Jump to content

Türkiyedeki Yazılımcılar Dünyayı Hayrete Düşürüyor


Bilinchard

Recommended Posts

Türkiye’de ki yazılımcılar dünyanın başını döndürmeye devam ediyor.

1.jpg Dünyanın en iyi korunan Pentagon, CIA vb. web sitelerinin her hafta bir Türk grup tarafından hacklenmesi alışageldik bir durum oldu.

Peki nedenlerini hiç düşünen var mı?

Bu denli az imkanlarla, eğitimini görmeden, maddi destek almadan, ben bu işte en iyiyim diyen Amerika Birleşik Devletleri yazılımcılarıyla alay eden Türkler, neden bunu gerçekten bir iş ve paraya çeviremiyor.

İllegal eylemler, boş vakitlerden doğar. Kimse sadece adrenalin için banka soymaz.

Türkiye’de bir yazılımcı ortalama haftada 6 gün, günde 14 saatin üstünde mesai vererek, en fazla 1 - 2bin YTL kazanabiliyor.

Firmalar daha fazlasını ne yazık ki veremiyorlar. Çünkü onların da ellerinde yeterince iş yok. Olan işlerinde hacmi, çarpık sektör deneyimleri sebebiyle zararına rakamlar.

Bakın ABD, internette ki ışığı görerek internet işletmelerine vergiden muafiyet getirdi ve büyük ekonomi patlamasını sağlayarak yeni bir güç daha kattı kendine.

2005092307331201.jpg

Türkiye’nin en büyük ihraacat gücü olarak görünen Turizm sektörü için, bilmiyorum sizler de takip ediyor musunuz ama yurtdışında çeşitli forumlarda “paran yoksa Türkiye’ye git” gibi söylemler var.

Turistlerimiz 5 yıldızlı otel keyfini Türkiye’de günlüğü 10$’a yaşayabiliyor. Ne güzel rekabet değil mi? Zarar et, ama maksat para dönsün.

Bu kapasatide ki büyük yatırımcılarımıza, Hindistan’da fason yazılım üreticileri için ortalama bir yazılımcının saati 50-100$ ‘a proje geliştirdiğini hatırlatmak isterim.

Hindistan, tamamen ABD firmalarının fason yazılım üretim uydusu haline getirildi.

Lakin, Hindistan zamanla büyük bir risk haline geldi.

Hindistan yazılım firmalarının “uyanık davranışları”, devlet desteğinin olmaması, kurumsal organizasyonunun eksik olması ve ana proje arkasının boş olması nedeniyle pazar payını yitirmek üzere.

Peki Hindistan’ın fason yazılım üretimi için girdisi ne kadar? 50-100milyar dolar. Rakamla yanlış anlaşılmış olabilir birde yazıyla yazalım; elli ile yüz milyar dolar arasında.

Daha güzeli, ithaalat çıktısı sıfır, ihraacat girdisi 100%’dür.

Yazılım soyut bir mülkiyet olduğundan bu büyük girdinin ekonomide ki dağılımı gerçekçi bir değişim sağlamaktadır.

Hindistan bu konuda o kadar yetenekli bir ülke değil. Çalışanlarının kapasitesi zorlamalarla ve bir kaç firmanın zengin olmasına göre düzenlenmiş durumda. Gün geçtikçe de zaten önemini ve değerini yitirmiş durumda.

Yatırımlarını yapan dev firmalar gözünü alternatif ülkere çevirmiş durumda.

Bilin bakalım dünyanın en büyük genç nüfusuna sahip bir kaç ülkesinden birisi hangisi?

Ve yine bilin bakalım hiçbir destek almadan, eğitimini görmeden, kötü şartlarla bazen illagal de olsa yaptıklarıyla dünyayı hayrete düşüren genç topluluk kim?

Evet bildiniz. Türkiye

Yatırımlar kar etmek içindir.

Bir devletin büyüme hedefini ortaya koyarken ekomik programında internete bir kaç satır yer ayrılmışsa, gerçek dünyanın kurallarından uzak olduğunu düşünmekte fayda var.

İnternet’e chat yapanlar, küfür edenler diye bakıp, çeşitli yasalarla zaten zor imkanlarla kendini bu konuda lider konumuna getirmiş bir genç toğluluğa pranga vurmak isteyenler, bilmelidirler ki, gelecek Türk yazılımcılarının ellerindedir.

Efendim özetle, bırakın halen babane metodlarını, temiz internet kampanyalarını, somut önerilerle bu ekonomiyi nasıl değerlendiririz?

Nasıl eğitim desteği veririz?

Nasıl dünyanın merkezi oluruz? bunları düşünün ve bizlere sunun.

Geceliğinin maliyeti 20$’ a , satışı 10$’ a 5 yıldızlı otelde hizmet verip, yılda da 5-6 milyar dolar kazanan, 10milyar dolar harcayan bir ülkenin diğer tarafta maliyeti sıfır, 100milyar doları sadece istemesine bağlıyken halen gündeminde “Temiz İnternet” gibi konuların konuşulmasını yadırgıyorum açıkcası.Temiz internet dediğin, temiz insanların kullanmasıyla mümkün birşey. Temiz bireyler yetiştiremiyorsan, onlara bir hedef veremiyorsan, ne yasak koysan boş. Neyi engellesen boş.

Zaten sana göre değil mi bu konuda dünyanın en büyüğü ABD?

Bak onlar bile engel olamıyorlar. Herhafta siteleri güvenmediğimiz, birşey yapamaz dediğimiz genç Türk yazılımcıları tarafından bakıma alınıyor.

Bu sesi ve isyanı birilerinin duyması ve anlaması gerekmez mi?

Sonuç efendim, dünyanın fason ya da lider yazılım merkezi olmaya en büyük aday ülke Türkiye’dir.

Umut Dereli

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...