Jump to content

Unesco Dünya Mirası Listesi


mavikiz

Recommended Posts

unesco_liste_b.jpg

Unesco Dünya Mirası listesine 8 yeni bölge eklendi.

Dünya mirası listesine alınan Melaka ve George Town kentleri Malezya'daki Malaka boğazında yer alıyor. Doğu ile batı arasında 500 yıllık ticari ve kültürel etkileşimin yaşandığı bu iki tarihi kent, çok kültürlü mirasa sahip.

Malaka'da, Malay Sultanlığının yanısıra bölgeye hakim olan Portekiz ve Hollanda'nın etkisini de görmek mümkün.

George Town ise İngiliz etkisini yansıtan bir kent.

Papua Yeni Gine'deki Kuk erken dönem tarım alanı, deniz seviyesinden bin 500 metre yükseklikte binlerce yıldır süren bataklık ıslahının bir örneği.

Fransa'da bulunan ve batı tarzı askeri mimari örneği olan Vauban müstahkem mevkileri de listenin yenileri arasında.

Berlin'de düşük gelirliler için yapılan evler, 1910 -1933 döneminin şehircilik politikasını yansıtan inşaat reform hareketinin bir örneği olarak listede.

İtalya'nın kuzeyindeki Mantua ve Sabbioneta kentleri ise mimari açıdan rönesans kültürünün yayılmasında önemli role sahip.

13. yüzyılda kent devlet olarak kurulan San Marino Tarihi kenti, endüstriyel çağın değiştiremediği ender yerlerden biri.

Slovakya'daki ahşap kiliseler Roma ve Bizans kültürlerinin buluştuğu dini yapıların en iyi örneklerinden.

Hindistan'da 19'uncu yüzyılda döşenen ve hala kullanılan 96 kilometre uzunluğundaki Kalka Şimla dağ tren yolu da dünya mirası listesinde.

(TRT)

Link to comment
Share on other sites

Tabi ki var; İstanbul. Lakin İstanbul'u çıkartmayı düşünüyorlar listeden. Unesco kurallarına uymadığı için. 6 ay muhret verdiler düzenlemeler için. Umarım sayın belediye başkanımız bu hususa dikkat eder. 2010da kültür başkentliği yapacak şehrimiz, böyle bir durumla kirlenmesin, popülaritesini kaybetmesin.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...