Jump to content

İşçi Hakları


casira

Recommended Posts

S.a. arkadaşlar sizlere bir konuda danışmak istiyorum bilenler yardım ederlerse fikir verirlerse sevinirim.Bir arkadaş işten ayrılmış sebep patronuda ondan memnun değil oda patronundan ve işinden memnun değil ve doğal olarak işi bırakıyor muhasebeye gidiyor bir kağıt imzalamasını (işten kendi isteğimle ayrıldım gibi bir cümle içeren) istiyorlar fakat işten ayrılan kişi paramı ne zaman alırım dediğinde ayın 10unda gel al diyorlar oda diyorki ben paramı almadan imza felan atmam sonra çıkıp gidiyor.Ayın 10u geliyor adam soruyor para noldu diye bir hafta sonra gel al peki sonra gene gidiyor yarın gel felan derken anlayacağanız adamlar sallamak istiyorlar belki verecekler ama uğraştırıyorlar.Zaten o işyeri hakkındada bilinen pek sağlam olmayan bir yerdir denilmesi.İşten ayrılan arkadaş orda 7 ay çalışmış sigortalı olarak ise 5 ay çalışmış.Bu durumda bu kişinin nereye başvurması, parasını alması için ne yapması gerekir.

Benim fikrim bağlı bulunulan ildeki SSK ve Çalışma Bk. Bölge Md.lüğüne durumunu anlatan bir dilekçe yazıp ordanda müfettişlerin durumu teftiş etmesidir.

Bu durumlardan anlayan arkadaşlar fikirlerini paylaşırlarsa sevinirim.

Link to comment
Share on other sites

Dediğiniz gibi vakit kaybetmeden ilgili yerlere başvurularınızı yapın. Ayrıca mazaretsiz olarak belli bir süre işe gitmemesi -ki burada öyle bir durum var- halinde iş akdinin feshi söz konusu olabilir.

Arkadaşınız bir avukata da danışabilir. Ödenmeyen günleri için çalıştığına dair kanıtlarla -bordro, maaş alındı belgesi, diğer tanıklar vb.- mahkemeye de başvurabilir.

Buradan da durumunuzu ilgilendiren hükümler neymiş öğrenebilirsiniz:

http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k4857.html[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

Cevabınız için teşekkürler.Benim bildiğim kadarıyla işten ayrılan arkadaşın orada çalışmış olduğuna dair tek belge 5 ay ssklı çalışmasıdır.Öyle işe giriş belgesi sözleşme felan yoktur.En iyisi baş ağrıtmaya gerek yok dilekçeyi versin.Maalesef zaten ülkede kiralar yüksek birde para alamayınca yazık Allah yardımcımız olsun.

Link to comment
Share on other sites

2006 Nisan ayında askerden geldikten sonra işe başladım. 2006 Aralık ayında SSK yatmaya başladı. 2007 Eylül ayına kadar çalıştım. 1-2 geçikmeli maaşımı alabiliyordum. Çok geç saatlere kadar çalışıyordum. İşten ayrıldıktan sonra paramı 3 ay vermediler, bende Çalışma Bakanlığına ve SSK'ya ayrı ayrı dilekçe verdim. İstersen o dilekçe örneğini gönderebilirim.

Çalışma bakanlığından müfettiş gidince tutuştular beni bulup hemen paranı verelim dediler bende yasal faizleriyle birlikte talep ettim 1 Lira alacaksam 5 Lira dedim. 2 saat sonra paramı verdiler ve şikayetimi geri çektim eğer çekmeseydim 50 Lira ceza alacaklardı.

Arkadaşının orda çalıştığına tanıklık edecek 2 kişi varsa yeterli.

Link to comment
Share on other sites

Allah razı olsun cevabınız için orda onun çalıştığına iki değil 30 kişi bulabilirim birde bunlara çalıştığı yerdeki tanıdığı değilde tedarikçi firmadaki çalışanda dahilse 50 kişi bile bulunur(Çünki tedarikçi firmaları arayan malzeme isteyen kişiydi bu sebepten dolayı tedarikçiler onu iyi tanır) bu gibi sizin yaşadığınız olayla karşılaşan çok olmuş sanırım ülkemizde.En iyisini yapmışsınız madem varsa dilekçe çrneğini yolalrmısınız?Teşekkür ederim.

Birde ülkemizde bu gibi mağdur durumları yaşayanlara devlet destek veriyorsa inanın çok olumlu bir durum.Eğer insan hem mağdur olacak hemde dayanacağı bir kurum olmayacak hakkını savunamaycak çok kötü vahim bir hal olur.

Link to comment
Share on other sites

alamadı dediğiniz para maaş mı yoksa tazminatmı birikmiş maaşlar sa kolay bi açıklık getirseniz

İlk possta belirttim kardeş maaş diye zaten arkadaş sadece parasını alsa kendince yeterli.Tazminat felan değil.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...