Jump to content

Üç Boyutta 1 Terabyte


vatan24

Recommended Posts

Tek bir disk yüzeyinde gigabyte'larca veri saklamaya alıştık. Pekiyi bu disk hacminde, Terabyte mertebesine çıkarsa?

Tek bir diskin yüzeyinde gigabyte'larca veri saklamaya alıştık. Ancak yüzey alanı kısıtlamaları ve veri yoğunluğunu sonsuza kadar artıramayacağımız gerçeği bunu kısıtlıyor. Yeni yayınlanan bir araştırma, sabit yüzey alanında veri yoğunluğunu artırmak yerine üçüncü boyuta taşıp standart 12 cm çaplı bir optik diskte 1 TB veri depolamanın anahtarını vaadediyor.

Bilgisayarlar için yaygın anlamda CD'lerle başlayıp DVD derken Blu-Ray'e gelmiş optik depolama kavramı yüzeye dayalı. Bu durumda yapabileceklerimiz ise diski oluşturan substrat ve özellikle de okuma/yazma için kullanabileceğimiz ışının dalgaboyu ile sınırlanıyoruz; yani kabaca tek bir biti okuyup yazmak için kullanabileceğimiz ışının genişliğine. Yeni araştırma ise bunun için üçüncü boyutu devreye sokuyor.

Haber kaynağına göre 532 nanometrelik bir lazerle bir santimetreküp hacme sığdırabileceğiniz veri miktarı, bir santimetrekareye sığdırabileceğiniz miktarın 20.000 katına kadar çıkabilir -tabii bu teorik ve şu an için abartılı bir rakam ancak teknoloji ilerledikçe neler olabilir bilemiyoruz. Şu anda bahsettiğimiz araştırma 1989'dan beri süregelen bir çalışma ve şimdilik ürünü herbiri bir DVD kadar bilgi depolayabilen yüzlerce katman barındıran standart boyutlu bir optik disk.

Proof of Concept (bir nevi, yapılabilirliğin kanıtı) disk için boya öncülü (dye precursor, DP) olarak adlandırılan bir molekülü tutan polymethylmethacrylate (PMMA, Türkçesi kimyager dostlarımıza kalsın) matris üretilmiş. Bu DP renksiz ve 400 nm altında bir emilim spektrumuna sahip. Ancak bir asitle karşılaşınca yapı değişiyor ve renkli ve parlayan bir maddeye dönüşüyor. Asit ise ışığa duyarlı olarak asit üretebilen bir molekül türünün de maddeye dahil edilmesiyle oluşturuluyor. Tek bir morötesi ya da iki görünür ışık fotonu bu moleküllerin aside dönüşüp DP'yi parlak hale getirmesini sağlıyor.

Diske veri yazmak için kullanılan lazer 532 nm dalgaboyuna sahip. Işın atımı 6.5 pikosaniye sürüyor ve yaklaşık 7 nanojoule civarında bir enerji taşıyor. Bu enerji asit oluşturan maddeyi etkiyerek yukarıda andığımız döngüyü başlatıyor. Okuma için 635 nanometre dalgaboyunda bir lazer kullanılıyor; bu lazerin parlattığı alanın konumu üç boyutlu olarak belirlenebiliyor.

Sonuçta araştırmacılar bu yöntemle bir DVD'ye 1 TB gibi bir veri sığdırabilmişler. Araştırmacılara göre çalışma yayınlanmadan hemen önce gerçekleştirdikleri bir gelişme, 7 nJ yerine 250 pJ enerji kullanarak ve 405 nm diyotlarla her bir katmana bir Blu-Ray disk kadar veri sığdırmayı mümkün kılıyor.

Alıntı :pclabs

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...