Jump to content

Fazıl Say'a Doktora'' ünvanı


mavikiz

Recommended Posts

105902.jpg

BÜ Albert Long Hall'de düzenlenen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ayşe Soysal, üniversitenin fahri doktora unvanının, bilim, teknoloji, sanat, kültür ve sosyal hayatın gelişmesi yolunda seçkin katkılarda bulunan kişilere verildiğini belirtti.

Bu unvanın verilmesinin üniversite geleneklerinde önemli bir yer teşkil ettiğini ve konunun enine boyuna düşünülerek ve üzerinde çalışılarak sonuca ulaştırıldığını ifade eden Soysal, Say'a fahri doktora unvanı verilmesinin, BÜ Mühendislik Fakültesince önerildiğini ve Üniversite Senatosunun Mayıs ayındaki toplantısında olumlu bulunarak karara bağlandığını anlattı.

Soysal, ''Üniversitemiz Senatosu, yorumcu ve besteci olarak müziğe yaptığı katkılar, ülke içinde klasik müziğin yaygınlaştırılmasına yönelik katkıları ve ülkemizi yurt dışında temsil etmekteki başarıları nedeniyle Fazıl Say'a fahri doktora unvanı verilmesine karar verdi. Fazıl Say'a fahri doktorasını takdim etmek, bana büyük bir mutluluk ve onur veriyor'' diye konuştu.

BÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadri Özçaldıran da fakülte olarak, fahri doktora tekliflerini, varlıkları ve yapıtlarıyla kendilerine onur veren ve insanlığın yüz akı olmuş değerlere içtenlikle teşekkür etmek üzere verdiklerini ifade etti.

Özçaldıran, bu değerlerden kaynaklanan ve ''yüreklerine doğru akan ışık selini'' az da olsa paylaşmak için bu teklifi verdiklerini dile getirerek, ''Bugün böyle bir aydınlığın kaynağını üniversitemizde ağırlıyoruz. Fazıl Say'a fahri doktora vermekten dolayı çok sevinçliyiz'' dedi.

BÜ Öğretim Görevlisi Evin İlyasoğlu da besteci ve piyanist Fazıl Say'ın, durmadan projeler üreten, yalnız usta bir piyanist değil, besteciliğiyle de sesini yükselten bir sanatçı olarak piyanosuyla geleneksel çalgıları birleştirdiğini, bestelerinde Anadolu ritmleriyle caz müziğini kaynaştırabildiğini ve kültürler arası, çağlar arası renkleri kullanabildiğini dile getirdi.

İlyasoğlu, Say'ın, çevresinden kopmadan, dünyanın en seçkin salonlarındaki dinleyiciler kadar, yetiştiği toprağın ücra köşesindeki dinleyiciye de ulaşabilen bir sanatçı olduğunu söyledi.

Fahri doktora unvanının, Say'ın çok yönlü yaratıcılığına verildiğini ifade eden İlyasoğlu, ''Fazıl'ı, dünyanın ortasında bir Türk ve Türkiye'nin ortasında bir dünya sanatçısı olarak selamlıyorum'' dedi.

Konuşmaların ardından Fazıl Say'ı sahneye davet eden Prof. Dr. Soysal ve Prof. Dr. Özçaldıran, Say'a cübbesini giydirerek fahri doktora belgesini verdi.

Fazıl Say da BÜ ile 13-14 yıldır güzel ilişkileri olduğunu, üniversitede konserler vererek öğrencilerle bir araya geldiklerini belirterek, BÜ'nün, fahri doktora unvanıyla kendisini onurlandırdığını söyledi.

Say, törende piyanosuyla Beethoven ve Gershwin'in birer eserinden bölümler ve kendisine ait ''Kara Toprak'' adlı çalışmadan oluşan bir dinleti sundu.

Törene, BÜ öğretim üyelerinin yanı sıra, İstanbul'daki bazı üniversitelerin rektörleri ve akademisyenler ile Fazıl Say'ın annesi Gülgün Say, babası Ahmet Say ve kızı Kumru Say da katıldı.

AA

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...