Jump to content

Asp De Dosya Oluşturmak.


Recommended Posts

Asp ile nasıl dosya oluşturabiliriz onu anlatmaya çalışacağım. Öncelikle ne yapabiliriz niye dosya oluşturabiliriz onu düşünelim. Benim aklıma şu anda admin panelinden menü oluşturup o menü linkine içerik atmak geliyor. Daha yaratıcı fikirler içinde burada kodlama yapabiliriz. Eğer menü altına link yapıp içerik dolduracaksak öncelikle bir form oluşturalım. Bu form admin.asp dosyası içerisinde olsun.

<form action="menuekle.asp" method="post">
<p>
<label>Menu İsmi
<input type="text" name="isim" />
</label>
</p>
<p>
<label>Menu Linki
<input type="text" name="link" />
</label>
</p>

<p>
<input name="" type="submit" value="Menü Ekle" />
</p>
</form>[/CODE]

yukarıdaki formda menümüzün sayfada görüneceği ismi (misal: Ana Sayfa) , yönleneceği adresi(misal: default.asp) belirtik. Bu formu başka bir dosyaya yönlendirip orada değerlerimizi işletelim. Bu dosyamızın adı menuekle.asp olsun.

[CODE]<%
isim=request.Form("isim")
linka=request.Form("link")
Dim nesnemiz, linkimiz
Set nesnemiz=CreateObject ("Scripting.FileSystemObject")
Set linkimiz = Dosya.CreateTextFile(Server.MapPath(linka), true)
linkimiz.WriteLine (isim)
linkimiz.WriteLine (linka)
linkimiz.WriteLine ("Bu satırlara yazdığımız herşeyi o dosya linkine göreceğiz. ")
linkimiz.Close
Set linkimiz = Nothing

%>[/CODE]

Yukarıda ise isim ve linka değişkenlerimizle formdan gelen isim ve link değişkenlerinin sonuçlarına bir değişken atamış olduk.

nesnemiz ve linkimiz olarak 2 nesne daha tanımladık.

Nesnemiz nesnesini asp için FSO dediğimiz filesystemobject nesnesinin scripting leafine atadık. ve linkimiz nesnesini FSO nun Createtextfile nesnesini kullanarak linka adında bir dosya oluşturduk. Misal formda link kısmına default.asp yazarsanız linke burada default.asp olacaktır ve o anda olduğunuz klasörde default.asp isimli dosyayı oluşturacaktır. Server.mappath ise o anda bulunduğunuz klasörün yerini simgeler.

linkimiz.writeln(isim) dediğimizde tırnak işareti(") kullanmadığımızdan doalyı isim değişkeninin değerini default.asp dosyasının ilk satırına yazdıracaktır. linkimiz.WriteLine ("Bu satırlara yazdığımız herşeyi o dosya linkine göreceğiz. ") satırında ise tırnak işareti olduğundan tırnak işareti içerisinde ne varsa onu yazacaktır buda 3. satır olacaktır.

dosya oluşturmayla ilgili sorularınız olursa yada yaratıcılığınızı kullanmak istedğiniz bir konu varsa yazın çözüm bulalım birlikte kafa yoralım. Anlatımda anlatım bozuklukları olabilir şu anda yazdım söyleyin düzeltelim.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...