Jump to content

İstanbul'un İlçe Ve Semt İsimleri


BrightBlade

Recommended Posts

Giriş;

İstanbul, içinde barındırdığı tarihi eserler ve kültürel yapı itibarîyle ucu bucağı olmayan bir açık hava müzesi gibidir. Buradaki eserleri tetkik etmeye ve yaşanan kültürel hayatı yazmaya bir ömrün yetmeyeceğini herkes kabul ediyor.

Tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış İstanbul'un her yerinde derin tarihi ve kültürel izler bulmak mümkündür. Ancak günlük koşuşturmalar içerisinde birçoğumuz bu izleri her gün görüyor olsak da, farkına varamıyoruz. Tarihi süreci binlerce yıl geriye giden İstanbul bir tane ama içinde binlerce tarihi olay, kültürel kod veya her semtin isminin bir öyküsü var.

İlçe ve semtlerin isimlerinin öykülerini İstanbul’da yaşayan herkesin bilmeye ve nasıl bir şehirde yaşadığını anlamaya hakkı vardır. Bu hakları sahiplerine iade etmek için İstanbul’un ilçe ve semt isimlerinin nereden kaynaklandığını iki kitap halinde hazırlamayı arzu ettik.

İstanbul'un Her İlçe Ve Semt İsminin Bir Hikayesi Vardır

İstanbul'da yaşayan herkes, günlük haytında farkına varsın yada varmasın onun birçok ilçe ve semt ismini telaffuz etmektedir. Beşiktaş, Beyazıt, Kanlıca, Bebek, Eyüp ve daha nice ilçe ve semt isimleri günlük konuşmalarımızda dilimizden dökülse de çoğumuz bu isimlerin ne anlama geldiklerini ve ilk olarak nasıl ortaya çıktıklarını bilmiyoruz. Halbu ki İstanbul'un otuziki ilçesinin ve bu ilçe içerisinde bulunan semtlerin hemen hepsinin kendine mahsus; kimi çok eskilere giden, kimi ise yeni olan bir hikayesi vardır.

Erman Güven'e göre genel olarak bu gün, içinde yaşadığınız ilçelerin ve semtlerin isimlerine baktığımızda, bunların çoğunun tarihi tarihi olaylar, yaşam biçimleri, memleket isimleri, meslekler ve benzeri yerlerden geldiklerini görmekteyiz. Üç bin yıllık bir geçmişi olan şehrin isimleri de neredeyse üç bin yıllık bir sürece yayılmıştır. Bunlar arasında antik döneme kadar giden isimler olduğu gibi, Bizans ve Osmanlı dönemine ait birçok isim de mevcuttur. Tarihi bir sutundan, bir camiden, bir meslekten, bir konaktan, meşhur bir kişiden dolayı ismi konulan ilçe ve semtlerde hiç az değildir. Eski ilçe ve semt isimlerinin kaynakları da yine olaylar veya şahıslarla ilgilidir. Mesela, Beyazıt Sultan II. Beyazıt'ın semtte kendi adıyla yaptırdığı bir külliyeden, Bayrampaşa meşhur bir Osmanlı paşasından, Sariyer ismi ise sarı uçurumlardan, Bağlarbaşı ismi meşhur bağlardan, Taksim Osmanlı döneminde suyun halka taksim edildiği yer olmasından dolayı bu isimleri almışlardır.

Özellikle yetmişli yıllardan sonra İstanbul'un hızlı büyümesine paralel olarak şehre yeni semtlerde eklenmiştir. Bu semtlerin isimleri de ya orada yaşayan birilerinden, ya da bir olaydan ilham alınarak konulmuştur.

Özetlemek gerekirse, İstanbul'da bulunan her ilçe ve semt isminin mutlaka bir gerekçesi ve öyküsü vardır. Biz herkes tarafından bilinen bu isimlerin nereden kaynaklandıklarını derleyerek sizlere taktim etmek istedik. Bunları size taktim etmeden önce İstanbul'un isim sürecine bir göz atalım.

Not: Bu yazı sürekli güncellenecek ve yeni semt ve ilçe isimleri eklenecektir. Yazı tarafımdan yazılmakta olup, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, seyyar kitap projesiyle hazırlanan, İstanbul'un İlçe ve Semt İsimleri kitabından doğrudan alıntılanmaktadır.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 yıl yıl...

"Bayrampaşa meşhur bir Osmanlı paşasından, Sariyer ismi ise sarı uçurumlardan"

Tamamen yalan ;) Ben doğma büyüme bir bayrampaşa lı olarak buranın adını çok uzun yıllar önce yetişen bir turunc gillerden olan bitkinin yogunlugu sebebiyle vermişler yani bayrampaşa bir turuncgil ailesinden olan enginar tarzı bir bitki buralardada çok varmış ondan bu adı almış yani osmanlı paşasıyla alakası yok kim sallaıo bunları .... ? bakın bu soru kim 500 milyar isterde de çıktı "istanbulun hangi ilçesi çok eskiden yetişen bir bitkinin ismini almıştır" c-Bayrampaşa :):D adam bilememişti 250 milyarcık gitmişti...

neyse emeğin için sağol senin hatan deil bunu sallayan kaynağın sucu bu arada sarıyerde yalan uçurumla ilgisi yok :rofl:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...