Jump to content

Teknolojinin Isimsiz Kahramanlarına


apoo

Recommended Posts

Babalar Günü’nün hemen ardından günlük hayatımızda bize hizmet eden teknolojinin de babalarını da hatırlamakta fayda var .

Cep telefonu babası

baba1.jpg

1973 yılında Motorola’da çalışırken radyo telefon sisteminin patentini alan Martin Cooper, çok sevdiği ‘Star Trek’ dizisinin karakteri Kaptan Kirk’ün iletişim cihazından etkilenerek 1983 yılında ilk cep telefonunu geliştirdi. İlk aradığı Bell Laboratuvarı’ndaki rakibi olmuştu.

Blackberry’nin babası

baba2.jpg

Cep telefonundan e-posta mesajlarını okuma onunla başlamadı ama tartışmasız onunla popülerleşti. Bir Rum ailesinin çocuğu olarak İzmir’de doğan ve beş yaşında Kanada’ya göç eden Mike Lazaridis 1984’te kurduğu RIM’in ürünü Blackberry ile yeni bir kategori yarattı.

iPod’un babası

baba3.jpg

Birçokları için Apple Başkanı Steve Jobs’un icadı sayılsa da fenomen haline gelen müzikçalar iPod’un babası Tony Fadell. Yıllarca çalıştığı Philips’e hayalini anlatamayan Fadell’e Apple kapılarını açında bilişim tarihinin en ilginç sayfası da yazılımış oldu.

Farenin babası

baba4.jpg

Milyonlarca bilgisayar kullanıcısının adeta vücudunun bir parçası haline gelen bilgisayar faresinin babası Doug Engelbart. İnternetin atası ARPANET’in ilk veri transferinin yapıldığı iki bilgisayardan biri de onundu. İcadının patentinden hiç para almadığını da unutmayalım.

Spam’in babası

baba5.jpg

Her gün posta kutumuzu dolduran gereksiz mektuplara lanet ediyorsanız Gary Thuerk’i de anmadan geçmeyin. Çünkü o dünyada bu işi başlatan ilk pazarlamacı.

O dönemlerde kullandığı ARPANET altyapısı kendisini hapse atmakla tehdit etmişti. Bugün HP’de çalışıyor.

DSL’in babası

baba6.jpg

Telefon iletişimi için yeraltını örümcek ağı gibi saran bakır kablolar üstünden yüksek hızlı veri iletişimi hayali kuran John Cioffi bugün milyonlarca eve ve işyerine internet taşıyan DSL’i icat etti. O dönemde Stanford Üniversitesi’nde sakin bir profesördü.

------------------

veteknoloji

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...