Jump to content

Pc'ye Dilinizle Hükmedin!


BeyazEylem

Recommended Posts

aptalze2.jpg

PC'ye dilinizle hükmedin

Minicik bir mıknatıs kullanan yeni bir cihaz engelli insanların bilgisayar kullanmasını veya tekerlekli sandalyelerini kontrol edebilmelerini sağlayacak...

Kolaylıkla dilin altına yerleştirilen pirinç tanesi büyüklüğündeki mıknatıs, insanların bilgisayarda imleci oynatmalarını veya motorlu bir tekerlekli sandalyeyi hareket ettirmelerini sağlayabilecek.

3006_dil_ic2.jpg

Georgia Institute of Technology’de yürütülen projenin yönetiminde asistan profesörlerden biri olan Maysam Ghovanloo; “Sistemi kontrol etmek için dili seçtik çünkü omurilik vasıtasıyla beyne bağlı olan eller ve ayakların aksine dil, beyne doğrudan kafatasında bulunan sinirler vasıtasıyla bağlı. Genellikle de kaza sonucu engelli olan insanların birçoğu omurilik sorunları dolayısıyla hareket edemiyorlar. Ayrıca dil hareketleri çok hızlı,net ve çok fazla düşünme, konsantrasyon veya efor gerektirmiyor” dedi.

Bir aparat manyetik alan alıcılarına sahip bir aparat, mıknatıs sayesinde dilin hareketlerini izliyor ve taşınabilir bir bilgisayara kablosuz sinyaller gönderiyor.

Cihaz şimdilik sağlıklı 12 gönüllü üzerinde denendi. Şimdiki planları ise ciddi engelleri olan insanlar üzerinde denemek.

kaynak:cnetturkiye

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...