Jump to content

Demirel, "yaşayan Halk Ozanları" Sergisini Açtı


mavikiz

Recommended Posts

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği'ne (AFSAD) üye 11 fotoğrafçı ve 4 kameramanın bir araya gelmesiyle kurulan "Yaşayan Halk Ozanları Fotoğraf Grubu"nun, 72 Halk ozanının fotoğraflarından oluşturduğu serginin açılış törenine katıldı. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirilen "Yaşayan Halk Ozanları" fotoğraf sergisinin açılış töreninde konuşan Demirel, "Halk ozanları çok değer verdiğimiz, felsefemizin, edebiyatımızın kökünü teşkil eden kişilerdir" dedi. Dili en iyi şekilde kullananın ve halkın, sorunlarını, dertlerini, ızdıraplarını, çilesini en kısa şekilde, en manidar şekilde ifade edenlerin onlar olduğunu belirten Demirel Şunları söyledi:

"Dikkat ederseniz onların bütün çalışmalarında hep sevgi ve barış vardır. Onlar sevgi ve barışın insanlarıdır, kavganın insanları değillerdir. Her türlü zorluğa çareyi barışta ve sevgide ararlar. İnsanları birbirilerinden ayırmazlar, birbirlerine yaklaştırırlar. Bu aslında bizim ülkemizin, Anadolu'muzun gerçekten felsefesidir. Onun içindir ki toplumumuzu, böyle bir projeye destek veren buradaki arkadaşlarımızı takdir ve tebrik ediyorum."

Serginin açılış törenine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş de halk ozanlarının aynı zamanda halk kahramanları ve kültür elçileri olduklarını söyleyerek, halkın dili, kulağı, sesi olan halk ozanlarının, zulme ve yaşadığı ortam karanlığa giderken ilk başkaldıranların yine onlar olduğunu ifade etti.

-"SPONSORLUK VAATLERİ YERİNE GETİRİLMEDİĞİ İÇİN ÇALIŞMAMIZ SINIRLI KALDI"

"Yaşayan Halk Ozanları" fotoğraf projesinin oluşmasına öncülük eden Aşık Veysel'in torunu Nazender Süzer ise unutulmaya ve unutturulmaya çalışılan halk ozanlığı geleneğine dikkat çekmek, düşünsel boyutunu fotoğraf sanatı ile birleştirerek, görsel boyuta taşınmasını sağlamak amacıyla çalışmalarına 2006 Mart ayında başladıklarını kaydetti. Süzer, iki yıllık emeklerinin sunucunda, bir katalog, bir sinevizyon, bir fotoğraf sergisi ve çok daha geniş kitlelere ulaşabilmek için bir de web sayfası oluşturduklarını anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aradığı desteği bulamaması nedeniyle bir yıl geciken serginin çalışmalarına başlarken amaçlarının ozanların belgesellerini 100'erli gruplar halinde 1,2,3 olmak üzere aşamalandırmak olduğunu ifade eden Süzer şöyle konuştu:

"Ne yazık ki başlangıçta yapılan sponsorluk vaatleri yerine getirilmediği için, çalışmamız mevcut haliyle sınırlı tutulmak zorunda kaldı. Bu sebepten çalışmamıza dahil edemediğimiz tüm ozanlarımızdan özür diliyoruz."

Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ın da katıldığı açılış töreninde, Aşık Veysel'in anısına, fotoğrafların konusu olan halk ozanlarının görüntülerinin yer aldığı sinevizyon gösterisi yapıldı. Törende bulunan pek çok halk ozanının yanı sıra, "Yoksul Derviş" lakaplı halk ozanı da kendisinin kaleme aldığı bir şiir okudu. Yoksul Derviş, şiirinde "Yaşayan Halk Ozanları"nın fotoğrafçılarının isimlerine uyaklı dizelerini dile getirdi. Yoksul Dervişin yanı sıra yine salonda bulunan Aşık Ali Rıza Yılmaz da sazıyla bir türkü seslendirdi.

Törenin ardından, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş ve Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ile fotoğraf sergisini gezdi.

Fotoğraf grubunda yer alan fotoğrafçılar Nazender Süzer, Gürsel Gökçe, Dilek Bal, Gülnaz Çolak, Sebahattin Alaçam, Zuhal Türkkahraman, Elif Yıldırım, Hatice Özder, Coşar Şarer, Aysel Büyükyörük ve Ayfer Aytaç'tan oluşurken, Bülent Başkuş, Kadriye Baran Sebahattin Alaçam ve Cem Solmaz da grubun kameramanları arasında bulunuyor. Sergi açılışı ile birlikte ayrıca sunulan 360 sayfalık Fotoğraf Katalogunda ise her ozana ait 5 fotoğraf, ozanların hayat hikayeleri ve şiirleri yer alıyor. Sergi 26 Haziran'a kadar görülebilecek. (ANKA)

(GO/ZG)

(Ankara Haber Ajansı)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...