Jump to content

İstanbul’un Yangınlarını Gösteren Ilk çizimler


mavikiz

Recommended Posts

İstanbul’da 1700’lerde çıkmış iki yangını gösteren çizimler Sotheby’s’de, Çarşamba günü satışa çıkarılacak. Çizimlerin şimdiye dek hiç bilinmediği ifade ediliyor.

288240.jpg

Cumhuriyet gazetesinden Özgen Acar’ın haberine göre biri İstanbul’da büyük bir yangını belgeleyen, diğeri Asya yakasından İstanbul’un Avrupa yakasını 1750’lerde gösteren iki çizim, Çarşamba günü Londra’da açık artırıma çıkıyor.

Sotheby’s Müzayedeevi yetkilileri resimleri kimin yaptığının bilinmediğini, ancak altındaki İtalyanca yazılardan o tarihlerde İstanbul’a gelen bir İtalyan ressamın çizdiğinin sanıldığını belirtti.

Üç ayrı kağıdın yapıştırılmasıyla (yaklaşık 44x134 cm) boyutunda panoramik bir görüntüye sahip resimler, kalem, çini mürekkep ve siyah tebeşir kullanılarak çizilmiş. Müzayede kuruluşu, resimlerin her biri için 75-100 bin YTL arasında bir satış bekliyor.

Babası İtalya’da Napoli Başbakanlığı yapan ve Toskana Donanması’nda komutan olan İngiliz kaptan John Acton’ın İstanbul ile birlikte Doğu Akdeniz’e yaptığı seferlerde donanmasındaki bir İtalyan ressamın bu iki resmi çizmiş olabileceği varsayılıyor.

Sıkça yangın felaketleri yaşayan İstanbul’daki 1755 yangınının büyüklüğünü bir fotoğraf gibi yansıtan bu resim ile İstanbul’u görüntüleyen ikinci resmin şimdiye dek hiç bilinmediği ifade ediliyor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...