraz karışık olduğu için. Bi de onlar kalıyo %Temp%'de.]

Kaldırma işlemi sırasında uninstall.exe de silinsin, klasör tamamen boşaltılıp kaldırılabilsin diye uninstall'ları da SFX RAR yaptım da. Kullanıcı, kaldırma onay mesajını gördüğünde zaten RAR SFX'inin çalışması bitmiş oluyo, çünkü asıl uninstall.exe'yi "Çıkarttıktan sonra çalıştır"a yazdım ve kesin yol (absolute path) tanımı var uninstall'ın SFX açıklamasında.

Şu uygulamanın upload'ı bitsin, kurulum dosyalarını tek tek upload edip linklerini vermeyi düşünüyorum zaten. Tabii gerekli diğer iki dosyayı (NirCmd.exe ve cmdow.exe) da. Gerçi bazı dosyalarda (dosya içindeki SFX Kurulumlar klasöründe (+) ile işaretli olanlar) NirCmd.exe zaten var.

(Gevezeliğim tuttu Gavara, kusura bakma. Ayrıca Winamp'ı hiçbir reg eklemeden, sadece 4 tane DLL kaydettirerek kurdurdum, bi sorun çıkmadı. Bence o kadar ayrıntılı aktarıma gerek yoktu Winamp için. Neyse... Emeğine saygı duyuyorum. O kadar uğraştıysan bi bildiğin vardır.)

[Diğer bişey: Yalnış anladın Gavara, kurulumda Visual Basic exe'si kullanmadım. (Kullandığım oldu ama 2-3 tanesinde. O da komut istemi, Türkçe karakter desteklemediği için, mecburen.) Kaldırmada kullandım. Ortam değişkenleri gibi kritik önemi olan yolları Visual Basic'e bırakamazdım çünkü.]

(Geç kalan bi cevap oldu gerçi. Yeri burası mı olmalıydı bilmiyorum ama...)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...
ayarlar.ini yerine Programlar.ini de olabilir.

Sonradan form arkaplan resmi, program adlarının yazılı olduğu label'ların rengi gibi seçenekler de ekledim. O yüzden Yapılandırma.ini olarak değiştirdim yapılandırma dosyası adını.

Uygulamanın yazımı bitti ama deneyen bi arkadaş stabil çalışmadığını söyledi. Hâlâ deniyorum.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...
güzel olmuş bende vb ile uğraşıorum programınh kaynak kodlarını verebilirmsiniz

Programın kaynak kodları zaten SFX arşiv içinde var. Uygulamadaki "Kaynak Kodlarını Göster" tuşuna tıkladığınızda kaynak kodlarının bulunduğu klasör açılacaktır zaten. Olur da açılmazsa dosyaya sağ tıklayıp WinRAR ile aç diyin. İçinde "Kaynak Kodları (Yedek)" adlı klasörde tüm kaynak kodları var. O klasördeki "Açılış ekranı" klasörü ana uygulamanın kaynak kodlarını içeriyo.

Dosyayı indirmediyseniz indirip o şekilde incelemenizi öneririm. Çünkü Açılış Ekranı.exe, diğer klasörlere sıkı bi şekilde bağlı. O yüzden diğer klasörler olmadan çalışmasını anlamanız zor olucaktır.

[Ne yalan söyleyeyim, şu anda bitmiş olan (Nero ve Winamp kurulumlarının bi - iki sorunu vardı, onlarla uğraşıyorum) Toplu Kurulum Paketi v3'le bunu karşılaştırdığımda bu çok daha sıradan kalıyo. En önemli (olduğunu düşündüğüm) sorunu mutlaka \Windows\Temp'ten çalıştırılmak zorunda olması ve (sadece XP ve Vista'da bulunan) Reg.exe komut satırı aracına ihtiyaç duymasıydı. Son sürümde bunları hallettim. Ama v3'ün de bazı hataları çıkıyo hala. Arkaplan rengi seçimi penceresi açıldığında İptal'e tıklanırsa siyah renk atanması gibi. Kurulum dosyalarını halledeyim bakalım, sonuç n'olacak...]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...