Jump to content

Şair Erdem Bayazıt Vefat Etti


mavikiz

Recommended Posts

Uzun süredir kanser tedavisi gören 69 yaşındaki Bayazıt, İstanbul Özel Acıbadem Hastanesinde hayata gözlerini yumdu. Bayazıt için, pazartesi günü ikindi vaktinde Eyüp Sultan Camii’nde cenaze töreni düzenlenecek.

ERDEM BAYAZIT KİMDİR?

Kahramanmaraş’ta, 1939 yılında doğan Erdem Bayazıt, ilk ve orta öğrenimini burada tamamlayarak 1971’de Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduğu Kahramanmaraş Lisesi’nde kısa bir süre edebiyat öğretmenliği yapan şair, daha sonra Kahramanmaraş İl Halk Kütüphanesi’nde müdür olarak görev yaptı.

İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarının kuruluş günlerinde genel sekreter olarak görev yapan şair, Milli Eğitim Bakanlığı’nda Basın Bürosu Memurluğu, Milli Kütüphane Süreli Yayınlar Şube Müdür Yardımcılığı görevlerinde de bulundu. Sanayi Bakanlığı İnsan Gücü Eğitim Daire Başkan Yardımcılığı görevini yürütürken istifa ederek, kurucusu olduğu Akabe Yayınları’nın ve Mavera dergisinin yönetimini üstlenen Bayazıt’ın, ilk şiir kitabı “Sebeb Ey” 1972 yılında Edebiyat Yayınları arasında yayımlandı.

Son şiirleri “Risaleler” adı altında 1987’de Akabe Yayınları’ndan çıktı. 1981 yılında Ajans 1400 adlı bir firmanın film ekibiyle beraber Afganistan’a doğru yola çıkan şair, Şenol Demiröz, Yücel Çakmaklı, Ahmet Bayazıt, Çetin Tunca, Halil İbrahim Sarıoğlu ve Necdet Taşçıoğlu’ndan oluşan çekirdek bir kadroyla birlikte Pakistan’ın Peşaver kenti başta olmak üzere İran, Hindistan ve Afganistan’ı gezerek izlenimlerini “İpek yolundan Afganistan’a”’ adlı eserinde topladı.

Bu eserle 1983 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Basın Ödülü’nü kazandı. 1984’te Akabe’nin İstanbul’a taşınması kararıyla bu görevini devrederek yeniden memurluğa dönen Bayazıt, DPT’ye sözleşmeli personel olarak girdi. Şair, daha sonra bu görevi bırakarak 1987 yılı seçimlerinde Kahramanmaraş’tan milletvekili adayı oldu. 30 Kasım 1987 seçimlerinde Anavatan Partisi’nden Kahramanmaraş milletvekili seçilen Bayazıt, 1992 seçimlerinde adaylığını koymadı ve İstanbul’a yerleşti.

Evli ve 4 çocuk babası olan Bayazıt’ın şiir ve yazıları Açı, Hamle, Çıkış, Yeni İstiklal, Büyük Doğu, Edebiyat, Mavera, Yedi İklim ve Hece dergilerinde yayınlandı.

Bayazıt, TBMM Başkanlık Divanı’nca üstün onur ödülü verilmesi kararlaştırılan 71 kişi arasında bulunuyordu.

(NTVMSNBC)

Link to comment
Share on other sites

Büyük Şairdi doğrusu,Yetiştirmekte zorlandığımız şu günlerde bir bir edebiyat üstadlarını kaybetmek gerçekten çok üzücü :)

Link to comment
Share on other sites

VEDA

Bu şehirden gidiyorum

Gözleri kör olmuş kırlangıçlar gibi

Gururu yıkılmış soy atlar gibi

Bu şehirden gidiyorum

İnsanlar taş gibi bana yabancı

Ağaçlar bensiz hüküm giyecek bulvarlarda

Bir tambur bir yalnızlığı anlatıyorsa

O ışıksız pencereden

Ben onu bile bile duymuyor gibiyim.

Bu şehirden gidiyorum

Gömerek geceyi içime

Sabahın hüznünü beklemeden

Gidiyorum bu şehirden.

Allah rahmet eylesin.. Mekânı Cennet olsun..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...