Jump to content

Linux’ta Windows Degüstasyonu: Wine


apoo

Recommended Posts

20080616113049_linux.jpg

15 yıldır üstünde çalışılan ve Linux işletim sistemi altında Windows yazılımlarının çalışmasını sağlayan Wine sonunda birinci sürümüyle aramıza katıldı. Peki bu ne anlama geliyor?

1993 yılında Bob Amstadt ve Eric Youngdale adlı iki Linux tutkunu işletim sistemi dünyasının en çetrefilli konularından birine el atmaya karar verir. İkili kendilerini Linux’a yakın görse de yazılımların çoğu Windows işletim sistemiyle uyumludur.

Bu da hem kendileri hem de Linux dünyasına yeni adım atacaklar için büyük bir engel yaratır.

Doksanlı yıllarda Sun Microsystems tarafından geliştirilen Wabi adlı benzer bir girişim haklarının ihlal edildiği iddiasıyla dava açan Microsoft tarafından 1996’da durdurulur.

Amstadt ve Youngdale yazılımlarını İngilizce ‘şarap’ anlamına gelen Wine (vayn okunur) olarak adlandırır. Wine, ‘Wine is not an emulator’ (Wine bir emülatör değildir) teriminin kısaltmasıdır. O zamana kadarki benzer girişimler Linux işletim sistemi içinde Windows motorunu kullanarak yazılımları çalıştırmayı denerken Wine bir ara katman yaratarak bu sorunu çözme yoluna gider.

Bu yazılım o kadar popüler hale gelir ki Linux kullanıcılarının yüzde 40’a yakını onun sayesinde Windows yazılımlarını Linux altında çalıştırır hale gelir. Microsoft şu ana kadar resmi olarak Wine ile ilgili bir açıklama yapmamış olsa da arkadan dolanarak engelleme yöntemlerinden de hiç sakınmadı. Windows sistem güncellemelerinde bu yazılıma ait kayıtları arayan; bulduğu zaman güncellemeye izin vermeyen önlem bunlardan sadece biri.

Bütün bunlar bir yana 20 Haziran’da ilk sürümüyle ücretsiz olarak dağıtılmaya başlayacak Wine, aralarında oyunlar, Microsoft Office ve Adobe Photoshop’un da bulunduğu bin 300’den fazla (getir.net/tmf ) Windows yazılımını Linux altında çalıştırabilme ayrıcalığını sunuyor.

veteknoloji

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...